Aktuálně: 2 745 inzerátů229 703 diskuzních příspěvků18 545 uživatelů

Průměr výnosu medu na 1 včelstvo

Tom50
Tom50 18.03.2025, 22:40:12 xxx.xxx.139.254

Zjistil jsem, že spousta témat byla ode mě zodpovězena na zrušené IF a já často žiji v domnění, že to je tady. Konkrétně toto není.

Snad nikdo ze včelařů nepočítá průměrný výnos správně. Mnozí klamou sami sebe. Slovo správné je pro liberály jak rudý hadr pro bejka, ale já základní zásady statistiky a evidence nevymyslel. Obojí má jasná a pevná pravidla.

Včelařský rok začíná v podletí a podletí je asi od poloviny července až do podzimu.

V podeltí by měly dorůst odd na plnohodnotná včelstva, totéž roje a penenské roje, kmenová vč jsou jasná.

Věnovali jsme jim mnoho práce - to se kvantifikuje obtížně a vždy subjektivně - a investujeme do krmení a to je pak prokazatelný náklad v penězích.

Celkový medný výnos v příštím roce dělíme počtem zazimovaných vč a zazimovaná vč jsou 15.9. (oficiálně k 1.9. daného roku) Nakrmeno by ale mělo být nejméně o 2 týdny dříve.

-----------------------------

A zde dochází k nesprávnému počítání a obelhávání sama sebe. Logika jednodušších včelařů je: “Jak můžu dělit výnos medu počtem zazimovaných včelstev, když některá padla a nedala žádný výnos?”

Výnos sice tato včelstva nedala, nemohla když od podletí do jara padla. Ale náklady s nimi spojené byly včelařem vynaloženy a práce též a proto se musí započítávat i vč mrtvá!

Příklad:

Zazimujeme 10 vč. Máme ale 50% ztráty a tak budeme vytáčet jen z 5 vč. Každé vč dá po 30 kg medu, což je pěkný výsedek. Vytočíme tedy 150 kg medu. 30 kg medu na vč je skutečně skvělý výsledek? Ano, byl by asi ne skvělý, ale celkem dobrý. Kdyby byl uvedený příklad pravdivý. Jenže není! My celkový výnos 150 kg medu musíme vydělit počtem zazimovaných vč a těch bylo 15.9. předchozího roku 10. A tak 150 : 10 = 15. Ano, skutečný průměr je žalostných 15 kilo na vč a to je hluboko pod návratností vložených peněz, je to pod rentabilitou včelaření i u toho, kdo neodborně vlastní práci a další režii nepočítá.

Takto je nutné to počítat SPRÁVNĚ a opakuju, já pravidla SPRÁVNÉHO počítání průměru nevymyslel ani neprosadil. Pak je zřejmé, proč se tak tvrdě vymezuji vůči těm kolegům, kteří vědomně nechávají některá vč padnout (třeba používají kyseliny místo tvrdé chemie a kdyby je nepoužili, měli by méně úhynů) a tvrdí, že silné a odolné přežije. Ti zhůvěřilejší dokonce tomuto neumětelství přezimovat maximum včelstev říkají šlechtění včely medonosné.

goro
goro 19.03.2025, 20:27:11 xxx.xxx.74.195

Tome nechcem zbytočne provokovať, ale k čomu je to dobré?

"nikdo ze včelařů nepočítá průměrný výnos správně"

k čomu je to dobré?…poznám vašu predstavu o SPRÁVNOM  výpočte priemerného výnosu medu na včelstvo už z VF… nikdy som sa nad tým nezamýšľal pretože až do tejto zimy, koľko som včelstiev zazimoval toľko prezimovalo… 

ale skutočný dôvod je že NIKDY nepočítam PRIEMERNÝ výnos…. k čomu je to dobré?…ako to vypovedá o hodnote včelstva, či včelára?… 

mám dve stanovištia a rozdiel jedného a druhého je výrazný, vždy na jednom mám včelstvá ktoré donesú výrazne viac…a to ich chovám rovnako, jeden včelár, jedna metodika…

sledujem  včelstvá, nie priemer, ja sledujem jednotlivé rodiny,  ja sledujem koľko mi donesie tá ktorá rodina, to považujem za dôležité, pre kvalitu matky, pre rozchovanie a tak…

Tom50
Tom50 19.03.2025, 21:30:15 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 19.03.2025, 20:27:11

Jako velmi často je tento váš názor přesný a velmi pravdivý. Přesně tak to je třeba dělat. A je nutné, aby si přesně toto vzali začátečníci za své.

Ale, aspoň u nás se například Svaz každoročně ptá na průměrný výnos. Nikdo normální to neuvede pravdivě kvůli daním a závisti ve vsi. Ale kromě čmuchání státu je tu ještě nějaký ukazatel jalovosti nebo úživnosti stanoviště a podle něčeho je potřeba porovnávat a hodnotit uplynulé sezony a z výsledku případně vyvozovat nějaké závěry či opatření. Pak je potřeba nějakou statistiku dělat. Udělat si nějakou předtavu a mít srovnání.

Ano, už na VF se někteří holedbali výnosy nad 100 kg, taky 140 kg a víc. A lhali. Protože to prostě není možné.

První kdo v ČR ohromil výnosy nad 100 kg byl Ing. Smělý. Ptal jsem se ho výslovně z očí do očí a počítal to nesprávně. Měl úhynů málo, ale byly. Včelařil na Pražské Ořechovce a nikdy víc jak 8 vč - vilová čtvrť, asi nejprestižnější v celé Praze. A tvrdím, že podle tohoto nelze nic poměřovat. Připomínám, že právě Smělý včelařil na 39x24x10 a jeho úly byly z novinami a epoxydem laminovaného obyčejného polystyrenu tloušky 80 mm.

Průměrný výnos je jediný spolehlivý ukazatel bonity stanoviště, provozní metody a úlového systému. Kdo neumí správně spočítat průměr, používá pak pojmy jako “hodně medu”, dost medu, rekordní výnos a podobné.

Navíc jsem si to nevymyslel a uvádí to tak stará odborná literatura.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
  • +
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.