Odpověď na příspěvek uživatele marcelaamax z 08.01.2025, 10:49:03
s tím krbem jste mi připomněla,jak se Žeryk cpe rád přímo ke kamnům,takže když chodí přes zimu k máti-která má velký místnosti,vytápěný přímotopama-2hodiny to topí a hodinu ne a přes den se to střídá-takže je u ní fakt kosa,tím jak je to tam velký,tak ona zatopí v krbovkách,my před ně vrazíme Žerykovi pelech-a ten se tam nalepí-já se nacpu ke krbovkám na roh gauče a zakrývám Dafču a sebe…..
na štědrý večer jsme byly na večeři u máti v kuchyni,kde to zrovna?asi netopilo-a teda to už jsme mohli být rovnou venku-skoro….
u nás když se přijde dom z vycházky,do toho,kdy to zrovna netopí tak je tady 17 stupnů a dost chladno/vlhko-starý barák…,
takže pro to po vycházce zakrývám psy,a všude mám deky pro sebe….
Kluci mají těch oblečků několik různě zateplených a oblíkám celkově podle počasí, i třeba v těch 10°C pokud studeně fučí a mrholí a pod cca 7°C vždy. Qui podsadu nemá snad vůbec a celkově mi přijde i míň chlupatej než Efík.
Už to mám nějak nakoukaný, kdy co dát, občas se mi nějakej pes klepal a pokňourával.
A ještě s teplotou doma. Standardně doma máme kolem 23°C, když se topí v krbu tak spíš 25°C a kluci naložený u krbu, kde je 36°C i víc. Vtipný je, že jak se u krbu někdo začne víc motat, tak už zaujmou místa a čekají…
A Qui spí i létě zachumlanej v pelechu asi takhle…
Bonnie je zmrzlík. Když se výrazně a rychle ochladí, je schopná se klepat i při 15 stupních, i když nefouká a neprší. Stejně jako já. Přes den 30, v noci 15 je jiné než celodenních 15 stupňů. Naopak v zimě při třeba 3 stupních, na sluníčku, když je sucho a nefouká, je při krátké procházce Bonnie v pohodě i bez oblečku. Oblíkám podle pocitové teploty, vývoje počasí (oteplení, ochlazení), plánované intenzitě pohybu (na cvičák v zimě obvykle nechodím, nedá to ani s oblečkem), plánované délce pohybu… Samozřejmě do toho zasahuje déšť, vítr. A velkou roli u pidipsa bez podsady hraje - stejně jako píše Dafi - i mokrost země, tím i “spodku” psa. Nemusí pršet, stačí mokro a je třeba v zimě teplejší obleček.
Vytvořila jsem si pro sebe přirovnání:
- Naháč - u lidí krátké obyčejné triko.
- Krátkosrstý pes bez podsady - termotriko s dlouhým rukávem. Promokne, profoukne, ale při pohybu hřeje.
- Dlouhosrstý pes bez podsady - u lidí asi jako obyčejná mikina. Už hodně hřeje, ale stále profoukne, promokne.
- Krátkosrstý pes s podsadou - termotriko s dlouhým rukávem a navrch kvalitní nezateplená softshellová bunda, co vydrží i vítr a nějaký “normální” déšť.
- Dlouhosrstý pes s podsadou - mikina, bunda, podle typu podsady i zimní bunda.
Některým lidem stačí v suché zimě třeba při klidném běhu jen tenká mikina, na závod klidně jen triko. Někteří potřebují navrch neprofuk, jiní i zateplenou bundu. Psi to mají stejně, každý je jiný, takže se nedá řídit mnou vymyšleným přirovnáním. Jednomu psu stačí “triko” při pohybu i pod nulou, druhý pes jen “s trikem” mrzne při ochlazení i v 10 stupních.
Odpověď na příspěvek uživatele Elisak z 08.01.2025, 13:06:37
Jéé dáte mi prosím tip, kde pořídit tenhle chumlací pelech větší velikosti (tedy ne na čivavu)? Chtěla bych ho pořídit Elišce. Ona se večer zachumlá do deky na gauči, ráno jí musím na venčení tahat násilím (dokonce i vrčí) a pak se běží zase honem rychle zachumlat. Tohle by se jí líbilo.
Odpověď na příspěvek uživatele Elisak z 08.01.2025, 13:06:37
Ty jova, tak koukam ze my mame studenej odchov 😀
Doma bezne 16, max. 17. To je nas teplenej komfort. Jak to vleze na 18, uz nekdo bezi otevrit okno a psiska funej a vypadaj, ze pracujou ke smrti uvarenim.
Rano vstavam do cca 13, pac pres noc se netopi. Mam nakoukano ze kdyz je v noci teplota nad 15, Dudun vstava co hodinu a chce ven.
Vyhodou je, ze dost usetrime za otop. Jen v lete trpime vsichni 😀
Mám pro psa připravené oblečky do menší a větší zimy, ale zatím nebylo potřeba. Má podsadu a stačí, aby se malinko oteplilo, nad 5°C už se klidně i chladí s otevřenou tlamou. Takže zatím vážně nebylo potřeba. To psa bez podsady, který by třeba už byl starší, bych nejspíše oblékala častěji. A úplně jiná situace zase je, když se má zastavit a být delší dobu v klidu, třeba čekání na vlak v mrazu. To si musí člověk dopředu uvědomit, že by psovi mohla být zima.
max průměr 112cm. Ty kulatý jsou s kruhovou obručí, která to drží čátečně zvednutý, ale nakonec jsem jí vyndala. Umí se tam zanorovat i bez ní… Jen mě štve, že dřív prodávali i samostatně potah, i proto jsem to brala od nich. Ale teď už jsem to tam nenašla
Odpověď na příspěvek uživatele Arosek z 08.01.2025, 13:29:56
No já teda prskam už když to padne na 22°C a navlíkám se do teplý mikiny. Spát v tom už vůbec neumím, to bych odmarodila… Psi by se taky vztekali, to stačí když v lété při večerním posezení venku se ochladí na nějakých 17°C a jak jen polehávaj, tak už se klepou zimou, ale doma sami být nechtějí… Tak to většinou dopadne tak že si je berem na klín a pod deku…
A při týhle teplotě bych musela i nějak pořešit vytápění přes noc hadům, tam topím jen přes den, přes noc jim stači pokojovka. Některý druhy by teda dali i noční teplotu kolem 18°C ale míň asi ne, ale mám i druh kde to nesmí jít pod 22°C.
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 08.01.2025, 13:22:22
celá Dafča-jááá chcu být v teplééé!!ehmm-blbý je,že Dafině dělají tepla a vedra blbě,prostě v nich nehce chodit…takže půlroku v teplých měsící se na vycházky táhne,přemlouvá a my chodíme na vycházky fakt brzo ráno,takže se půl roku nevyspíme….-už proto mám radši chladnější měsíce a nejvíc asi fakt podzim,protože nemusím řešit,že bude vedro,až moc vedro,a že musíme jít ven brzo ráno,nebo odpo k vodě,a k vodě všude autem….
Doma bezne 16, max. 17. To je nas teplenej komfort. Jak to vleze na 18, uz nekdo bezi otevrit okno a psiska funej a vypadaj, ze pracujou ke smrti uvarenim.
Rano vstavam do cca 13, pac pres noc se netopi. Mam nakoukano ze kdyz je v noci teplota nad 15, Dudun vstava co hodinu a chce ven.
Vyhodou je, ze dost usetrime za otop. Jen v lete trpime vsichni 😀
Ježišmarjá, ráno 16? To já bych vůbec nebyla schopná vylézt z postele. 😲
My posledně přijeli na chalupu a vevnitř 1,2 stupně nad nulou, venku cca 10. Takže rychle zatopit jít ven něco dělat, ale stejně dost dlouho trvalo, než se ten prostor prohřál celý. Přijedeme domů a doma 14 stupňů ( bodejť by ne, když se tam tři dny netopilo). To je potom boj se zahřát. To i ta Bambule ležela nalepená u mě😀. V minulém životě jsem byla určitě medvěd. Na podzim se nafutrovat, v zimě spát a na jaře se probudit vyspinkaná a štíhlá.
nemáte spojení na nějaký ty pomeranče v nouzi? Viděla jsem tady inzerát - na tuším darování , myslím, že pejsek je i s PP, tak jestli nenasměrovat tam?
Já nakonec oblékám Jacka jen do pláštěnky v případě lijáku. Za prvé z pohodlnosti, ať doma nemusím sušit celého psa, za druhé se Jack tváří, jako by ho déšť měl rozpustit a bez pláštěnky se odmítá jít i vyčůrat.
Neklepal se nikdy ani v mínusových teplotách (bála jsem se toho, ale zbytečně) a nevypadal, že by byl v diskomfortu. Asi má tu podsadu fakt pořádnou.
Edit: Doma se ale Jack rád válí v dekách, nebo i pod dekou…máme teď přes zimu cca 18-22…topíme jen když potřebujeme vysušit boty, ale ono v bytě se ty teploty drží asi jinak. Sem tam to padlo i na méně stupňů, když jsme hodně větrali a zapomněli zavřít okno, ale to je potom už zima kočkám.