Aktuálně: 3 196 inzerátů222 003 diskuzních příspěvků18 373 uživatelů

dravčíkovost králíků

Miloslava Hozmanová (neregistrovaný) 13.01.2025, 12:14:45 xxx.xxx.165.45

dobrý den,

především bych chtěla poděkovat za článek na internetových stránkách, kde se věnujete této problematice.

Jsem drobná chovatelka králíků na maso, bohužel před měsícem jsem si všimla u jednoho chovného samce, původní plemeno velký stříbrný, že se mi objevilo na hřbetě u u tohoto králíka ložisko lupů. Nejdříve jsem tomuto nevěnovala větší pozornost, protože jsem nevěděla o jaký problém jde. Králík nejevil známky nepohody. Avšak do jednoho měsíce jsem zjistila velké ložisko strupovitosti a velké množství lupů. Hledala jsem co by to mohlo být a narazila jsem již na Váš výše zmíněný článek. Musím říci, že chovám králíky již 18 let a nikdy jsem s tímto neměla problém.    

Zašla jsem na veterinární ordinaci s tím, že mám problém s dravčíkovostí králíků, bohužel paní veterinářka mi nepomohla, doporučila desinfekci srsti králíka sprejem arpalit neo. Myslím si, že tuto desinfekci mohu použít pouze na desinfekci kotce a i s tímto si nejsem moc jistá.

Chci se zeptat, zda by bylo možné použít k likvidaci dravčíka spot-on, který je sice určen pro psi, jedná se o přípravek Ataxxa, dle příbalové informace jeho složení je stejné jako ve  článku doporučujete. Složení Irmidakloprid 40 mg, a permethrin 200 mg. 

Obavám se, že pokud dravčíka nevyhubím, budu muset celý chov zlikvidovat. 

Prosím o radu, jak dravčíkovost u králíků zlikvidovat.

Ještě bych přidala poznámku, že příště až budu doplňovat chov o nového králíka, tak si dám řádně pozor. Do chovu se mi dostal dravčík nákupem chovného králíka od uznaného chovatele.

Předem Vám děkuji za Vaší odpověď

acher
acher 13.01.2025, 13:10:00 xxx:xxx.830b:dfe6

Dravčík není až takový problém.Většinou se vyskytuje u starších králíků a chytit ho může ikdyž žádného králíka nekoupíte. Přenos je možný přes podestýlku,seno .Mají ho i psy,kočky. Arpalit je na něj účinný.Je dobré postřik opakovat 2x - 3x třeba po týdnu. Pokud necháte kotec třeba měsíc prázdný,není potřeba žádná dezinfekce.Mimo zvíře ve volném prostředí dlouho nepřežije.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 13.01.2025, 13:14:56 xxx.xxx.171.143

Ono to i hodně souvisí s imunitou zvířat. Kdysi jsem si ho taky dotáhla, tehdy jsem nevěděla o co jde a nijak se to nerozšířilo. Samce jsem léčila topůrkovou metodou. Nemocné zvíře se na chovného samce rozhodně nehodí. 

Jo a jestli máte morčata, tak na ně pozor. Ta jsou na tuhle nákazu moc chytlavá.

Anonymní (neregistrovaný) 13.01.2025, 13:22:55 xxx.xxx.165.45

děkuji za odpověď

Anonymní (neregistrovaný) 13.01.2025, 14:07:41 xxx.xxx.2.159
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 13.01.2025, 13:22:55

Potřete napadená místa olejem..

ančovička (neregistrovaný) 13.01.2025, 16:02:05 xxx.xxx.2.159
»
Odpověď na příspěvek uživatele Miloslava Hozmanová z 13.01.2025, 12:14:45

Jestli máte větší napadení,mohl by králíkům MVDr,píchnout Ivomec...a máte vyléčeno..vyčistit vystříkat kotce proti roztočům..

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.