Jo, zapomněla jsem, chovám též jednoho oranžového slimáka 🙂 Na druhém fotu. Na třetím madagaskarská dáma, na čtvrtém madagaskarský pán. Na pátém stínka, o které jsem si myslela, že je to nějaká naše (stejně jako slíma by přibyla s přírodninami zvenčí), ale zdá se, že je to taky nějaká exotika, naše Oniscy mají širší sukýnky a jsou takové popelavě šedivé, tahle je hladká a lesklá, nachytala jsem tuhle v teráru dvě, takže možná jich časem bude víc 🙂
Včera slepice říkaly, že stínky jsou taky bezva fajn papání. Stínky mají naštěstí obrat populace o něco uspokojivější, než švábi, takže stínkami můžu přikrmovat podstatně dříve 😀
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 30.01.2025, 07:10:58
záběry z domů zamořených švábi….
Za mě je šváb neškodný. Do potravin se vám nenastěhuje (jako potemník nebo mol), neobtěžuje a nesaje krev (štěnice, blecha) a nepřenáší žádné nemoci (komáři, moskyti).
Ano, v restauracích a hotelech jejich přítomnost nevypadá dobře a nejsou tam žádoucí.
A jsou to fascinující živočichové - vydrží rok bez potravy, budou běhat klidně bez hlavy a přežijou i výbuch jaderné bomby.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 30.01.2025, 07:37:28
Já si nejsem jistá, myslím tou neškodností. Mám dojem že jejich výkaly způsobují dost těžké alergie. Ale nikdy jsem to až tak neřešila, tak třeba neškodný, ale bydlet s nimi nechci.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 30.01.2025, 07:37:28
Pokud se nejedná o rusa domácího (Blattella germanica) dalo by se s tím i souhlasit. Dobré je ještě vzít v úvahu možné alergické reakce u citlivějšího člověka který je v přímém kontaktu s větším množstvím některých druhů švábů. V opačném případě, tedy v takovém ve kterém rusáci okupují kuchyně, vývařovny, výrobny lahůdek atd., máte obvykle takový kalup že voláte deratizátory. To ovšem nic nemění na skutečnosti že švábi patří mezi zajímavá, poměrně nenáročná a lehce chovatelná zvířata. Stačí dobře koukat a hlavně oprostit se od předsudků.
no pár měsíců je jakože dva. Dostala jsem násadou samé nymfy, takže nejprve se musely dosvlíkat do dospělců a teď sice už mám z ledna něco vykladeno, ale nevím, zda bylo i oplozeno. No a mladé jsem zatím nepotkala, mám tam ale hodně schovávaček, takže může být, že jsou. No moje “kolonie” čítá momentálně asi tři samičky a pět samečků, musím to nějak probrat a naházet slépkám, protože takový nepoměr nedělá dobrotu, psali. No než malincí švábíčci dospějou na množení, to si počkám stejnak do léta. A tyhle holky než mi zase vykladou, tak musím počkat stejně asi měsíc a půl. Tak je mám zatím na podívání 🙂
Od madagaskarů jsem dostala dospělou samičku (možná oplozenou, nevíme) a samečka nymfu, tak sameček také mezitím dospěl, tak snad i od nich bude něco, u těch ty intervaly nemám naštudované. Včera jsem dostala druhého madagaskarského samečka, čistě pro oživení života v teráru, je maličký, sice dospělý, ale uťáplý, tak snad se tady skoro bez konkurence napapá a bude spokojený 🙂
Aha, tak to je jiná. Odhadoval jsem těsně pod tucet😂. Stejně ale budete muset mít svatou trpělivost, já bych si takovou nemohl dovolit páč by se na mně agamy a jiné potvory koukali hodně vyčítavě. S tím poměrem pohlaví máte pravdu, má být 1,5 jakože jeden samec na pět samic. Jinak ti samci nedělají to co mají ale řeší kdo je větší šéf. Kolonie by měla být větší, v tomto počtu ji neutvoří a aby se cítili dobře tak společnost nutně potřebují. Znáte https://www.blaberus.cz/blaberus-vychytavky.html ? To se vyplatí přečíst. Toho pána hmyzáci opravdu baví a hlavně ví o čem píše. Ale potom pozor na tlusté slepice😀
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 29.01.2025, 21:06:06
Věřte mi Varaxi že by to nedělalo dobrotu, mám to vyzkoušené. Navíc toho vím nejvíc tak o želvách, tam jsem schopen si své názory obhájit. Ostatní je jen obvyklý průměr, možná trochu vylepšený vlastní zkušeností. To ovšem neznamená že se nevynasnažím přispět k řešení problému který se může vyskytnout. Pokud mně tedy bude připadat že mám co říct.
Když se to krmí otrubama a ne vločkama, tak se to přesejvá pochopitelně snáz. Ale když je to necháte sežrat a že pro konzumaci člověky se nechávají běžně vyhladovět (asi abychom nejedli obsah střev, protože to je fuj? Nebo aby začali pálit tukové zásoby a trochu se změnily nutriční hodnoty?), tak je to prosívání v podstatě jen formalita.
U červa je fuj hlavně ten červ😃, když ho krmí vločkami je obsah střev vlastně to, co vadí nejmíň. Spíš mi přišlo, že právě ten okamžik, kdy je jako sklízíte, je chvíle kdy zdrhnou.
Červi nemaj nožičky, tak toho moc nenaběhaj, to je výhoda. Kukly toho naběhaj ještě míň, s dospělcema vlastně vůbec nic dělat nemusíte, když je ještě ve stadiu kukel šoupnete do nějakého cedníku, ze kterého budete vytřásat vajíčka… když doslouží, klidně je v tom cedníku můžete hodit do mrazáku a pak libovolně zpracovat (třeba namlít z nich baštu pro děti - teda jako jejich děti…)
Ale jak tak na ta videa koukám, možná si nějaké potemníky zařídím 🙂 místo žížal.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 31.01.2025, 09:18:34
Červy se jim sic říká, ale jsou to larvy, nožky mívají a u potemníků jsou celkem dobře patrné hned za hlavičkou tři páry. Červy, kteří nemají nožičky nikdy, jsou například hlístice, či kroužkovci, což je systematicky trochu jinde😉