Dobrý den,
Před necelým půl rokem jsem měl možnost v švýcarském Bernu obdivovat tetřevy a tetřívky ve voliérách místního tierparku. To mě přivedlo na myšlenku zjistit si, jací a jak moc se ptáci podčeleďi tetřevi (Tetraoninae) chovají v lidské péči. Na internetu se dá dohledat, že různé zahrady v EU chovají 3 druhy těchto ptáků, tetřeva hlušce, tetřívka obecného a bělokura horského. Mě však zajímá, chovají se zástupci těchto ptáků i v soukromých chovech? Prý u nás několik chovatelů těchto ptáků je, ale některé články, které toto uváděli jsou už dnes dosti staré a věřím, že se situace mohla změnit. Lze třeba v soukromém chovu potkat jeřábka lesního?
Další má otázka směřuje na literaturu. Existuje nějaká tištěná publikace, ve které je alespoň zmíňka o chovu těchto druhů? Vím že na internetu několik článků o chovu těchto ptáků i v českém jazyce existuje, ale tištěnou publikaci jsem zatím nepotkal.
Děkuji předem za postřehy a případné tipy na literaturu a na závěr přidávám fotky tetřeva a tetřívka právě ze zmiňovaného Bernu.