Aktuálně: 2 933 inzerátů224 109 diskuzních příspěvků18 459 uživatelů

Útoky psů-regulace chovu

Cadu (neregistrovaný) 29.01.2025, 13:15:50 xxx.xxx.52.24

Vzhledem k tomu, že se v poslední době - dnech, měsících a letech stále víc dochází k útokům psů na člověka nebo útokům bojových plemen na ostatní psy, dovolím si trochu rozebrat situaci a přemýšlet nahlas. Můžete mi napsat jestli se mnou souhlasíte nebo jsem mimo. Na čí straně je vina? Je to pochybení výchovy psa nebo nepochopení jeho vlastností a potřeb? Jak je dobře známé, tak psi (původem vlci) mají v sobě zakódovanou hierarchii ve smečce. U domácích psů je tato smečka nahrazena rodinou. To je důležitý bod. Další věc je individualita. I v rámci jednoho vrhujsou zcela odlišní jedinci a tyto rozdíly se ještě prohlubují špatnou výchovou. Bojová plemena jsou navíc desítky let šlechtěna  k agresi. Četl jsem, jak lidé volají po eliminaci chovu bojových plemen, ale to je nesmysl. V dnešní době, kde je mezi sebou prokříženo kde co nevím jak by se určovalo, který pes (kříženec) je považován za bojového a který ne. Jediným řešením je v zákoně stanovit výškové a váhové limity s ohledem, že tak konkrétně velký pes může přemoct malé dítě. Do takových limitů se jasně ukryjí i všichni kříženci. Rozhodně berát na lehkou váhu by se to nemělo my pejskaři bychom si měli brát příklad od chovatelů koček. Zatímco běžnou kočku domácí nechají lidé potulovat jak se ji zachce, větší nebezpečnou kočku, například pumu, nikdo venku běhat nenechá. Další možností je zavedení mnohem větších poplatků za velké psy. Tím by se určitě částečně omezil jejich počet ve městech a tím pádem by docházelo i mnohem méně k útokům. Ještě pamatuji dobu, kdy velké psy měl málokdo. Jejich rozmach začal v době, kdy lidé bohatli a potřebovali chránit majetek. Jedno je jistě, regulace chovu bude potřebova tak jako tak, dříve nebo později.

nn (neregistrovaný) 29.01.2025, 13:39:39 xxx.xxx.186.2

“Vzhledem k tomu, že se v poslední době - dnech, měsících a letech stále víc dochází k útokům psů na člověka nebo útokům bojových plemen na ostatní psy”

Toto tvrzení vychází z jakých dat? Prosím zdroj. 

“Jak je dobře známé, tak psi (původem vlci) mají v sobě zakódovanou hierarchii ve smečce.”

Vlci žijí v přírodních podmínkách ve smečkách s rodinnou strukturou, vede ji rodičovský pár.  Struktura smeček divoce žijících psů je jiná, nebývá rodinná, opravdu prý je spíše hierarchická. Jak to souvisí s útoky psů na lidi a mezi sebou? Myslíte že tedy máme nahradit psy za rodinněji založené vlky? ;)

“Jediným řešením je v zákoně stanovit výškové a váhové limity s ohledem, že tak konkrétně velký pes může přemoct malé dítě.”

Podceňujete fantazii zákonodárců. Existuje řada dalších řešení jak zákon nastavit, pokud by tedy měl vzniknout. 

“Do takových limitů se jasně ukryjí i všichni kříženci.”  Existují i malí kříženci, nebojte se 🙂

“Zatímco běžnou kočku domácí nechají lidé potulovat jak se ji zachce, větší nebezpečnou kočku, například pumu, nikdo venku běhat nenechá.”

- i pumy občas někdo běhat venku nechá

- chovatelů pum je řádově méně než chovatelů koček

- pumy mají mnohem přísnější zákonné podmínky chovu než kočky

- pumy se tak ochotně nevrací domů 🙂 takže když si ji chcete nechat je lepší ji nepouštět

- vzato doslova zákon proti týrání zvířat, ani domácí kočky by neměly běhat venku, dalo by se to označit za týrání

Co tam máte dál?

Arosek
Arosek 29.01.2025, 13:57:01 xxx.xxx.100.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Cadu z 29.01.2025, 13:15:50

Jediným řešením je v zákoně stanovit výškové a váhové limity s ohledem, že tak konkrétně velký pes může přemoct malé dítě.

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/185879/tohle-je-osmidenni-miminko-ktere-zakousl-jack-russell-terier.html

Tusim podobny bylo i v Praze, taky neco maleho a ditko nejak kolem roka …

Ono to nebude jen o velikosti. 

Tenurri
Tenurri 29.01.2025, 14:04:50 xxx.xxx.22.64

“Jediným řešením je v zákoně stanovit výškové a váhové limity s ohledem, že tak konkrétně velký pes může přemoct malé dítě”

no…malé dítě dokáže přemoct i naštvaná kočka 🙂…doteď pamatuju babiččinu našvanou peršanku, co bratránkovi skočila do obličeje.

efe
efe 29.01.2025, 14:36:05 xxx.xxx.155.192

A proč se zabýváte velkými psy, když v napadání vedou statistiky na plné čáře psi malí? 🤔

megi-the-pes
megi-the-pes 29.01.2025, 14:37:48 xxx.xxx.124.197

Pane tazateli, prosím, proč si myslíte (nebo máte zdroj?),
že “Bojová plemena jsou navíc desítky let šlechtěna k agresi.” a co to podle Vás znamená, jak se to asi šlechtilo?

Anonym (neregistrovaný) 29.01.2025, 15:13:38 xxx.xxx.66.145

Schválně si zkuste tipnout, jestli vás spíš kousne jezevčík nebo německá doga 😀 Tolik k velikosti.

Dokud majitelé psů nebudou nuceni skutečně nést zodpovědnost za  svoje zvíře, dokud budou někteří psi ohrožovat okolí a nikdo s tím nic neudělá, protože zatím ještě nepokousali dítě, atd., můžeme si vymýšlet co chceme a bude to celkem jedno.

Sardullah
Sardullah 29.01.2025, 15:28:27 xxx.xxx.221.216

Tohle přeci celý není o psech a jakákoliv regulace dopadne jen na ty slušné a zodpovědné majitele, protože ti se přizpůsobí, budou remcat, ale budou dodržovat vyhlášky, pravidla atd atd…ti debulové, těm to bude jedno a budou si z toho prdlačku dělat.

Je to celé právě o zodpovědnosti majitelů a vědomí, cože to mají doma za šelmu. I se psem, který není kamarád psů, který není kamarád lidí, který má negativní vztah k dětem můžu fungovat, pokud pes bude zabezpečený tak, aby nikomu nemohl ublížit…většinou k tomu stačí vodítko, náhubek a základy slušného chování…nemusím takového psa nutit proti jeho přesvědčení, aby byl s každým kamarád. 

Z mého pohledu to chce víc šlapat po těch nezodpovědných majitelích a ne že se něco řeší až ve chvíli, kdy pes nějakému ukousne palici…že před tím už dlouhou dobu terorizoval majitel-debul se svým psem okolí, že už dva psy přikousnul, jednoho zakousnul a kousnul si i do člověka a nic se neděje, nic se nestalo, nikdo na něj nemůže…to je ten problém.

Jinak mi to obecně přijde furt dokola…regulace, zákazy…no koho zregulujeme, koho zakážeme…psi podle velikosti?? 

Mám pyrenejskou fenu…73 cenťáků v kohoutku a váha 56 kilíček…takže jo, moje čuba je v kategorii velkej pes, přesto je naprosto neagresivní a k dětem něžná a ochranitelská…ale protože je veliká, tak za ní budu platit násobně víc než sousedi za borderteriéra, kterej je vzteklej kousavec?? No tak to je super spravedlnost…hlavně že zregulujeme velký psy.

Psy podle plemena? ..a podle jakýho klíče ta plemena vybereme…podle ksichtu nebo podle počtu útoků a kříženci, kteří jsou kolikrát v povaze horší než originál??

To je prostě furt dokola…po těch nezodpovědných majitelích se musí šlapat a musí za to být takové postihy, aby si to většina lidí hodně dobře rozmyslela ….

Ještě pamatuji dobu, kdy velké psy měl málokdo. Jejich rozmach začal v době, kdy lidé bohatli a potřebovali chránit majetek.

Velké psy lidi odjaktěživa měli k ochraně svých obydlí, majetku, stád…to mi teda nepřijde, že se nějak změnilo…naopak třeba u nás dřívávějc u každýho druhýho baráku ovčoun…dneska už je u spoutu domů pusto a prázdno nebo mají lidi nějaký domácí pidiplemeno…takže v naší čtvrti bych řekla, že během těch 30ti let, co tady bydlím, ubylo nejen velkých psů, ale psů obecně…

Bodlinka
Bodlinka 29.01.2025, 17:31:36 xxx.xxx.95.16

to muselo dát ale práci vymyslet

malé dítě “přemůže” jakýkoliv pes, možná s výjimkou kilového kryplíka s jaterním shuntem a hydrocefalem.

Arosek
Arosek 30.01.2025, 09:00:54 xxx.xxx.100.20
Bodlinka:

to muselo dát ale práci vymyslet

malé dítě “přemůže” jakýkoliv pes, možná s výjimkou kilového kryplíka s jaterním shuntem a hydrocefalem.

Pardon, ale to mi pripomnelo ten vtip …

Prijde chlapek, takova susinka, do hospody a pta se: „Ci je ten mastif uvazany u zabradli?!“ 
Zvedne se borec, hora svalu, a povida: „Muj, proc ?“
„Chci se vam omluvit, muj pes vam ho prave zabil!“ 
„Proboha co to mate za psa?
„Civavu.“
„Tak to mi vysvetlete, jak by mohla civava zabit meho mastifa?“

„Zaskocila  mu v krku“.

Annaa (neregistrovaný) 30.01.2025, 09:26:20 xxx.xxx.215.136
»
Odpověď na příspěvek uživatele Cadu z 29.01.2025, 13:15:50

Pokud maminky nevysvětlí svým dětem že na cizí psy se prostě nesahá, bude pokousaných dětí pořád dost. Mám loveckého psa,  je líbivý a děti se k němu vrhají a hladí ho. Maminky mlčky přihlížejí, nesahat musím křičet já.

Cadu (neregistrovaný) 30.01.2025, 10:02:15 xxx.xxx.52.24

Z prvních odpovědí je jasné, že sama pejskařská obec v tomto nemá jasný ucelený názor, ale je zapotřebí to začít řešit. Jasně, že i malý pes kouše, možná víc než velký, ale člověka neusmrtí nebo vážně nezraní. Máte pravdu, že je potřeba cílit na nezodpovědné chovatele, ale jak je rozlišit od zodpovědných? Musí přijít zákony, které budou prostě platit pro všechny. Nerozlišovat plemena, to je vzhledem ke křížencům ošemetná záležitost, prostě stanovení výšky a hmotnosti, překročí váš pes tuto hranici, platí pro něj pravidla zákaz vycházet bez náhubku do města, cestovat městskou dopravdou, pouštění navolno apod. Kdo poruší a pes někoho usmrtí nebo napadne, brát to jako by to udělal jeho majitel. A do dvou let je klid, to vám garantuju.

Sardullah
Sardullah 30.01.2025, 10:08:39 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Annaa z 30.01.2025, 09:26:20

Děti a maminky…tak já bych řekla, že jsou tři základní kategorie…což teda známe asi hlavně my, co máme ty “líbivé psy”

1. maminka: podívej, to je hezkej pejsek…běž si ho pohladit - já: omlouvám se, ale mého psa si pohladit nemůže, není přátelský…maminka: s výrazem “tak si strč toho čokla do zadele, ty krávo” teda děcko odvolá

2. maminka: dobrý den, vy máte krásnýho psa…mohli bychom si ho pohladit - já: no bohužel, on se od cizích hladit nenechá - maminka: to je škoda, ale je krásnej

3. maminka ke svému dítěti “Pepíčku nechoď k tomu psu tak blízko, pokouše tě..”

Jinak já co mám pyrenejku, tak naopak přemlouvám maminky, jestli by si jejich děti nechtěly Ginu pohladit, protože Gina děti miluje a my žádné nemáme…a ona je tak něžňoučká a opatrňoučká, že když nakonec natáhne krk a dá holčičce něžňoučkou pusinku, tak z úst přihlížejících maminek zazní “jéééééé” a jedno oko nezůstane dojetím suchý…

Bohužel se mi kdysi stalo, že ovčanda praštila dítě košem…míjeli jsme se s rodinkou, já čubu u nohy, projdem a jejich dcerka se nečekaně za námi rozběhla a čubu zezadu pohladila po zádech a ovčanda se po ní ohnala…naštěstí se teda netrefila do obličeje, ale i tak to tím kovovým náhubkem bolelo….

bambule
bambule 30.01.2025, 10:24:22 xxx.xxx.84.69
»
Odpověď na příspěvek uživatele Cadu z 30.01.2025, 10:02:15

Myslím, že stále narážíme na jednu věc. Zákony budou dodržovat jen zodpovědní lidé. Ti kteří udělali velkým psům špatné jméno zákony nezajímají. Viz věční útěkáři, agresivní hafani za plotem, který drží jen silou vůle, neočkovaní,   neočipovaní apod. Čeho dosáhnete změnou zákona? Ničeho.  A propo netuším, proč by velký pes nemohl cestovat hromadnou dopravou, nebo nemohl být puštěn na místě k tomu určené (třeba psí hřiště). 

assil
assil 30.01.2025, 10:48:31 xxx.xxx.206.172
»

Ale my ty zákony máme, problém není v nedostatku zákonů, problém je v jejich vymáhání a pak musíte jít plakat na jiný hrob, protože bez zajištění toho vymáhání můžete mít klidně bambilion dalších zákonů a bude to k ničemu stejně jako dnes.

Úplně stejná situace je s týráním zvířat, máme x zákonů a vymáhání 0.

Aluška
Aluška 30.01.2025, 11:01:37 xxx.xxx.199.204

Moje Mijunka miluje děti, já prosím rodiče, jestli by jejich díťátko mohlo pomazlit Mijunku, když vidím, že pejsky rádo 😀. Mijunka je pak šťastná 😀

megi-the-pes
megi-the-pes 30.01.2025, 11:11:47 xxx.xxx.124.197
»

Vy nemůžete nic garantovat. Ani nic moc vymýšlet, protože tohle, zatím nic moc, spíše nic než moc.
Minimálně proto, že netušíte, že odpovědnost za zranění a zabití již majitel (a držitel)
zvířete má, od chvíle, co je Země Zemí, je to úplně stejné jako provést to autem, kladivem, dutými řečmi.

K velikosti a váze… 48 cm a 25 kg je velký pes?
43 cm a 18 kg?
30 cm a 6 kg?
……. ….. … Vám tady vypisuji bojové psy, kteří byli šlechtěni pro boj a lov zvířat. Nikoli pro boj s lidmi. Agresivní pes je z chovu vyřazován, co víme, již od 19. století. 
Znáte jen žurnalistické štěky, na 99 % o psech jakéhokoli plemene, křížencích, chovu a chování psů nic nevíte, 
plácáte kraviny. 

Tvl, esi to je zas někdo známý převlečený, tak mu rozbiju hubu. 
Dyť mi to zabralo asi tři minuty, to psaní. (Jsem agresivní, narozdíl od našich psů.)

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
  • +
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.