Dobry den.Chtel bych se jenom zeptat.Mam vetsi akvarium o rozmerech 180x55x55 a nevim co je lepsi dat na dno jestli jemny pisek,nebo kaminky anebo oboji.Cast akvaria kaminky a cast pisek?Slysel jsem,ze pisek po case hnije a neni to dobre pro ryby.Prosim Vas poradte mi co je lepsi. Predem dekuji P.S. Jeste jsem se chtel pozeptat v jake vrstve (cm) by melo dno byt pokryto?
Zdravím, nejlepší jsou malé jemné kamínky. Ty můžete v obchodech najít i pod pojmem “písek”, ale není to klasický jemný hutný písek, který si pod tím laik představí. Vyberte podle barvy - nejlépe vypadá tmavší, je vhodná i pro ryby. Ryby obecně nesnáší světlé barvy, leká je to. Proto jsou neklidné v málo osázené nádrži, bez pozadí, plus pokud jsou v pokoji bílé stěny a hodně světla.
Mocnost substrátu na dně je ideální 5-6 cm, více než 7 cm není potřeba a vyšší vrstva zadržuje amoniak - už v ní není dostatek vzduchu a tepla, tak ji rostliny stejně neprokořeňují, případně tam jejich kořeny hnijí, a tím spoluvytváří toxické prostředí. Pokud pořídíte plže pískořka věžovitá, ta vám substrát na dně srovná do jedné úrovně a promíchá rozdělený materiál. Za mě určitě dno jednotné, stejné.
Já používám černý písek frankce 2-4mm. Do miníčka bych dala asi i jemnější. čím jemnější frakce, tím do toho zapadá míň bordelu, ale zase ve větší vrstvě do větších akvárek bych fakt ten úplně jemnej nedávala.
Určitě bych nemíchala kamínky a písek…vlivem údržby se to za nějakou dobu promíchá minimálně část určitě a kamínky budou navrchu…není to vhodný pro kytky a rybám dna teda taky nějakej kamenolom radost neudělá.
Já mám teda u předního skla pidivrstvu třeba cenťák a vzadu nasypáno více, aby měly valisnerky a echináče kde kořenit…tam klidně 5 i více cenťáků.
Akvárka mám xy let…nic nehnije. Při údržbě teda nedělám odkalovačem nějakou hlubokou orbu, jen posbírám bordel…nevšimla jsem si, že by něco hnilo, že by to škodilo rybám…