»
Odpověď na příspěvek uživatele
goro z 07.01.2025, 17:18:37
Mě to k smíchu nepřišlo, naopak, váš názor mě inspiroval k úvaze.
Jsou dvě základní roviny včelařiny. Je to hobby a každé hobby něco stojí, kor pořízení. Málokteré se vrátí, u včelařiny se vrátí. Dříve nebo později, ale vrátí. A po tom se už hobbík baví a vyžívá zadarmo. Takže je to zábava.
Pak je jiná část života a to je práce, způsob jak se uživit. Všichni mají vymyté mozky z nesmyslu, že “šťastný ten, co má svoje hobby současně za obživu”. Já tvrdím, že mě každá činnost, která mě baví, tak ve chvíli kdy musím, tak pro mě půvab ihned ztrácí!
No a proč mě tazatel nerozesmál? Každý hledá nějaké uplatnění, nějaký job, něco, kde je ještě na trhu práce skulinka. A proto tomu rozumím a dokonce tomu i fandím. A proto jsem se obtěžoval jemu i případným ostatním podobně uvažujícím sdělit poctivě, že na výdělek je včelařina nesmysl.
--------------------------
Dám konkrétní příklad z rybařiny. Ryby velmi rád chytám, nejím ani s pistolí u spánku. (Ale vadí mi systém chyť a pusť, protože to je jako když trtká a nemá gule. Já chci být ten kdo rozhodne o životě té ryby, nechci muset být ušlechtilý z donucení, pak pro mě není ušlechtilost pozitivní vlastnost, díky které jsem lepší než většina). Možná proto, že ryby nejím a zásadně cizím nerozdávám, tak jich umím chytit za neuvěřitelně krátký čas hodně. Přijdu k vodě a jak nemám do 5 minut rybu a do hodiny pěknou rybu, jdu dělat něco pořádného. Jiní si zakrmí návnadami za stovky a tisíce na jedno místo označené bójí, rozbalí bivak za desetitisíce, nadhodí nebo spíš zaveze dálkově řízenou lodičkou nástrahy, ultradrahé pruty složí do spěšl podstavce s názvem "rod pod", místo přehnutého stébla trávy na vlasci na signalizaci záběru mají u každého prutu elektronické pípáky (někdy za tisíc Korun i víc každý). A čekají. Čekají den, dva a jak nepřijde záběr ani za tři dny, zabalí a jedou domů nebo jinam. Ryba jak vezme nástrahu do huby, sama se na tom “voběsí”, neboli nemá šanci. A statečný “rybář” jí vyrve z jejího živlu smykem, je toho plný You Tube. Co na internetu už není, že u toho chlastají, dělají bordel, na ostatní jsou agresivní a i policajti se jich bojí. Někteří jsou popsaní zmetci, jiní jsou civilizovaní. Já se takové partě vyhnu velkým obloukem protože nevím, co jsou zač.
Já mám prut za asi 1.600 (ale dá se koupit i za 1.200 suprovní slovenské výroby), což je asi 5 a víc krát lacinější než mají popsaní kaprobijci. Místo šňůry s únosností 20 kilo mám já ultratenký vlasec (012 v zimě a v létě brutální 0,16, kde jsou větší ryby nad 4-5 kilo musím dát kotevní lano síly 0,18 mm), malý háček (asi jako je oblouček nehtového lůžka malíčku osmiletého dítěte) a to spolu s velmi jemným tenkým a asi 5 metrů (od 4 do 6 m) prutem chytám rybu za rybou, nestíhám druhý prut a pravda, 20 kg kapra na to chytit nemůžu, do asi 70 cm (asi 7-8 kilo) běžně. Mě se musí na rybách pořád něco dít.
Na YT mě upoutal jeden pán z nedalekého města, dobře tam znám řeku. Nějak se mi ho zželelo a napadlo mě vyzradit mu jak na to. Jenže pak mi došlo, že když mu to vyzradím, za A brzy nebude ve vodách nic - on to vyzvoní na YT, FB a jinde a za B on by musel lhát sledovatelům jeho YT kanálu a předstírat dál, že to neumí, když by na mojí metodu nepřešel ve svých videích a nebo nechtěl vyzradit TAJEMSTVÍ. Taky by musel připustit, že na Západě vymyšlené způsoby sportovního rybolovu s americkými názvy fungují mizerně (method feeder je jen chyták na peníze, nejde používat laciné nástrahy, ale spešl drahé kupované, v tom to celé je!!!!, proto masivní neutuchající reklam na Method Feeder). Někomu možná název Method Feeder připomene název včelařského systému - rabsystému s taky cize znějícím názvem. Americky nebo latinsky znějící název, na jednoduché lidi okamžitý účinek.
No a protože to už ten pán nedělá jen, že dává na YT svoje zážitky, ale stojí to spoustu práce se stříháním a podobně, drahé vybavení se musí vrátit a tak potřebuje peníze z reklamy a už z toho rozjetého vlaku nemůže bezbolestně vystoupit. A tak natáčí dál nesmysly, lidi v komentářích mu fandí, přibývá odběratelů a ze zábavy je ten “mus”, přesně to, co by mě odradilo a co mě doslova děsí! A co bych já nedělal ani omylem. A ani za peníze.
Takto jsem i uvažoval a váhal skoro dva roky, pak jsem mu napsal podrobně, taky jsem ho odhadl podle mluvy a uvažování, na tom YT se každý odkope, po čase je vidět jaký je uvnitř a tak jsem mu napsal jak na to a nabídl, že přijedu a ukážu mu to na vodě kterou určí on. Pak zví, jak i on může nachytat spustu ryb. On za 3 hodiny chytí jednoho okounka 18 cm, div se s ním nemazlí a děkuje mu a my to jako děti z rozkazu dědků museli házet živé do kopřiv, protože to byla plevelná ryba, co škodí žraním jiker a malých rybiček. Dnes je to hájená adorovaná ryba.
No a nastalo co mě vůbec nenapadlo. Nastala možnost C. Pán už ví jak by mohl nachytat mraky ryb, ale nepozval mě a vidět to na vlastní oči nechce. Dle mého návodu nechytá stejně, i když už ví jak na to (a je to jednodušší a zadarmo proti jeho cizáckým nesmyslům) a pořád dělá ty stejné nesmysly a používá pořád ty svoje neúčinné metody. Feeder se to odborně jmenuje a co dělám já je spešl “položená” plavaná, což je unikátní metoda, mnou vynalezená a tudíž obecně neznámá a zvolil jsem název, který je protimluv (jestli tomu tady někdo rozumí - plavaná je v odborné terminologii opak položené).
No a kdo se obtěžoval dočíst až sem, teď přijde pointa. Je to stejné jako se včelařinou. Já dal obecně ZADARMO komplet know-how, podrobně vysvětlil jak musí vypadat úl, co se musí a co nesmí dělat, že je to nejúčinnější, vlastně jako u té rybařiny, za nejkratší čas s nejnižšími náklady výrazně vyšší výsledek než klasicky. Ale drtivě drtivá většina to asi přečetla, někdo i pochválil, ale že by na to masově začali lidi přecházet, tak to ani omylem. Zdržím se hodnotících výroků na tuto stránku povahy většiny obecného lidu a už vím (kdybych se to nedočet například u Platóna už v mládí, to by mě omlouvalo), že vše má svůj čas a že vývoj postrčit dopředu nejde a lidi si musí doslova nabít huby, aby je to přinutilo pokusit se uvažovat jinak a něco se, nedej Bože učit nového a něco měnit. A tak jsem úplně stejný jako většina, taky jsem si myslel, že stačí včelařům sdělit a podrobně vysvětlit v čem dělají chyby. Vše marnost, i tady nastala možnost C…
Čest výjimkám, co na Blaník přešli a nebo o něm uvažují.