J5:Já se hlásím. Jen místo “vlastní spotřeby” podle podstrkávám výsledný produkt ostatním zvířatům. Osobně jsem pozřel hmyz tak jedině když jsem jel na kole a zapomněl u toho zavřít pusu.😀
A co chováte?
J5:Já se hlásím. Jen místo “vlastní spotřeby” podle podstrkávám výsledný produkt ostatním zvířatům. Osobně jsem pozřel hmyz tak jedině když jsem jel na kole a zapomněl u toho zavřít pusu.😀
A co chováte?
Tak na takto krátký týden jsem ještě nenarazil😲. Já jedu klasiku, jeden týden = sedm dnů.🤣
drvodelkafialova:Tak, jak sním skoro všechno, indickou kuchyň vážně nemusím. Je na mě až moc navoněná kořením a taky je všechno až moc vařené. Já miluju zeleninu, ale takovou skoro napůl syrovou. Indickou kuchyň sním, když musím, ale pravidelně bych to fakt jíst nechtěla.
Mně vůbec nějak ty asijský kuchyně nejedou, tady všude jsou in vietnamské restaurace, ale mně ty jejich zálivky prostě nechutnají a oblíbená polévka Pho Bo mně smrdí, nemůžu si pomoct.
Momentálně jen octomilky, chvostoskoky a isopody pro dendrobátky plus švábíky ve dvou druzích pro agamy a chamíky. Cvrčky jsem vzdal páč jsou rychlejší než já.
Cvrčky jsem vzdal páč jsou rychlejší než já.
😀 😀 😀 pardon.
Když tak - mám dietu na cholesterol a dnu kvůli enormní hodnotě kyseliny močové v krvi. Doktor na to přišel trošku “náhodou”. Před necelým rokem jsem měl preventivku a nic mi neřekl. Byl jsem u něj zase začátkem Ledna a chtěl mi vzít krev ještě jednou jen na ověření a ono se to asi zhoršilo. 🤷 Potom mi to říkal, že to je na prášky, ale dal mi jen tyhle diety, protože není zastáncem dávat na všechno hned prášky a z půl roku se uvidí.
Jinak.
Kometa:
Neříká se tomu masochismus?
Já měl za to, že masochismus je pro někoho kdo se rád kouká a vyžívá si utrpení jiných. V mém případě už to mají za sebou takže to bude asi něco jiného, ale nevím jak se to nazývá.
A co indická kuchyně?
To mám velice rád. Takové Vindaloo s kari, že se potom i rozbrečím jsem zbožňoval. Bohužel s pálivým jídlem a takovým kořením jsem se musel rozloučit.
Zrzavci:
Bylinky mám rád a čaj z kopřiv mi dělávala máma a babička pořád. V mém případě je doporučován zelený čaj takže ten zatím jedu. Jinak děkuji za tip, bylinky mi v hlavě necvakly. Heřmánkový čaj má přítelkyně v zásobě takže toho je dost. 😃
drvodelkafialova:
Stejně by mě zajímalo, jestli někdo tady už měl odvahu ty potvory chovat doma k vlastní spotřebě
Cvrčky, šváby, octomilky a podobné potvory doma mám. Považuji to za povinnou výbavu každého teraristy. 😃 Osobně jsem to nikdy nezkoušel a nijak jsem nikdy pocítil tu potřebu. Pár mých kolegů je opravdu doma chovali za účelem usušení a vlastní konzumace. Mi to přijde posledních několik let populární a když se někde prokecnu co mám doma tak kolikrát je hadi nezajímají a jen “ty cvrčky máš pro sebe nebo pro ty zvířata?”. Nedávno jsem s přítelkyní v ČB když jsme jeli za moji rodinou viděli v Globusu samoobslužní pult s cvrčky ke konzumaci. Jakmile si přítelkyně všimla cenovky tak se na mě otočila a povídá “my jsme blázni, přes půl roku se snažíme zlikvidovat rozmnožený cvrčky v bytě a přitom jsme si mohli takhle přivydělat”. 😂
indickou kuchyň vážně nemusím. Je na mě až moc navoněná kořením
To je pravda. 👍
J5:
Osobně jsem pozřel hmyz tak jedině když jsem jel na kole a zapomněl u toho zavřít pusu.😀
🤣🤣🤣
To mě vždycky odradilo od chovu třeba chameleonů. Ta představa jak mi ten hmyz běhá po bytě.
masochismus je pro někoho kdo se rád kouká a vyžívá si utrpení jiných
Myslím, že jste to trochu pomotal.
Kdo se rád jenom dívá, je voyer neboli hezky po česku šmírák.
Kdo se vyžívá v utrpení jiných je sadista.
A komu dělá dobře bolest vlastní (i duševní, jako ve vašem případě) je masochista.
Tak to se vám v případě cholestrolu a dny ten jídelníček opravdu okleští. A zbude vám jenom zelenina, ovoce, možná vejce a ti brouci (smažené larvy potemníků jsou docela chutné). Ale nějajé netučné ryby by asi taky prošly. Že se nedoporučuje zvěřina, vnitřnosti a luštěniny vám doktor určitě řekl. A opatrně s alkoholem, hlavně s destiláty.
mám dietu na cholesterol a dnu kvůli enormní hodnotě kyseliny močové v krvi. Doktor na to přišel trošku “náhodou”.
může být ve hře stres, moc masa a alkehůlu. když se budete chovat jako hodnej ke svýmu tělu, tak se nejspíš srovná.
Myslím, že jste to trochu pomotal.
Očividně ano. 😃
Ale nějajé netučné ryby by asi taky prošly. Že se nedoporučuje zvěřina, vnitřnosti a luštěniny vám doktor určitě řekl. A opatrně s alkoholem, hlavně s destiláty.
Nějaké ryby jsem na nějakým seznamu viděl, ale bylo u toho připsáno “v malém množství”. Jinak mi to doktor nějak říkal. Drůbeží se může, aletéž hodně omezené množství. Alkoholu jsem dal taky sbohem a to jsem zrovna chtěl jít do sebe a zredukovat to pití co mi leží doma. 😃 Dědovo slivovice mi bude chybět, ale aspoň můžu jezdit na nějaké posezením autem a nemusím pak řešit dopravu domů. 😃
Osobně si myslím, že poměr bude 75% maso, 25% alkohol a 0% stres. Já si myslím, že jsem hodně antistresový člověk. Alkohol jsem za poslední pár let moc nepil a když už jo tak to stálo za to. Nejvíc asi tak 3-4 roky zpátky kdy flaška tvrdého během cesty z práce domů nebyl problém no. 🤷 Jinak jsem byl vždycky masový člověk takže to bylo spíš tím.
Dokud zdrhne počet cvrčku který nepřevyšuje počet prstů na jedné ruce tak se to dá. U mě to trošku pohřbil papoušek s jeho tendencí házet věci na zem a jednodoho dne mi shodil krabičku cvrčků a problém byl na světě. 😃 Během 1-2 týdnů začal půl roční orchestr v bytě. Já si zvyknul rychle, ale přítelkyně docela dlouho trpěla. Dělali jsme akce kdy jsme se předháněli kdo toho nachytá nejvíce během noci když se jde třeba na záchod. 🤣 V noci byli rozběhnutí po celé podlaze, ale do teď jsem nepochopil jak ty malý mrchy dokázaly přežít nespočet vytření podlahy savem (jsem ještě říkal ať tím Savem nešetří). Několikrát jsem odsouval nábytek s kuchyňskou linkou a stejně nic. Paradoxně papoušek který to způsobil to taky vyřešil když přítelkyně spala po noční (já byl v práci) a on záhadným způsobem zdrhnul z klece a otevřel terárko s Lugubrisy. Během 2-3 týdnů jsme o cvrčkách neslyšeli a ani neviděli. Asi ze 6 Lugubrisů jsem chytil dva, ale kde jsou ti zbylí to už nevím. 😃
No právě proto cvrčky neee! Švábíci aspoň drží hubu a jsou i hezčí. Třeba šváb zelený (Panchlora nivea). Zdrhá sice dobře a ještě i krásně létá ale nevydrží dlouho v bytě a ani se nerozmnoží, jen stačí občas zamést padlé kusy. Argentinský (Blaptica dubia) je na tom s parádou o něco hůř ale zase jen tak nezdrhne páč mu to klouže úplně po všem, jak po skle tak po plastu.
Mám argentinské šváby a nějaký druh madagaskarských a stínky. Všem to blbě běhá po skle, takže to s nimi jde 🙂 Chovám je pro slepice. Jednou to bude i skutečný příkrm, ale zatím je chovám pár měsíců, takže od švábů nemám potomstva.
Ono to chvíli trvá než si kolonie sedne ale potom to mrskaj jak Baťa cvičky. Jenže pár měsíců? To už je nějak moc dlouho, není někde chybička?
To bych také chtěla - chovat potemníky jako konzumenty bio odpadu, přebytečné dávat slepičkám, použitou podestýlkou hnojit. Mám žížaly, ale nestačí spásat.
Nechcete se trochu rozepsat o tom, jak a co chováte? Byla bych Vám vděčná.
Ostatní, kdo chováte, se taky přidejte, pokud budete chtít.
J5:Ono to chvíli trvá než si kolonie sedne ale potom to mrskaj jak Baťa cvičky. Jenže pár měsíců? To už je nějak moc dlouho, není někde chybička?
no pár měsíců je jakože dva. Dostala jsem násadou samé nymfy, takže nejprve se musely dosvlíkat do dospělců a teď sice už mám z ledna něco vykladeno, ale nevím, zda bylo i oplozeno. No a mladé jsem zatím nepotkala, mám tam ale hodně schovávaček, takže může být, že jsou. No moje “kolonie” čítá momentálně asi tři samičky a pět samečků, musím to nějak probrat a naházet slépkám, protože takový nepoměr nedělá dobrotu, psali. No než malincí švábíčci dospějou na množení, to si počkám stejnak do léta. A tyhle holky než mi zase vykladou, tak musím počkat stejně asi měsíc a půl. Tak je mám zatím na podívání 🙂
Od madagaskarů jsem dostala dospělou samičku (možná oplozenou, nevíme) a samečka nymfu, tak sameček také mezitím dospěl, tak snad i od nich bude něco, u těch ty intervaly nemám naštudované. Včera jsem dostala druhého madagaskarského samečka, čistě pro oživení života v teráru, je maličký, sice dospělý, ale uťáplý, tak snad se tady skoro bez konkurence napapá a bude spokojený 🙂
Potemníky jsem chtěla chovat, ale musí se hlídat, dospělci sice neradi, ale umějí lítat. Nejlepší je mít rozmnožovací skupinu jednu někde, kde jsou ti dospělci, ty hlídat a vybírat od nich substrát s vajíčky a larvami - a červy pak odchovávat stranou, ti se dají pak rozhazovat slépkám. Myšlenku na potemníky jsem opustila i proto, že bych nerada, aby mi to frnklo a nasadilo se mi to do spíže 😀
Já vám nevím. Co když vám ty potvory utečou? Když občas dávají záběry z domů zamořených švábi….
Br až mě mrazí.
Čím to krmíte?
Já chtěla chovat kalifornské žížaly, ale nakonec jsem si říkala, že ty hnojní se taky asi množí rychle.
Na švába argentinského je u mě doma moc sucho a zima. I kdyby utekl, bídně pojde někde v koutě na dehydrataci (především) a na neschopnost sehnat si potravu, páč je mu zima (za druhé). Švábice nemají křidýlka, tak ty jsou vůbec z obliga, švábáci křídla mají, ale nepoužívají, a i kdyby, když mi po bytě bude lítat švábák, sice se dostane třeba k potravě a vodě, ale už se nerozmnoží, když nemá tu švábici taky najedenou a napitou a po ruce.
Další dezinsekční jednotka je Kocour. Dospělého švába (5 cm) by jistě drapnul. Navíc uprchlíka bych si snadno všimla i já, kdyby se mi někde producíroval.
Hnojní žížaly jsou větší než kalifornské, množí se asi stejně. Chtěla jsem si do substrátu v teráru nasadit ty kalifornské, měla jsem pocit, že budou nějaké veliké, ale omyl, pak jsem si to přečetla. Takže si u koní na jaře narýpu nějaké kvalitní jedince jako násadu 🙂
Krmím zbytky z kuchyně. Tvrdé pečivo (švábům ho pak v teráru postřikuji vodou, aby změklo, stínkám by to bylo jedno), zbytky zeleniny, ovoce, oškubané listy pokojovek, posledně kousek zkaženého vařeného vajíčka - nemůžu dát vše, co bych chtěla, protože mám málo zvířat a terárko bylo původně vystláno mechem a opatřeno tlejícími zbytky rostlinného materiálu pro stínky, takže mi to ta zvířata nestíhají sežrat. Ale chlap má obří teráro pro šneky a stínky (šváby tam měl taky) a dává tam klidně kosti ohlodat a nebo mu stínky celkem efektivně vydlabaly tykev 😀 Teď si ode mě bral košťál a vnější listy zelné hlávky.