Slečno spisovatelko, vaše naivita je vlastně krásná. Krásně osvobozující. Musíte se cítit absolutně lehce při tom všem nevědění.
Tenhle článek je psán populární formou, žádné odbornosti. Ten byste mohla docenit i vy.
Kvalita medu (Praha) A co kvalita medu? Není horší, třeba kvůli smogu? Ptám se, asi trochu tupě, protože vyvolávám na Cafourkově tváři shovívavý úsměv. „Nesmíte zapomenout, že sama rostlina už působí jako jakýsi filtr – proč by si zaneřádila své rozmnožovací orgány nějakými škodlivými látkami a trávila své opylovatele? „Veterinární správa každý rok náhodně vybírá dvě včelí stanoviště, kde dělá rozbor na těžké kovy. Dobrovolně jsme se do tohoto rozboru s dvěma našimi pražskými stanovišti přihlásili. Díky tomu máme oficiální doklad, že pražský med je v naprosto v pořádku,“ vypráví Cafourek pyšně. Pražský med je prý kvalitní nejen proto, že je bez těch škodlivých látek, ale kvalitu a zajímavost mu dává také právě ta pestrost rostlin, jejichž nektarem se včely krmily. Na vesnicích se často stává, že med je „cítit“ třeba po typických českých lánech řepky, protože na ni včely létaly nejčastěji. Až 70 procent českých medů je řepkových.
Drvodělko, my jsme v Praze zdejší. Nebudeme popisovat kde, kolik let, jaké ikony českého zemědělství a zahradnictví jsme poznali, se ctí. Každopádně srovnávat podkrovní byt a otevřenou střechu nejvyšší budovy… OMG. Stačilo!
vidíte a nedocením. Zklamu vás, nechám si svůj selský rozum a dám vždy přednost medu mimopražskému a myslím, že neučiním špatně.Z logiky věci. A ta mi naprosto stačí. Vy se klidně fedrujte asfaltem, libo-li. Každopádně já se primárně vyjadřovala k tomu, jak fajn těm včelám tam musí být. A za tím si stojím a stát budu a je mi ganz egál, jak na to nahlížíte třeba vy, nebo Konopásek vodvedle. Náš starý včelín, kde choval včely starý pán stojí tak, že z jihu mu stíní krásně ořešák a za zády má ochranu starý třešně. A jak krásně pod tím ořešákem v létě je. To ovšem ty chudery na střechách nemaj šanci poznat. Páč člověk je hovězina a furt nutí tu přírodu dělat věci jinak.
a otevřenou střechu nejvyšší budovy…
ještě k tomuto - moc dobře si pamatuju, jak bylo na otevřené střeše nejvyšší budovy v místě, kde jsem bydlela. A to byl tehdy okraj Prahé a bylo to před stopadesáti lety, kdy ještě nebývala taková vedra a ve městě takový smog. Byl to desetipatrový panelák, široko daleko nic vyššího, kolem v podstatě i příroda - protože okraj Prahé a pálilo to tam jak sviň. A to tam bylo aspoň trochu stínu z jakýchsi “pergol” . Myslím, že byste tam dlouhodobě bydlet nechtěl.
Odpověď na příspěvek uživatele Tap z 25.03.2025, 21:57:02
Ještě než si přečtu co ostaní, posílám palec a souhlas.👍😉
Dočetl jsem. No a zrzka, to je něco! Konečně s drvodělkou někdo normální, už jsem si (s Gorem asi taky) připadal jak exot.
Jen maličkost. Zrzka píše o ořešáku. Jeho pach je přírodní repelent a předkové sázeli vlašák tam, kde pak chtěli v jeho stínu odpočívat, neserou tam člověka komáři a jiná hovada. Taky dávali pod ořešák králíkárnu, proč asi? Dnes máme očkování králků. A předci měli spoustu dalších vychytávek. Pak přišel pan chytrej z města, technokrat, co chce všechno měřit, vážit, srovnávat, nazvracel kýble matematických a jiných, často axiomatických mouder a nyní žijeme výsledek.
K ořešáku, je to skutečně přírodní repelent. Nicméně v dřívějších dobách nebyla myxomatoza, očkovat se na ní musí.
Tape já to klidně srovnávat budu. Na střeše je na včely horko a chov hospodářských zvířat a pěstování ovoce a zeleniny tam je ekologický a ekonomický nesmysl.
Pro zajímavost vkládám odkaz na článek o teplotních měřeních na různých typech střechy.
Jinak Tape, když tady argumentujete nedostatkem pozemků, každý nemusí mít včely a ten kdo nemá pozemek má málokdy dost peněz na vybudování tak nákladné ozeleněné střechy, jako je ta co zmiňujete.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 26.03.2025, 06:15:49
každý nemusí mít včely a ten kdo nemá pozemek má málokdy dost peněz na vybudování tak nákladné ozeleněné střechy, jako je ta co zmiňujete.
Přééésně. taky jsem v paneláku nechovala toho koňa, což byl od dětství můj sen a máma mi to nechtěla dovolit 😀. Ani lva Klérence. Ono je to dneska o tom debilitním, nesmyslným a sobeckým heslu, který propaguje pošahaná firma Fůjdora - Protože chci! Jo, protože chci, já chci, takže si nechám dovézt na přednášku jídlo, protože já chci, jak praví reklama týhle podivní firmy Fůjdora , protože chci, tak mám v paneláku lišku, jako pošahaný soused /liška, naštěstí pro ni a sousedy pak zmizela/, protože chci, budu pěstovat v bytě slepice, jak se tu občas někdo ptá, protože chci, budu pěstovat v paneláku na balkoně cokoliv - ještě, že zadavatel má dostatek rozumu a odpískal to s těma včelama. No a protože chci a je to inovativní, bude člověk pěstovat včela na placatý střeše ve městě, který je výrazně teplejší, než okolní krajina - a to na to nepotřebuju ani tu termokameru, stačí vidět, kdy začnou kvést keře ve městě a kdy v přírodě.
Já myslím, že jako argument stačí si položit otázku, kde si postaví včely své hnízdo, necháme-li to na nich. A pak spočítat, kolik městských střech včely obsadily, když jsme to nechali na nich. Na to nepotřebuju výzkum. Zvířata jsou pod takovým tlakem člověka, že se do těch měst stěhují dobrovolně (ano přináší jim to někdy i určité výhody, leckdy ovšem pofidérní, ale je to hlavně o tom, že není zbytí, přírody ubývá, nemají kde být, to je hlavní argument) , takže kdyby to pro včely bylo výhodné, stopro si tu střechu nahoře, bez stínu vyberou. A nemyslím, že by se tak stalo.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 26.03.2025, 06:52:46
Absolutně s vámi souhlasím, já ale tu zhoubu v myšlení čím dál víc a hlavně čím dál mladších lidí umím nazvat - liberalizmus. Ten učí nemorální kreatury absolutní bezohlednost, já! já! já! jenom já! Zrzko, podle mě nestačí popisovat důsledky, ale musí se ukázat na příčinu a tou je zvrácená liberální ideologie. Lidi si navykli, jako se železem u špenátu, stále papouškovat, že do chovu čehokoli politika nepatří a okřikují za kecy o politice. Ovšem bez pojmenování ZLA a ustavičném poukazování na kolosální zhouby rakoviny jménem liberální demokracie si budeme donekončna jen stěžovat. Inu, když bolí zuby, jde se nějakou dobu cpát analgetiky. Nakonce se k doktorovi musí a nebo na hřbitov. Ano, každý si může svobodně - to znamená liberálně vybrat.
Právě žijeme v době totality svobody a z bezbřehé svobody se jednou všichni po..ou do vejšky. Jde jen o to, zda to napraví nějaký doktor nebo hřbitov a ani luxus pohřbu nebude, bude to tak, že padni kde padni. Vidím to spíš na B.