Já taky ukládám špičkama dolů, hlavně kvůli skladnosti, mám velká vejce, která se do Mkových vejconosičů sotva vejdou i špičkou dolů, ale musím to schválně vyzkoušet, ať jsem chytřejší 🙂
Z vejce, které nemá rozbitou skořápku, se po měsíci pukavec nestane, ať je skladované tak nebo onak.
Jestli to má vliv na kvalitu vejce, nevím, ale jak píše JardaPecival, zní to logicky. Akorát upozorňuju, že popsaným experimentem nezjistíte bez laboratoře nic. Na pohled ta vejce budou stejná.
Odpověď na příspěvek uživatele Tap z 20.03.2025, 20:43:06
😀
Tak teď jsem se upřímně zasmála. 😀
Až budu čelit těžké zkoušce a já budu se silami v koncích, vzpomenu si na tento elegantní kompliment, a hned se mi bude překonávat líp. 😀 Budu ho mít na paměti a pomůže mi překonat hory a lesy, roztrhat troje železné boty a sníst troje železné chleby, přechytračit čaroděje, zachránit princeznu, a až mi bude opravdu nejhůř, pomyslím si - Tap říkali, že nejsem úplně blbá, zato mladá a plodná! - a zvládnu přemoci i Kostěje Nesmrtelného. Na Jelenu Přemoudrou to asi nedotáhnu, budu jen Jitka Mladá, Plodná, Ne úplně blbá, ale ono to k životu asi celkem stačí.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 21.03.2025, 08:56:59
Já si taky myslím, že na skladovatelnost v horizontu měsíce to nemá absolutně vliv 😀 Ale tak já tu možnost mám, to zkusit, tak proč nezkusit 🙂 Odložím jeden vejconosič, půl vajec tak a půl onak, a uhlídám, která se začnou kazit první.
Jestlipak ta vejce uložená selkami do pšenice na měsíce, byla ukládána špičkou dolů…
koukla jsem do staré dobré Rettigové (občas je sranda v ní číst - její vraž do toho kopu vajec 😄 já vím, že jsou to recepty pro velké vaření na statku pro mnoho krků) - a o ukládání vajec píše:
… poněvadž je skořápka vaječná průlinčitá, vniká vnější vzduch do vajíčka, proniká i blánou papírovitou a způsobuje po čase rozklad - vejce se kazí a vydává velice nelibý zápach. Zamezíme-li vzduchu přístup do vajíčka tím, že ucpeme pory ve skořápkách, zachová se vajíčko nezkažené dlouhou dobu. … Vejce uchovají se na zimu nejlépe od poloviny srpna do konce září. Nejlépe se uchovají, když každé zvlášť slaninou potřeme a do dírkovaného prkna vstrčíme a na chladném místě ukryjeme, kde nemrzne. Také se ukládají po vrstvách do suchého písku nebo do otrub, řezanky a p. …
O orientaci ani slovo - ale moje stará prateta na vesnici mě vždycky nutila vajíčka ukládat špičkou dolů… a to už v minulém století 😉
Tak se přiznám máme klasické červené hybridky 32 ks,kvůli dědovi, jeden velký loňský kohout, vylíhnutý od sousedů. Jedna krůta klasika černá, k ní sháním krocana a pár krůt. Pět rousných zakrslých slepiček a k nim jednoho kohoutka, chovného koupeného na podzim od chovatele. A před čtrnácti dny jsme se byli podívat ve Strakonicích na trhu a pořídili jsme pět hybridek vlašek a dvě hybridky šedé holokrčky. Mě se líbí, nikomu jinému ne…..
koukla jsem do staré dobré Rettigové (občas je sranda v ní číst - její vraž do toho kopu vajec 😄 já vím, že jsou to recepty pro velké vaření na statku pro mnoho krků) - a o ukládání vajec píše:
… poněvadž je skořápka vaječná průlinčitá, vniká vnější vzduch do vajíčka, proniká i blánou papírovitou a způsobuje po čase rozklad - vejce se kazí a vydává velice nelibý zápach. Zamezíme-li vzduchu přístup do vajíčka tím, že ucpeme pory ve skořápkách, zachová se vajíčko nezkažené dlouhou dobu. … Vejce uchovají se na zimu nejlépe od poloviny srpna do konce září. Nejlépe se uchovají, když každé zvlášť slaninou potřeme a do dírkovaného prkna vstrčíme a na chladném místě ukryjeme, kde nemrzne. Také se ukládají po vrstvách do suchého písku nebo do otrub, řezanky a p. …
O orientaci ani slovo - ale moje stará prateta na vesnici mě vždycky nutila vajíčka ukládat špičkou dolů… a to už v minulém století 😉
Minulé století pamatuje, dovolím si napsat, většina z nás. S babičkou jsme nakládaly vejce do vodního skla do sklenic od okurek (5l). Někteří známí ukládali vejce do vápenné vody. Holt tenkrát vejce v zimě i nebyly a když byly tak byly dražší. Místo 0,70 v létě stály 1,--. I to ale stálo lidem za to, aby se předzásobili. Také se v zimě prodávaly vejce chladírenské a taky byly asi o dvacetník levnější……promluvil pamětník 😀
Všichni říkají co jim je. Ale mě se fakt líbí. Prostě ten holý krk je ošklivý ale mě se líbí. Četla jsem že díky tomu snáší dobře letní vedra. Ale přemýšlím co v zimě?
Čistokrevná holokrčka je otužilá. U hybrida těžko říct, ale snad to bude v pořádku.
Slepice celkově jsou přizpůsobivá zvířata.
Mně ten holý krk a plné vole vždycky připomínaly to, co si tamten pán chránil bedýnkou s rajčaty. Pak jsem měla problém takové slepice zařezat. Prostě… no… k něčemu takovému dávat nůž se mi nějak příčilo. Tak jsem je pak už neměla.
…tak se mi včera splnilo přání a ráno jsme vyrazili do Lysé n.Labem.. krásné počasí přilákalo davy návštěvníků 😀prodejci nabízeli velké množství květin i ovocných a okrasných stromů a keřů..koupila jsem cibule lilie, vavřín,sazenice jahod…a medovinu😀…děti nejvíce obdivovaly výstavu drobného domácího zvířectva-kuřata,kachničky,papoušky,atd..mně se nejvíc líbily mladé jalovičky několika plemen..
😂.medovinu budeme “obdivovat ”s dcerou👍....nejhezčí pohled, který mě dostal,je č.2, kde ty malé, dětské ručičky drží hlavu jalovičky 😇❤️…to bude určitě velká chovatelka..
Aj pana Havrana to sokovalo, stale ma chodil obzerat, drzal sa nado mnou tak nizko, az som pocitila iste obavy, lebo ved horor Vtaky, ale ok. Vylozila som mu vajce a trupy.
Mam podozrenie, ze z Mr. Foxa spravil kamion placku a ze to kludne moze zrat pes kdesi zdola, ktory mi raz bez rozpakov vosiel na pozemok, zrazu tam proste bol a vyzeral, ze tam nie je prvy krat. Vyzera uplne ako vlk, takze som sa nezmohla ani na slovo.
Clovek chce krmit wildlife a vyzeru mu to psy nakoniec 😠