Ahoj, prosím o radu. Mám koně stresaře a vředaře, minulý rok jela všechny vandry, vyjížďky úplně na pohodu. Po posledním výjezdu kobyla strašně zhubla, dostala vředy a zánět močového měchýře. Velký teplotní skok z tepla na zimu. Vyhazovala, šklebila se a kousala do nohou. Po 2 měsíčním klidu, záléčení omeprazolem + sukralfátem a bezobilnou stravou jsme po konzultaci s vet. řekli, že už můžeme pomalu začít pracovat. Sedlání v pohodě, lonž také, pod sedlem v kroku také, ale jakmile chceme začít klusat, tak kobyla se zašklebí a začne vyhazovat a vztekat se. Podotýkám, že kobyla je extrémně citlivá na holeně a hubu. Takže se ji vůbec nedotýkám a jezdíme na volnou otěž. Nikam a na nic netlačím, pracujeme v klidu v kroku a začínáme znovu. Buď ji stále bolí břicho nebo je možné, že si udělala zlozvyk ? Vyzkoušeli jsme jiné sedlo, měla jsem tam fyzio, vyloučení kissing spines, zuby dělané minulý rok. Už si tak trochu nevím rady. Pokud máte prosím někdo zkušenosti, budu ráda za radu. Děkuji
Stresař - Vředař a problém s klusem.
Heleďte, těžko říct.
Nevidíme koně, nevidíme vás, jak jezdíte.
A můj názor - přece, když je kůň citlivý, neznamená to, že ho budu jezdit na volné otěži a bez holeně. Pak se nenaučí nosit sebe ani jezdce. Chodíte/chodili jste i na jízdárnu?
Nebo ty vředy ještě pořád má. Pokud je teda vůbec měla. Diagnóza proběhla endoskopicky?

No jasně, něco ji bolet určitě může. Dělali jste sono břicha? To mě napadá ještě jako další vyšetření, které můžete udělat. Konzultujte ještě toto s vetem, no a pak už leda celostní vyšetření na klinice. Fyzioterapeut viděl toho koně v pohybu? I pod sedlem?
No samozřejmě zlozvyk může být, ještě můžete zkusit, pokud se sedlem na lonži je v cajku, dát na to sedlo mrtvou zátěž, zda není problém v té váze na hřbetě. Samozřejmě předpokládám, že máte vyřešené, aby sedlo sedělo, a to i po tom svalovém a váhovém úbytku.
Dbáte na tepelný komfort kobyly, nemá ofouknutá záda, je pečlivě dekovaná i během práce, nezůstává mokrá pod dekou na bedrech, není průvan v boxe, dostane se do přístřešku atd? Tu dietu kvůli vředům jste zachovali a nebo jste se po dvouměsíčním léčení vrátili k původní krmné dávce? Zpravidla dietetická opatření musejí zůstat, pokud se nevyřeší stresující prostředí. Omeprazol jste podávali jen ty dva měsíce? Máte potvrzeno endoskopicky, že je vyléčeno? Kobyla se mezitím dožrala?
Vredy ste liečili len tak na slepo, alebo aj s gastroskopiou? V kluse sa môže stať, že ak sa trebárs žalúdok pomalšie vyprázdňuje, tak to tam špliecha na všetky strany a z toho vzniká diskomfort a bolesti. Skúsila by som tú gastroskopiu, nech sa jej do toho brucha niekto pozrie, je možné, že vredy zaliečené nie sú a vrátili sa.
Aj ten močák bol riadne vyšetrený, nasadená liečba na základe rozboru? Ruje má štandardné, nepozorujete nejaké nezvyklosti? Podobné prejavy môžu mať trebárs aj zrasty, či cysty na vaječníkoch, diskomfort v oblasti zadnej časti tela.

A co svaly? Jak dlouho před klusem krokujete (zahříváte)? Nejsou na omak tvrdé?

To šplíchání na všechny strany….já si myslím.ze to je spíš.když je kůň nenažraný (tvorba HCl )nebo jen jádra a není tam taková pokrývka ze sena,která brání tomu šplíchání. Proto by se měl koník před ježděním trochu nažrat sena.
Kdybych měla jezdit jen když na kobyla prázdné břicho tak bych se nesvezla.je nažraná furt.