Aktuálně: 2 665 inzerátů230 669 diskuzních příspěvků18 563 uživatelů

Knižní vlákno

Ciri (neregistrovaný) 12.03.2025, 18:13:37 xxx:xxx.8ad:ab93

Už tu máme hudební, a tak bych se chtěla zeptat, jakou knihu máte nejraději. U mě to je Zaklínač nebo Saturnin.

kometa
kometa 12.03.2025, 19:03:40 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ciri z 12.03.2025, 18:13:37

Nemůžu říct. Čtu podle nálady - Christie, King, Cook, Francis, Harris, Frýbová, Lednická…

Anonymní (neregistrovaný) 12.03.2025, 19:05:07 xxx:xxx.8ad:ab93

Díky kometo🥰.

trojAAAcko
trojAAAcko 12.03.2025, 20:38:41 xxx:xxx.b1b8:c1cc

Saturnin je super. 👍 Já teda na knížky moc nebyl, ale už jsem jich pár přečetl. Docela se mi líbila Gejša (oproti filmu asi i lepší), ale srdcovka je JRR Tolkien a svět Středozemě. Dal jsem Pána prstenu, Hobita i Silmarillion která je u mě top. Jsem si před x lety koupil jen tak ve všední den dárkové balení těchto knížek. 😃 Takový dárek sám sobě. V knížkách byly i mapy Středozemě, rodokmeny Elfů apod…. Ze Silmarillionu se mi nejvíc líbila kapitola O Berenovi a Lúthien a pak jsem zjistil zajímavost, že Tolkien tuto část vlastně věnoval své ženě a dokonce na svém společném hrobu mají pod jmény “Beren” a “Lúthien”. 

Teď teda mám na seznamu spíše knížky o zvířatech. Mám připravenou knížku o mravencích a motýlech. Ještě bych rád dokončil tu knížku “Jedovatí hadi” od D. Hegnera.

Anonymní (neregistrovaný) 12.03.2025, 21:11:57 xxx:xxx.8ad:ab93
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 12.03.2025, 20:38:41

Máš pravdu, na Tolkiena jsem zapomněla, ale jedna z mála knížek, kde se mi víc líbil film.

Ciri (neregistrovaný) 12.03.2025, 21:13:15 xxx:xxx.8ad:ab93
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 12.03.2025, 20:38:41

1. To jsem byla já(ten anonym) 

2. Díky za hlas😍.

assil
assil 13.03.2025, 09:38:22 xxx.xxx.248.95

Já teď čtu Dějiny lidí, to je zajímavá knížka.

A mám ráda tu detektivní serii od Rowlingový, to mě teď taky čeká poslední díl.

A pak sbírám starý knížky o psech a i je celkem čtu, ale to moc zajímavý není. 😀

Hobita jsem četla na střední a moc mě to nezaujalo, ale nevím, možná to má číst spíš starší člověk. Ale já nejsem na fantasy, mám radši sci-fi. Ani Duna mě moc nebrala.

Tak na filmy jsem ani nekoukala.

orionka-2
orionka-2 13.03.2025, 09:59:12 xxx:xxx.24be:6177

Oblíbené knížky se časem mění :

U tohoto Cesta na severozápad Autoři Kenneth Lewis Roberts, jsem totálně spálila čajník

Tuhle jsem dala přes noc a ráno nešla do práce Láska je jen slovo - Johannes Mario Simmel

Ale to už je dávno. Úplně nejdávněji to byl : Školák Kája Mařík - Felix Háj  😊

Mezi tím pestrá směsice.

Čisté radosti mého života - Jan Šmíd, z téhle úsměvné knížky si teď ( na stará kolena) sem tam před spaním přečtu kapitolu.

assil
assil 13.03.2025, 10:05:43 xxx.xxx.248.95
»
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 13.03.2025, 09:59:12

Jo, období Simmela jsem taky kdysi měla. A Remarquea.

Já teď i hodně poslouchám audioknihy.

Sarah01
Sarah01 13.03.2025, 10:08:29 xxx.xxx.162.253

Já čtu všechno možný, co mně přijde pod ruku a zdá se mně to zajímavý. Teď aktuálně mám období českých autorů, zrovna čtu Lednickou Životice. Rozečtenou mám taky Deset mýtů o Izraeli od Pappeho.

assil
assil 13.03.2025, 10:13:57 xxx.xxx.248.95

A mám ráda knížky od Folleta, ta jeho středověká série je fakt skvělá a docela dobrý je i ten pokus s alternativním světem.

Tap (neregistrovaný) 13.03.2025, 10:29:01 xxx:xxx.61db:fc9c

Kdysi jsme si koupili nádhernou růži.
Jmenovala se Tess of the D´Urbervilles.
To je název!
A tak jsme pátrali a nakonec je z toho LÁSKA na celý život.
Thomas Hardy. Můžete shlédnout i minisérii nebo film.
Vřele doporučujeme.

Obrázek Obrázek
efe
efe 13.03.2025, 15:37:06 xxx.xxx.64.15

Na střední jsem hltala Remarquea, nej je pro mě Jiskra života. I ostatní knížky z WWII, stopu ve mě zanechali Nazí a mrtví. Potom přišla doživotní srdcovka - Tolkien. Silmarillion mám ještě v záloze, mám přečtenou asi první kapitolu, ke zbytku se dostanu asi až v důchodu. 

Moc se mi líbil Steinbeck - O myších a lidech (i div. hra). Miluju Zdivočelou zemi (seriál), ale ty knihy se tak špatně čtou, nikdy se mi nepovede vydržet do konce, Stránský má velmi zvláštní styl psaní, nesedí mi to. 

bambule
bambule 13.03.2025, 15:49:19 xxx.xxx.74.204

Miluju svět fantazy, takže určitě Tolkien. Naposledy skvělá kniha od Jonathana Frenche Šedí bastardi. Pokud bych, ale měla říct úplně svého nejoblíbenějšího autora ke kterému se vždy vrátím tak je to Agatha Christie. Tohle je láska na celý život. 

Ciri (neregistrovaný) 13.03.2025, 16:17:56 xxx:xxx.8ad:ab93
»
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 13.03.2025, 15:49:19

Já taky(miluju fantasy). Agatha Christie taky, moje nejoblíbenější spisovatelka detektivek.

Buggyra
Buggyra 13.03.2025, 16:30:01 xxx.xxx.198.226

Já jsem toho přečetla strašné tuny, nemám šanci si vzpomenout… Ale tak KODovky v čele se Zane Greyem, Mayovky jak blízkovýchodní tak americké, Ransomovky (Arthur Ransome) spousta knížek pro děti, ruští autoři sci-fi povídek, sci-fi vůbec Clarke, Asimov, Strugačtí, klasiky jsem moc nepřečetla, světové autory moc neznám, většinou to na mě bylo moc těžké. Četla jsem trilogii Vladimíra Neffa o středověku (Petr Kukaň z Kukaně), od Tolkiena Hobita a Pána prstenů, několik knih od Neila Gaimana, pak Terry Goodkinda - top je asi série Meč pravdy, Zaklínače jsem také četla v nějakém jednom z prvních překladů, to jsem získala někde vytištěné ještě na jednotlivých listech… Letopisy Narnie, Harryho Pottera… No a můj oblíbený je Jiří Kulhánek, četla jsem skoro vše, bohužel toho moc nenapsal… No a tuny rodokapsů 😀

Mám ráda sci-fi, dobrodružné a fantasy, málokdy uhnu k něčemu jinému 🙂

No resp. teď už asi deset let nečtu vůbec, snažím se trochu v práci občas poslouchat namluvené knihy, to zvládám, teď jsem od Pratchetta poslouchala (někdo to sem někam dával) pohádkovou knížku Vyprávění o Nomech, tak to je můj poslední literární počin 😀

Sarah01
Sarah01 13.03.2025, 16:40:26 xxx.xxx.162.253
efe:

Na střední jsem hltala Remarquea, nej je pro mě Jiskra života. I ostatní knížky z WWII, stopu ve mě zanechali Nazí a mrtví. Potom přišla doživotní srdcovka - Tolkien. Silmarillion mám ještě v záloze, mám přečtenou asi první kapitolu, ke zbytku se dostanu asi až v důchodu. 

Moc se mi líbil Steinbeck - O myších a lidech (i div. hra). Miluju Zdivočelou zemi (seriál), ale ty knihy se tak špatně čtou, nikdy se mi nepovede vydržet do konce, Stránský má velmi zvláštní styl psaní, nesedí mi to. 

Jo, Zdivočelou zemi jsem četla několikrát a nikdy jsem nedočetla do konce. Čím je člověk dál, tím je to čtení těžší.

efe
efe 13.03.2025, 17:05:04 xxx.xxx.64.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 13.03.2025, 16:40:26

Přesně tak!

Sardullah
Sardullah 13.03.2025, 17:58:14 xxx.xxx.189.104

Za mě teda Dick Francis, Agata Christie, Frýbová, Sehnerová a v neposlední řadě Zrzavcová.

Jako přečtu i něco jinýho…nejčastěji Kinga, ale to se přiznám, že jsou knihy, které přečtu jednou a vůbec nemám potřebu se k nim vracet ani po letech. 

Co teda nemusím jsou knihy fantasy. Ale mám ráda sci-fi…třeba Mariňáci od Roberta Fabiana a nebo čtivo od Lovekrafta.

Pár let zpátky jsem četla Hadrový panák od Daniel Cole…a musím říct, že zápletka super, ale nějak se mi to blbě četlo, často jsem se i vracela, protože jsem se nějak ztratila a co jsem teda měla jako nej problém…když čtu knihu, tak si ty postavy nějak představuju, takže když je o dotyčném řeč, tak mi naskočí v hlavě moje představa, jak ten člověk vypadá…tady absolutně nic, takže jsem se ještě ztrácela v tom, kdo je kdo…tak buď jsem už stará a nějak mi to nejde a nebo prostě jsou knihy napsaný způsobem, který mi nějak mozek nepobere.

Sarah01
Sarah01 13.03.2025, 18:08:25 xxx.xxx.162.253

Spoustu knih, který jsem přečetla jednou a stačilo, jsem poslala dál, buď do knihobudky, nebo do antikvariátu. Byly to většinou romány, které jsem kupovala jako historické a nakonec se z toho vyklubala červená knihovna. 🙂 A nebo fantasy, které se mně nelíbilo.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.