Aktuálně: 3 230 inzerátů220 676 diskuzních příspěvků18 363 uživatelů

Husy tuluské

Anonymní (neregistrovaný) 08.01.2025, 09:22:51 xxx.xxx.29.285

Jaké nejlepší podmínky vytvořit chovnému hejnu (1houser 2husy) na přírodním rybníku cca. 2500m2 s možností příbližně stejně velké pastvy.

Jak má vypadat hnízdní prostor,a nebo to mohou být samostatné budky.

ančovička (neregistrovaný) 08.01.2025, 12:48:54 xxx.xxx.2.159

Nejlepší řešení pro odchov housat je postavit poradny husnik…žádné budky..musíte počítat s tím ,že husa potřebuje pěkné hnízdo,nejlépe ve větším prostoru,protože až se vylíhnou housata, potřebují větší , suchý prostor, kde pro ně musíte umístit nádoby s krmením a vodou..housata nemůžou zmoknout a prostydnout..já mám husník 3x1,5m X2 m vysoký(ještě lepší by byl větší)..velké okno, dveře,  dobře zastřešený…housata s husou husami, jsou v suchu a teple..na noc se zavírá proti predátorům…udělám nějakou fotku…

ančovička (neregistrovaný) 08.01.2025, 13:20:09 xxx.xxx.2.159
Anonymní:

Jaké nejlepší podmínky vytvořit chovnému hejnu (1houser 2husy) na přírodním rybníku cca. 2500m2 s možností příbližně stejně velké pastvy.

Jak má vypadat hnízdní prostor,a nebo to mohou být samostatné budky.

..máte kůlnu, chlévy?..jestli ano, tak nejlepší husám pořídit , vytvořit,hnízda tam..tam , v bezpečí,by to bylo ideální..i ta bouda , budky, s hnízdem ,by byly nejlepší..

sharingan
sharingan 08.01.2025, 14:13:48 xxx.xxx.186.2
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 08.01.2025, 09:22:51

Zdravím. Za sebe přikládám foto nyní budovaného provizorního husníku - zázemí pro zabezpečení chovného páru (u mě husa česká) + budoucího odchovu. Ještě plechy na střechu a nějaké opláštění boků proti průvanu, a to zásadní bude víceméně hotovo. Extrémům počasí a nočním predátorům vzdorné.

Další fotku hus (pomořanských) na hnízdech v zázemí jsem drze ukradl z interátu na bazoši; ilustruje věc výborně. Tuluské husy však - údajně - ne všechny mají zachovanou kvokavost, i ty co ano, pak prý kvůli své velikosti a nemotornosti mohou vejce poškodit, a celkově se jedná o - na stravu i počasí vzdornost - choulostivější plemeno. Pořád jsou to ale husy, takže úplně z cukru nebudou.

S tím rybníkem počítejte také s tím, že přirozeně budou chtít trávit noci uprostřed vodní plochy, a naučit je chodit do zázemí půjde až skrze trénink na žrádlo. A ideálně je mít zprvu zavřené v husníku jen s drobným výběhem před ním, a teprve po navyknutí jim zpřístupnit i zbytek výběhu. U známé jsem takto loni pomáhal konzultovat záležitost, že nově přivezené husy jí zdrhly hned na dvouhektarový rybník, který odmítaly opustit a chytnout nešly. Jejich provoz na rybníce byl přitom součástí budoucího plánu, leč až v moment, kdy budou naučené spořádaně na pokyn napochodovat zpátky do zázemí…

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.