děkuji za odpověď
dobrý den,
především bych chtěla poděkovat za článek na internetových stránkách, kde se věnujete této problematice.
Jsem drobná chovatelka králíků na maso, bohužel před měsícem jsem si všimla u jednoho chovného samce, původní plemeno velký stříbrný, že se mi objevilo na hřbetě u u tohoto králíka ložisko lupů. Nejdříve jsem tomuto nevěnovala větší pozornost, protože jsem nevěděla o jaký problém jde. Králík nejevil známky nepohody. Avšak do jednoho měsíce jsem zjistila velké ložisko strupovitosti a velké množství lupů. Hledala jsem co by to mohlo být a narazila jsem již na Váš výše zmíněný článek. Musím říci, že chovám králíky již 18 let a nikdy jsem s tímto neměla problém.
Zašla jsem na veterinární ordinaci s tím, že mám problém s dravčíkovostí králíků, bohužel paní veterinářka mi nepomohla, doporučila desinfekci srsti králíka sprejem arpalit neo. Myslím si, že tuto desinfekci mohu použít pouze na desinfekci kotce a i s tímto si nejsem moc jistá.
Chci se zeptat, zda by bylo možné použít k likvidaci dravčíka spot-on, který je sice určen pro psi, jedná se o přípravek Ataxxa, dle příbalové informace jeho složení je stejné jako ve článku doporučujete. Složení Irmidakloprid 40 mg, a permethrin 200 mg.
Obavám se, že pokud dravčíka nevyhubím, budu muset celý chov zlikvidovat.
Prosím o radu, jak dravčíkovost u králíků zlikvidovat.
Ještě bych přidala poznámku, že příště až budu doplňovat chov o nového králíka, tak si dám řádně pozor. Do chovu se mi dostal dravčík nákupem chovného králíka od uznaného chovatele.
Předem Vám děkuji za Vaší odpověď