Mám doma tři samice – jednu českého strakáče a dvě kříženky burgundského králíka. Vloni všechny samice normálně odchovaly několik vrhů králíčat bez problémů. Letos se samice okotí, ale nejdéle do tří dnů jsou všechna králíčata mrtvá. U jedné samice se mi to stalo už podruhé za sebou a začínám z toho být zoufalý. K připouštění používám stále stejné samce a krmení ani nic jiného jsem nijak neměnil.
Stalo se někomu něco podobného? Nevíte, čím by to mohlo být nebo v čem by mohl být problém? Za každou radu budu velmi rád.
Stává se,že jde samice znovu do říje a mladé nechá.Bohužel jsou velké výkyvy počasí a hlavně moc teplo,což to ještě podpoří.V lednu,únoru to bývá nejčastěji,jelikož se prodlužuje den a nastává přirozený čas říje. Pokud máte samce někde vedle,tak to může být stimulace.Mám na samce samostatnou králíkárnu dál od kotců pro samice a i samce na výstavu mám jinde.Mně tedy nechala mladé v prosinci prvnička,ostatních 10 vrhů dobrý.Teď koncem ledna čekám ještě jeden vrh,tak uvidíme.Čím krmíte ?
Nékdy to udělá samice, když ji ruší něco v okolí. Myši, potkani, kuna cokoli. Zkuste je víc sledovat nebo nainstalujte fotopast. Třeba se budete divit. Já tak odhalila potkany. Zatočili jsme s nimi a je zas klid.
Pro chovné jedince bych vynechala kukuřici,ta je vhodná tak na výkrm od mimimálně 3.měsíců. ani pro mláďata není vhodná.Také bývá dobré samicím těsně před porodem snížit dávku zrnin,obilí a po porodu postupně opět navyšovat.Máme králíkárny na vyšších nohách,takže nějaké rušení v okolí jim nikdy nevadilo.Pokud vám tedy nelezou potkani do králíkárny.
Pro chovné jedince bych vynechala kukuřici,ta je vhodná tak na výkrm od mimimálně 3.měsíců. ani pro mláďata není vhodná.Také bývá dobré samicím těsně před porodem snížit dávku zrnin,obilí a po porodu postupně opět navyšovat.Máme králíkárny na vyšších nohách,takže nějaké rušení v okolí jim nikdy nevadilo.Pokud vám tedy nelezou potkani do králíkárny.
Nikdo v téhle diskusi nepsal, že krmí chovné kusy kukuřicí.
Georgi (neregistrovaný)31.01.2025, 19:28:02xxx.xxx.132.58
Tady se přikláním k názoru že samice něco ruší. Jak často kontrolujte hnízdo ? Mám chovného samce v dolním kotci pod samcem a nikdy problém. Připouštím během celého roku a nikdy problém.
Je vidět,co člověk jiná zkušenost.Mně se třeba nikdy nestalo,že by samice nechala mladé,kvůli rušení z venku.Dokonce když jsme ještě měli staré králíkárny,tak se několikrát stalo,že pod roštěm s kotištěm měli hnízdo myšky a samicím to nevadilo.Dokonce když jsem měla králíky ve chlívě,měla samice mladé pod krmítkem a z druhé strany pod krmítkem pro kozy měla kočka koťata.
Také nemám žádnou špatnou zkušenost s rušením..pes tam řve celý den ,kočky lezou v noci po králíkárnách a chytají myši..jednou nám káceli vysoký smrk mezi králíkárnami motorovou pilou tak 1,5m od kralikarny, kde byla právě hnízda plná mladých…žádná samička králicky nenechala..
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 02.02.2025, 11:23:12
Tak to jsme na tom stejně,u nás je také ruch takřka celoročně a králíkům to nevadí.Dokonce jsme měli i párkrát narozený mláďata na silvestrovskou noc a také bez problémů.
Myši kupodivu taky nevadily, ale potkan jo. Asi i záleží na samicích. Když jsme měli králíků hodně, člověk snadno vybral ty nejlepší samice, teď jich mám pár a už nemůžu hned vyřazovat. Polevila jsem v nárocích.
Tak vybírat se dá z jakéhokoliv množství.Jen to člověka třeba na rok trochu omezí.
Před pár lety se mě po dovezeném samcovi objevila ve vrhu bílá králíčata.Křížila jsem s ním jeho dcery,vnučky ,mladí byli jen na maso a kde se objevila bílá mláďata vše se likvidovalo,na konec i samec.Zůstali mně dva jiní samci a tři samice,ale zase ne ty exteriérově nejlepší.Chov to trochu vrátí zpět,zbrzdí,ale jde to.
Já osobně si myslím, že potkani ta králičata zabijí přímo, zakousnou a tak. Nebo vyženou matku, která se pak nemůže postarat. Protože jsem nezažila králičata, která by umřela na rušení způsobené něčím jiným než potkany.