Aktuálně: 3 189 inzerátů222 341 diskuzních příspěvků18 374 uživatelů

Pamlsky nezabírají

Anonymní (neregistrovaný) 14.01.2025, 06:46:51 xxx.xxx.100.193

Zdravím, hledám řešení naší situace. Naše fenečka od jisté doby nechce venku vůbec žrát pamlsky, a nereaguje ani na hračky. Potřebujeme způsob jak ji zaujmout, aby spolupracovala, a mohli sme pracovat na výcviku. Pokud možno uvítám rady bez fyzických trestů. Děkuji.

Zrzavci
Zrzavci 14.01.2025, 07:02:57 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 14.01.2025, 06:46:51

Odměna může přijít i z prostředí, nebo to může být hra - ne hračka jako taková - i když třeba zrovna přetahování je fajn odměna - ale hra třeba na honěnou, “rvačka” /zrovna včera jsme se doma s ohařema prali jako koně 🙂/ . Odměnou může být to, že pes, když se na vás podívá a dokáže se soustředit, si může běžet za kamarádem. Odměnou může být i práce- třeba stopování  - vyčmuchávání pamlsků. Vím, píšete, že pamlsky jako takové ji nezajímají, ale jde jednak o to jaké pamlsky člověk používá , i v tom se psi liší jedinec od jedince, a také jak je psovi podá. Jinak zafunguje obyčejný piškot, podaný psů - resp. vlastně vnucovaný a jinak zafunguje kus syrového masa, které psu hodíte do vzduchu a on si ho může chytit, nebo naopak “vystopovat” v trávě, kam pár kousků masa rozhodíte. naše současná fena ohaře mi v začátcích dala tak zabrat, že jsem na chalupě chodila venčit s velkou syrovou kostí 🙂 a vždy, když se na mě na vteřinu dokázala soustředit, jsem ji tu kost nechala chvíli hlodat. Nebo třeba jsem měla v kapse pytlík s játrovou zavářkou, nebo dětské přesnídávky mi taky hodně posloužily - takový ty cucací, ne ve skleničce, ale v pytlíku, kdy jsem za odměnu nechala feně trošku si cucnout, což ji pochopitelně bavilo, páč to bylo trochu jak štěndo od mámy 🙂 . Dodnes to má ráda. S odměnou to není vždy jednoduchý, člověk si s tím leckdy musí pohrát, hledat… 

Anonymní (neregistrovaný) 14.01.2025, 07:17:27 xxx.xxx.66.145

Druhů odměn je více, jak píše Zrzavci, osobně bych nejdřív hledala zajímavější pamlsky, o které bude mít aspoň nějaký zájem (sušené maso, vařené maso, apod).

Pokud ale je to tak, že dříve pamlsky žrala bez potíží a teď se něco změnilo, jak píšete - “…od jisté doby nechce venku vůbec žrát pamlsky…”

Pak je také na místě přemýšlet, co se změnilo. Někdy pes “náhle” odmítá pamlsky, když je více ve stresu nebo mu prostě něco je.

Zrzavci
Zrzavci 14.01.2025, 07:18:38 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 14.01.2025, 07:17:27

Pak je také na místě přemýšlet, co se změnilo. Někdy pes “náhle” odmítá pamlsky, když je více ve stresu nebo mu prostě něco je.

svatá pravda, to mi uniklo, tenhle podstatný detail.

Xerxova
Xerxova 14.01.2025, 08:07:17 xxx:xxx.819b:8480

pokud je to odrostlé štěně, tak je to “normální” puberťák - zjistil, že je svět kolem někdy zajímavější než páník… a pamlsky už vůbec nejsou zajímavé… A nastává tvrdá práce… aby se souhra zase dala do pořádku

ještě dodám, že tvrdá ve smyslu poctivá soustavná práce páníka… aby se zase stal tím důležitým bodem psího parťáka

megi-the-pes
megi-the-pes 14.01.2025, 09:23:41 xxx.xxx.124.197

Zkuste jinou denní dobu, třeba je jenom přežraná. 

Co si mám představit pod “nereaguje ani na hračky”? To mávám hračkou a pes nic? 
Jako odměna by mělo být něco, co ten pes nikdy jindy nedostane, několik takových odměn. 
A když doma psa zasypávám pamlsky, no tak je venku nechce.

Pak tady může být čas hárání a již zmíněné nějaké nepohodlí.

Ivus
Ivus 14.01.2025, 09:36:22 xxx.xxx.113.99

My jsme jednu dobu na cvičák brali jen párečky na kolečka, a to jsme jinak BARFovaly, ale pro páreček borderka i přes plot skočí. 

Já bych zkoušela lepší pamlsky. 

A nebo pískací hračku, teď máme psa, který když se zapíská na hračku, tak přiběhne odkudkoliv 

Dublinbarzoj
Dublinbarzoj 14.01.2025, 09:55:46 xxx.xxx.153.254

Naši kluci jsou jak správnej chrt spíš kočka než pes, takže odměny moc nefungují, prostě musí chtít, naštěstí se nám podařilo, že chtějí kvůli nám, prostě někdy je největší motivace samotný páneček, jídlo a hračky je slabota, ale správná pochvala je top. Ne vždy musí  být odměna hmatatelná. Jak už psaly víš co psík to jiný případ.

Tenurri
Tenurri 14.01.2025, 10:06:12 xxx.xxx.22.64

Já mám aktuálně psího puberťáka. Před pubertou by udělal přemet i za granuli, takže jsme cvičili za nějakou část krmné dávky, jinak dostával i normálně do misky, ale nechtěli jsme ho přežírat vším možným. 

Teď je ochotný cvičit za granule doma nebo v klidném prostředí. Pokud je to kolem vzrůšo, tak on sice poslechne, mechanicky si tu granuli vezme (ze zvyku asi 😀), ale kolikrát mu vypadne na zem, nebo ji má bez zájmu v tlamě a rozkouše ji třeba až druhý pes projde kolem a je dál.

Hračky jsou teda furt super, ale i tak je vidět, že je roztěkaný…je to takové to “jůůůů hračka! sranda!” a za 5 vtěřin mu blikne že “ajo, támhle se vlastně něco děje!” a za další 2 vteřiny “a jo! hračka vlastně!” 😀 …hračky “na ven” a na hraní semnou jsou schované a dostává je opravdu jen za odměnu, při hře s námi, nebo případně nějaká přetahovadla, když si hraje s bráchou, ať mají zacpanou tlamku a nekoušou do sebe. Zájem o hru s páníky jsme budovali od malinka.

Jeho brácha třeba v tomhle období granule venku nechce vůbec. No tak když potřebujeme poslušnost v náročné situaci, nosíme s sebou vařené maso, různá sušená masíčka (náš miluje takové ty jerky od carnilove), sušené plíce -  to je úplně nejvíc mega top pro oba. Smrdí to teda, ale psi se můžou přerazit, aby kousek dostali. Tyhle extra mňamky dostává jen venku. Nebo s sebou nosím malé vaničky s paštikou a když se mu fakt něco hooodně moc povede, dostane za odměnu tu. Třeba přivolání od psů ze hry a tak…

Ale ve chvíli, kdy procházíme kolem psa, kterého se bojí (z vedlejšího vchodu, několikrát ho seřval), tak bych mu mohla na zem vysypat kilo sušených plic a nevzal by si. Protože bezpečí je pro něj důležitější, než žrádlo. 

Já u svýho psa vím, že když venku nežere oblíbené pamlsky, tak je něco blbě. Ale to na něm většinou vidím i bez pamlsků na jeho chování, postoji těla, atd.

Zkusila bych s pejskou jít venku na nějaké klidné, nudné místo, jestli ji nebudou zajímat pamlsky a hračky tam. Případně zkusila lepší mňamky.

Jestli je ta změna rychlá a veliká, tak bych se možná (krom výše zmíněných věcí) ani nebála jít zkonzultovat stav k vetovi. Pes kolikrát nedá najevo, že mu není dobře, nebo ho něco bolí a venku může být ve větším diskomfortu, než doma.

megi-the-pes
megi-the-pes 14.01.2025, 10:24:50 xxx.xxx.124.197

A je to odměna, nebo lákání? 

Nešli jste z obýváku do jiného levelu moc rychle?

Třeba to jako odměnu vůbec nebere. 

Tenurri
Tenurri 14.01.2025, 10:45:04 xxx.xxx.22.64

to je ke mě? 

Je to lákání, když mám v pamlskovníku/kapse i jiné věci, než jsou granule a střídám, co dostane? Tím pádem neví předem a jeho pozornost je mnohem lepší, než když jsme měli odměřenou část pouze z granulí. Ona nám i trenérka říkala, ať nosíme různé hodnoty pamlsků/odměn a používáme je dle náročnosti situace. Jenže pro puberťáka je teď náročné kde co, co předtím vlastně vůbec problém nebyl a ve městě je dost zapsíno = čumák v trávě a nevnímá, že klidně vrazí do lampy, když se otočí.

Jako ono u nás stačí, když poskočím a udělám nějakou srandu, tak ho pak taky zajímám víc, ale po chodníku bych ráda prošla mezi lidma a štěkajícíma smetákama i normálně.

lupus4
lupus4 14.01.2025, 10:47:21 xxx.xxx.205.61

co je odměna - určuje pes

zadavatel nenapsal plemeno a ani co ho učí a jak…

megi-the-pes
megi-the-pes 14.01.2025, 10:59:13 xxx.xxx.124.197

nene, tak obecně, Tenurri, hehe, my skáčeme po ulici furt, tyhlety moje praštěnce to hrozně baví 
a teď lituji, že nemám sáňky, asi je jdu koupit, protože je to o hubu, moji, i oni padaj, eště čekám na boty, to malé hovado má větší tlapu než megi
vypadá to, že pro některé psy je odměna jednoduše pohyb, rychlý

pes by měl být asi zvyklý, že něco potvrdím a pošlu odměnu

možná v tom nemá jasno

možná by pomohla jasnější komunikace, něco jako klikr… zadavatelce

a my se teda nejdřív projdeme, psi loví myši a dělají bordel, až pak říkám sedni lehni,
cestou z domu to vůbec nemá smysl a su ráda, aspoň mě vytáhnou do kopce

Tenurri
Tenurri 14.01.2025, 11:02:24 xxx.xxx.22.64

Ono by možná pomohlo zadavatelce zkusit nějakého trenéra. Nám třeba naše trenérka ukázala, jak zvýšit hodnotu i té hloupé granule. Teď se Jack konečně naučil pamlsky chytat v letu, to ho strašně baví 😀…

A to s tím, že cestou z domu to nemá smysl…jo no. Vylezeme a vidíme tak 5 psů - půlka na nás štěká, děti, koloběžkáře,…pes se potřebuje chvíli aklimatizovat 😀 . Většinou ho nechávám si čuchat, jediné co vyžaduju je netahání na vodítku a aby mě vnímal - u nás třeba resetovací povel je “nosetouch”. To máme naučené fakt hodně dobře.

megi-the-pes
megi-the-pes 14.01.2025, 11:07:05 xxx.xxx.124.197

Bůčkovi spadne granule na hlavu, sklepne ji na zem a sní. A takhle 20x. Chytit neumí. Ale jinak je tohle super pes, naklonovala bych ho a rozdávala jako odměny.
Cokoli je odměna, chleba, granule, míček, klacík, rýže, pšenice, utíkáme, pusinky, … furt mi nosí boty a vyměňuje, ale to musí skončit, protože chce měnit i obsah kočičího WC a ty kočky. 

Tenurri
Tenurri 14.01.2025, 11:10:13 xxx.xxx.22.64

A taky mě napadlo, jestli třeba zadavatel neprochází nějakou blbou situací. Já když jsem naštvaná (ne na psa) nebo ve stresu z práce, tak je to horší. Jdeme venku vedle sebe, ale ne spolu…nevím jak to říct. Prostě pes cítí, že se necítím dobře. Poslouchá hůř v tu chvíli. Ale zároveň s tím taky v takovém stavu netrénuju, to nemá smysl…a kolikrát ho raději ani nepouštím z vodítka, i když jindy je to úplně v pohodě.

megi-the-pes
megi-the-pes 14.01.2025, 11:10:28 xxx.xxx.124.197

Jo a venku vymyslel, protože si vše hned pamatuje, stačilo jednou zavolat a dám mu hrst kočičích granulí, tak
odletí někam daleko, tam si sedne, počká, až se budu koukat, a letí ke mně. Já ho nevolala teda… A čeká na tu odměnu. 😀 

Už jdu pryč. 😀 

Sardullah
Sardullah 14.01.2025, 11:28:02 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 14.01.2025, 06:46:51

Mě teda chybí info co je to za plémě a věk a jestli nebere vůbec žádné pamlsky…jakože zkoušeli jste třeba opečenej párek, grilovaný kuře, syrový maso…ono není pes jako pes…

Ph (neregistrovaný) 14.01.2025, 11:43:44 xxx.xxx.95.102
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 14.01.2025, 11:07:05

stene musi do chytani pamlsku dorust…neumi to zadne od malicka 

Sardullah
Sardullah 14.01.2025, 11:54:11 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 14.01.2025, 11:43:44

Náš Mates to neumí ani jako dospělej😀…prostě nějak na to nemá talent…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.