Pro sportaka na zuby doporucuji mvdr. Fichtela. Potrebujete ty zuby zachranit - protoze obrany…
A ano - micky a hracky to muzou zpusobit
Německý ovčák, pes, 4 roky.
Dnes veterinářem diagnostikována paradontoza na spodních špičácích. Léčba - entizol (1x 2tbl), rovamycine (1x 1tbl), herbadent roztok na dásně (2x denně). Tohle vše má na 10 dní, poté když nebude zlepšení, budou se zuby trhat.
Zasaženy jsou pouze spodní špičáky, mají odhalené krčky, ustupují dásně, posledni 4 dny krvacel z dásní kolem špičáků. Ostatní zuby, krásné, bez kazů, plaku, kamene, dásně neustupují.
Na těch 10 dní máme tréninkový klid (stopy, poslušnost, obrany - z důvodu, že odměny máme balónky, tak ať nedráždíme dásně).
Prosím o radu, jak psovi pomoci, jaké pasty, atd použít, aby nepřišel o zuby. Přeci jen je to mladý, pracovní pes a nerada bych, aby byl bez špičáků. Veterinář je stará škola a nekompromisně se vyjádřil, že zuby půjdou ven, pokud nebude zlepšení po lécích.
Existuje něco, co opravdu pomáhá a není to pouze reklamní trik? Uvítám rady, názory, zkušenosti.
Pes je velký kořistník, balónkář, miluje nošení balónků, aporty. Celý den si nosí v hubě balónky, ani je extra nežužlá, je spokojený, když si je jen nosí. Mohlo mu to uškodit a způsobit paradontozu?
Děkuji všem, kteří dočetli do konce. Petra
Pro sportaka na zuby doporucuji mvdr. Fichtela. Potrebujete ty zuby zachranit - protoze obrany…
A ano - micky a hracky to muzou zpusobit
Můj barzojík měl kaz na stoličce, MVDr Fichtel ve spolupráci s paní doktorkou z Vyškovské kliniky mu zub zachránili a při rentgenech komplet chrupu objevili také počínající paradentozu. Jak mi potom pan doktor vysvětlil, jediná obrana 2x denně čistit zuby speciální pastou se stříbrem, nejměkčím kartáčkem od curaprox a 2x týdně masáž prstem s kapkou gelu od elmexu, ale s tím opatrně, má hodně fluoru. Ale jak pan dr řekl, ještě žádného psa neotrávil a pomáhá má vyzkoušeno. Je to jak u lidí, čistit, čistit a čistit.
Jestli tam ta paradenzoza je a Vy budete dál denně čistit psovi zuby, stejně tomu nezabráníte, jen ten proces zpomalíte a časem ty zuby stejně půjdou ven. Bude to pokračovat.
Tohle mi řekla naše vet, výborná právě přes zuby, když vytrhala mému utulákovi ( Pes má 8 kilo) vloni v létě 13 předních zubů najednou, měl-má paradentózu. Mám ho 5 let, od jeho 3-4 roků a zuby čistím a byl na čištění u vet se mnou 2-3x a předtím ještě 1x u dočasek. Kartáčkem a psí pastou čistím denně nebo obden, furt a stejně o ty přední zuby přišel. I mezizubní kartáček jsem používala na ty přední! A prd! Jsou pryč, ale psovi to vůbec nevadí.
Teď mu s mezizubním občas zajedu mezi ty velký stoličky. Používám různé pasty a gely, střídám to. Teď máme Orozyme a často používám enzymatickou od Virbacu.
Dočaska říkala, že ho v útulku krmili i chlebem a umím si představit ty granule, když dokázali krmit právě i tím chlebem. Čím ho minulý majitel krmil, to ví jen náš chlupatej bělouš sám. Asi žádný šlágr a když pak viděli, že má zdravotní problémy, pustili ho venku a opustili a pak se ho přišli do útulku vzdát.
Nejsem odborník, ale řekla bych, že na vině může být spíše nedostatečná strava než míčky. 🤷♀️ Uvidíte, kdo sem ještě lípne názor.
Edit: tak koukám, že teda míčky a jiné nechanické dráždění, taky není dobrý….jak píší ostatní
Děkuji Vám za odpovědi.
Pes je od mala krmen masem (maso,kosti, vnitřnosti), granule nekrmím. Krve atd má vše v normě.
Dublinbarzoj - tu pastu máte namysli, s tím koloidním stříbrem?
Mě jen zaráží, že má chycené pouze ty 2 zuby( a zrovna špičáky,) ostatní jsou ok.
Používám Stomaclean od Topvetu a teď mi dneska přišla enzymatická pasta Wedental.Na čištění používím dětský kartáček na prst.Dobrá byla na zuby propolis. tinktura,
Psice má zuby špatně narostlé, spodní špičáka dovnitř a od míčku(tenisák) je má obroušené…ošklivé má také jen horní špičáky. Míček má občas a jen doma, aby nebyl abrazivní- od písku, hlíny…bulina je loupe z té žluté kůžičky a pak ho praskne a kouše tu gumu, i to napolykala, takže má prostě utrum, i když to byla topovka. přešla na kopačák, volejbalák.
přímo ATB na zuby Stomorgyl
https://www.metropolevet.cz/produkt/tablety-a-leciva/stomorgyl/
A když mu ty zuby vytrhne, nebude mu vypadávat z huby jazyk?
Spravování zubů u psů je taky pěknej ranec.
Tuhle enzymatickou pastu ještě neznám. Taky ji vyzkouším. Snažím se je střídat. Jdu ji najít.
Našemu běloušovi z huby jazyk nekouká, jen má tu hubinu takovou menší…se mu směju
No taky mě zajímá, kterou pastu s koloidním stříbrem má Dublinbarzoj namysli. Já měla minule Traumapet s tím stříbrem.
Akce
https://www.drvet.cz/wepharm/zuby/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIw7m5wOP1igMVtqqDBx2bYRyTEAQYASABEgLB9_D_BwE
Verun:Akce
https://www.drvet.cz/wepharm/zuby/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIw7m5wOP1igMVtqqDBx2bYRyTEAQYASABEgLB9_D_BwE
Verun, moc dík. 👍 Jdu ji hned koupit. Viděla jsem ji za mnohem víc a tuhle stránku jsem přehlídla.
Edit: nakoupeno a už to frčí.
tady nejde o jazyk.
Pes bez spicaku konci ma obranach - proto se jim netrhaji, ale zachranuji.
Více méně jakoukoliv se stříbrem, měli jsme i tu výše uvedenou i jiné, podívám se do zprávy, co dr Fichtel konkrétně doporučil a ještě případně dopíšu, ale na co hodně poukazoval byl ten curaprox, prý kartáčky testovali a tento byl zdaleka nejlepší a i ten Elmex. Můžu pohledat i případné rentgeny a zubní kartu pokud vás to zajímá, jen to nebude hned
Dámy ještě jednou děkuji za postřehy. Pastu se stříbrem i elmex už mám objednané. Kartáček mám doma. Tak uvidíme, jak zaberou léky atd a snad zuby zachráníme.
Petra
Tak asi je to potřeba dobře vyčistit v narkóze., až u kořenů, tak se to alespoň dělá u lidí ( tam teda bez narkózy většinou).
A léky máte jaké? Antibiotika?