Aktuálně: 3 248 inzerátů220 650 diskuzních příspěvků18 363 uživatelů

Kdy oblékat psa?

Orionka (neregistrovaný) 08.01.2025, 01:59:38 xxx.xxx.226.32

V autobuse jsem viděla psa ve svetru. Včera. Bylo 5 nad nulou. Byl hrozně naštvaný, koulel očima a funěl. Pravděpodobně to byl buldoček.( Na hlavě měl “kýblík” ze síťoviny místo náhubku - nedivím se, že byl naštvaný).

Podle fotek z vycházek je zřejmé, že někdo psa obléká, asi většina, jiní ne.

Kdy je tedy nutné psa obléci ?

bambule
bambule 08.01.2025, 04:50:10 xxx.xxx.72.29

Předešlého psa jsem oblékala od stupně pod nulou. Bostonský teriér, žádná podsada, pes který nesnášel zimu. Když bylo hnusně odmítal se chodit venčit. Bambuli neoblékam vůbec, chlupatý pes, nevadí jí zima, mokro trochu ji vadí silný vítr, ale s tím obleček nic moc neudělá. Už jsem si vyslechla pár komentářů, jak toho psa týram, že nemá obleček.  U nás jsem viděla oblečené psy i při 10 st.nad nulou.

Daja
Daja 08.01.2025, 05:18:31 xxx.xxx.121.46

Dobré ránko,

já jsem alergická na oblečky, když vidím pejska s oblečkem při plus 5- 10 stupňů, málem mě omyjí. Ano přihlížím k srsti a podsadě, roly hraje i věk. Čím starší pejsek tím víc potřebuje i ten obleček, ale chodit po městě s chlupatým a mladým psem v oblečku😠.

Já mám taky oblečky a svetry pro psy, ale jen když už jsou hodně staří, tam opravdu vidím, že se klepou, ale já měla vždy chlupáče, tam se opravdu neřeší oblečení spíš se jim pod oblečením dělají dredy. 

Daja

Zrzavci
Zrzavci 08.01.2025, 06:52:38 xxx.xxx.226.62

Mám velký psy- holoprtky, ale dokud je pes mladý a zdravý, vidím na něm, že si procházku užívá, není v diskomfortu, tak neoblíkám ani v mrazech, na horách. Natož ve městě, či běžných procházkách. Mám tedy psy volně ložený , necapou na vodítku, tudíž si pohyb v rámci povolený vzdálenosti řídí sami.

Něco jinýho je pro mě pejsek starý, teplomilný, tudíž vižlím útulkovým bábrdlínám obleček pořízen.

A něco jinýho je mrňous holoprtka jako je pinč, krysařík a malý jozefpčíci. - tedy všechno, co je u země. Ale i tam prostě až od určitý teploty a zase bych se řídila tím, jak to vnímá pes, v popisovaným případku od Orionky to naprosto nechápu.

Nutrie
Nutrie 08.01.2025, 07:39:03 xxx.xxx.150.101

Máme doma pro fenu jednu nepromokavou šusťákovou “bundu”, oblékáme jen v případě fakt husté chumelenice nebo ve slejváku - čistě pro náš komfort, aby neměla moc mokrý kožich. Ona to to stejně nesnáší, schovává se pod stůl, když vezmu tu bundu do ruky a po oblečení má výraz jako puberťačka v šatech po babičce 😄.

Sousedovic choďák (= huňáč) běhá po zahradě v teplé bundě celý týden, má ji v podstatě od listopadu do dubna , taky mě to udivuje. Není to senior, je vitální, třeba taky jen nechtějí, aby měl špinavý kožich 😏.

efe
efe 08.01.2025, 08:11:27 xxx.xxx.155.192

Odpověď je naprosto jednoduchá: oblékat, když je psovi zima. A to musíte poznat vy jako majitel, který psa zná nejlíp.

impact
impact 08.01.2025, 08:48:22 xxx.xxx.62.170

U nás nosí lehkou bundu jen pantáta. Táhne mu na devět, zespod odjakživa neměl moc srsti. Na výletě vychází bez bundy, ale nesu ji v batohu a když na něm vidím tepelnej diskomfort, tak mu ji obleču.

Zbytek jsou mladí a chlupatí, tak nemaj nárok. 🤣

Obrázek
efe
efe 08.01.2025, 08:51:46 xxx.xxx.155.192

Já třeba teď v neděli oblíkla všechny tři. Chumelilo a foukal hnusnej ostrej vítr. Eliška je hladkosrstá, bez podsady, klepe se furt, tu oblíkám pořád, jen měním oblečky podle potřeby od míň po víc teplý. Barča je čerstvě otrimovaná, takže se taky klepala, tak vyfásla pláštěnku s fleecovou podšívkou. A Vasil mi posledních pár dnů trošku pokašlával, tak taky pláštěnka s podšívkou. A byli spokojený, lítali, hráli si, vítr nevítr.

Obrázek
Sarah01
Sarah01 08.01.2025, 08:53:58 xxx.xxx.11.197

Nikdy jsme obleček neměli, protože jsme vždycky měli chlupatý psy. Nevylučuju to pro seniora, ale zatím nikdy nebylo potřeba. 

Arosek
Arosek 08.01.2025, 08:59:54 xxx.xxx.100.20

Ja oblekam:

1 - Seniory/marody, kteri se plouzi nebo musi byt na voditku a tudiz se nezahreji pohybem. Ale pouze pokud jsou teploty kolem nuly, snezi/prsi/oboji naraz a fici k tomu vitr. Protoze pak je jim i dvouslozkova srst naprd, jak promokne a foukne do toho, tak senior nebo nebezec proste prochladne. 

2 - mlady zvirata po vykonu, kdy jsou zahraty a vim, ze ted budou nejakou dobu sedet/lezet … tedy se dal nezahrejou. Kor kdyz pak maji pokracovat ve vykonu. Opet ale zalezi - kdyz nefici, neprsi, nejsou mokry, tak jen hlidam aby nesedeli, ale popochazeli a nevystydli uplne. 

3 - chlupaty kavaliry kdyz napadne prasan. To dostavaji kombinezy s nohama, ale jen sustak, nezatepleno. Pac jinak po deseti metrech vypadaji jak vanocni stromecek - koulicky vsude 😀

Pokud je pocasi bez vetru a suche, neoblekam nikoho. Ani kdyz je deset pod nulou. Za me je vrazdena kombinace prave vitr a mokro, kor pro staruchy. Mladosi litaj jak hovadka, kolikrat ze me opadavaji rampouchy od nosu a ti dementi si prorazi led na louzi nebo potoce a jdou se zchladit 😀

janaa
janaa 08.01.2025, 09:03:36 xxx.xxx.174.209

Tak zrovna buldočci nemají žádnou podsadu a opravdu jim je zima,takže toho obléknutého v pěti stupních naprosto chápu

Dafi
Dafi 08.01.2025, 09:34:14 xxx.xxx.136.20

tak já to mám tak

kdysi,kdy byl ještě svazarm a pak chvíli po něm se tyhle věci na cvičáku vůbec neřešily,cvičák od 8-12 dopoledne-+cesta tam a zpět,a pasi celou dobu venku a popravdě oblečky nějaký ani moc nebyly…

můj první pes kříženec knírače,a půjčovaná milovaná kníračka celoročně venku v kotci a na zimu zarostlá-a venku se zimou klepala…☹️

té jsem pak pořídila ze sekáče dětskou teplákovku kombinézu-moc jí slušela s patentkama a nohavičkama🙂

a svetr po nás jako po miminech…

kamarádka pak ušila 2 šustákový oblečky,Kimovi a Killynce a ještě jí uháčkovala svetr….

Dux-kříženec knířače a jezevčíka hustá krátká-ne úplně krátká srst-ten měl obleček po Kimovi,po amputaci nohy v sedmi letch ho vyfasovala Gero svetr když byl v zimě otimovanej,jinak nenosíval nic

a na starý kolena pak dostal kožichobuničku,-Gero knírač malý

jinak mu pak bývalo zima i doma,tak tenkej svetr po synovcích….

Žeryk roky nic,

pak bundu když byl ostříhanej a byla mu kosa,a Dafi je zima často-takže ta bundu má už asi od 5?let+svetr po synovcích

a pak takovej tenkej rolák,kterej je přes krk a záda….

když je v lese,kde si líce po pařezích tak nedávám nic,když jdem pomalu po dědině/městě tak jo..

mráz jí vadí mín než teploty kolen nuly,nad nulou,ale vlhko,mokro,syrovina+vichr…

takže paradoxně,když je třeba 7 nad nulou,ale ichr studenej tak je oblíjlá,v lese,kde mrzne ,ale hoodně se bějá tak ne….

Žeryk má teda ještě svetr…,

jinak přes zimu je mám zarostlý,trimuju sříhám kocem března,aby se doma ještě topilo…

-a k těm oblečkům ještě-Dfině stačí mít mokrý nohy a klepe se..

takže jedu do BK,a přesunuju se-bus z dědiny-vlak a pak vlak v Brně,tak nemá smysl na vlakový přestupky oblíkat-myšleno fakt na 2 minuty-vlaky mě navazují-takže Dafi klepe kosu a lidi se na mě dívají jak na vraha…

nebo stojím na zastávce v dědině-je zarostlá,má svetr-tenkej,má bundu,jenže mokrý nohy,že…a klepe se…-protože mokrý nohy…

a lidi-jééé chudince je zima!!!!

no a co mám jako dělat?oblíklá je,…tak co no…

já když stojím tak je mě taky zima no…..

marcelaamax
marcelaamax 08.01.2025, 10:07:42 xxx.xxx.189.248

Ja bych rekla, ze tohle je hooodne individuální. Mam dva hladkosrsté psy. Psa oblékám pouze kdyz čeká v aute mezi tréninky, protoze to se fakt klepal zimou. Na běžné procházky ne. Ale… letos jsem párkrát uvažovala, že ho obléknu i na procházku, proroze čím je starší, tím je zimomřivější. Fena je “zmrzlá” od stenete. Ta se venku vyloženě klepe jak ratlík když není oblečená, je vidět, že je to nekomfortní, chce domu atd. Plus teda navíc posledních pár let je k tomu ještě další důvod - po opaření ma citlivou kůži na zadech, a oblekam vic než driv. Neřídím se teplotou na teploměru, ale pocitovou teplotou 😉. Dneska u nás 3 stupně nad nulou, ale vítr, sychravo, hnusně a i me byla pocitově větší zima než kdyz mrzne, fena se klepala jen po vyjití ze dveří, takže bundu dostala. A to lítá celou procházku na volno jak blázen, ale stejně je jí bez bundy zima. 

efe
efe 08.01.2025, 10:27:18 xxx.xxx.155.192

Ono je samozřejmě taky potřeba brát v potaz to, že ti psi (pokud nejsou venkovní) s námi žijou ve vytopených bytech/domech a ty přechody jsou brutální a změna teplot v řádech desítek stupňů. 

Kilian
Kilian 08.01.2025, 10:38:56 xxx:xxx.4238:4ea9

….řešila jsem kdysi s chovatelkou a ta děla, že pokud se hýbe a není mráz veliký ve kterym by šel na dlouhou túru,  tak bez….takže oblékám jen když je opravdu hnusně a musíme čekat na bus nebo tramvaj…..jinak pokud litá i ve sněhu tak je neoblečen….nakonec i na cvičáku mívá odložení v zimě, dešti, námraze a ve sněhu, vichru ledovém sice max 7 až 10 minut, ale  bez oblečení, takže potřebuju aby byl zocelený….  

marcelaamax
marcelaamax 08.01.2025, 10:49:03 xxx.xxx.189.248
Kilian:

….řešila jsem kdysi s chovatelkou a ta děla, že pokud se hýbe a není mráz veliký ve kterym by šel na dlouhou túru,  tak bez….takže oblékám jen když je opravdu hnusně a musíme čekat na bus nebo tramvaj…..jinak pokud litá i ve sněhu tak je neoblečen….nakonec i na cvičáku mívá odložení v zimě, dešti, námraze a ve sněhu, vichru ledovém sice max 7 až 10 minut, ale  bez oblečení, takže potřebuju aby byl zocelený….  

Tak ono je to hlavně o tom, jestli psovi je nebo není zima, jestli se cítí komfortně. Pokud mu zima není, tak v pořádku a neoblékala bych. Ale pokud psovi zima je, vidím na něm, že se cítí nekomfortně, tak úplně neřeším, co ukazuje teploměr, a proste psovi ten komfort zařídím. 

Je ale taky pravda, ze mame doma fakt teplo (mimo místnosti kde se spí - ale tam jsou zas i psi pod peřinou 🤭), než jsme dali ke krbu ohrádku kvůli dítěti, tak psi často lehavali přímo o krbu, kde já bych nevydržela. Nebo se často zanorují pod deku na gauči 😀. Ale i tak je to pes od psa, to vidim u nas, ale zase fena je menší no, takze i to bude delat rozdíl mezi ní a psem. Nicméně v aute mezi tréninky je v našem případě zima i 30 kg psovi. 

Arbora
Arbora 08.01.2025, 10:52:26 xxx.xxx.164.173

Ten diskomfort beriete až keď sa pes začne klepať? Premýšľam nad “zadekovaním” feny, predsalen, už má 10, pajdá, ale srsť fajnová s podsadou. Nejako sa neviem rozhodnúť, či je môže byť zima a ocenila by bundu, alebo by bola akurát  zdutá, že je do niečoho navlečená. Klkepanie som zatia nepozorovala, napriek zdravotným obmedzeniam chodí celkom s chuťou. 

Zrzavci
Zrzavci 08.01.2025, 10:54:05 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 08.01.2025, 10:52:26

Nelze si někde obleček nebo tak něco vypůjčit a vyzkoušet - vidět, zda jí je to příjemný, pookřála…Kdyby to kdylo tu pajdavou noženku, třebas by to nebylo do věci?

efe
efe 08.01.2025, 11:05:29 xxx.xxx.155.192
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 08.01.2025, 10:52:26

Záleží, proč pajdá, ale co mám u starochů vypozorováno, tak většinou artróza a to se oblékáním výrazně zlepšilo. Prostě ty klouby když prochladnou, tak bolí o to víc - i svaly.

Arbora
Arbora 08.01.2025, 11:07:01 xxx.xxx.164.173

Na nohu zatiaľ nosí ortézu, kým sa jej nejako zrastú pretrhané väzy v kolene. Teraz sa mi aj tak dosť blbo určuje, či pes vonku čumí, lebo počuje niekde ohňotroje, bolí ju noha, alebo je jej zima - hoci ju neklepe. Ale pravda, keď to takto čítam, tak jej skrátka niečo kúpim a uvidíme. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.