Aktuálně: 3 242 inzerátů220 538 diskuzních příspěvků18 361 uživatelů

Výdělek ze včel

Zezulaaa (neregistrovaný) 07.01.2025, 09:16:34 xxx.xxx.62.209

Dobrý den, předem říkám že nechci rýpat je mi jasny že včelaření je hlavně koníček ale přesto si nedovolím otázku, kolik se dá vydělat na 10 včelstvech ročně peněz? S tím že med vytáčím a prodávám do velkovýkupu. Samozřejmě myslím čistý zisk s odečtenými náklady ale nezapočtení vlastní práce. Díky tomu kdo se mi nebude bát odpovědět. 

Tom50
Tom50 07.01.2025, 11:06:33 xxx.xxx.139.250

Moc nerozumím proč by se měl někdo bát odpovědět.

Jsou to jednoduché počty. Náklady budou vždy stejné, i když tam, kde se pěstuje slunečnice, bílý jetel a snad ještě pohanka se moc krmit nemusí. Jinak se vezme průměrný výnos včelstva v kilech medu, a to je dle lokality, typu úlu, provozní metody a hlavně podle umění včelaře různé. Běžně se dá ale dosahovat kolem 30-40 kg medu/1vč. Výkup dává každý rok jinak, vždy se ale snaží ze včelařů sedřít kůži a tak je výkup až poslední možnost odbytu. Když dá výkup např. 80,- , tak jsou to zase jednduché počty. 

Na nakrmení je potřeba nejméně 20 kilo cukru po asi 20,- jsou asi 4 stovky. Když včelař koupí mezistěny, potřebuje jich asi kilo za cca 400,-. Léčiva vyjsou na včelstvo asi na 200,-, tohle moc nevím protože sám léčím málo. Žádná bílkovinová těsta a jiné chytáky na vytahování peněz z kapes lidí nejsou potřeba.

Pak je tu amortizace úlu. Ten se vždy, aby budil zdání láce, prodává bez rámků a dalšího vybavení jako je mřížka a krmítko, ale ani střechu a dekl prodávaný úl nemá. Když se započte vše, co úl musí mít (i podstavec stojí peníze), počítejmě nejméně 6.000,- Kč- Jeho životnost je tak 10, možná některý komponent 15 let, počítejme raději horší možnost že 10 let. Pak je amortizace úlu 600,- Kč.

Náklady tedy dělají asi 1.600,- Kč a to vypadá zajímavě. Jenže je to jen zdání. K chovu včel je nezbytné další vybavení jako je hygienicky vyhovující medárna, sklad věcí, obaly (nějaké konve, kýble a podobně) a dopravní prostředek + PHM. Toto vše se velmi těžko kvantifikuje, pokud vím nikdo to nepočítá, využívá třeba garáž po předcích, nebo stodolu nebo chalupu, chatu a nepočítá pořizovací cenu. Tím ti lidi klamou sami sebe, ale dobrá, taková většina lidí je, blahoslaveni budiž chudí duchem.

Zastavil bych se u nádob a skladu a prodeje medu. Každý toto podceňuje a vůbec se o tom nechce bavit a přitom je to nejhorší limit.  Plastový “kýbl” na 40 kg medu stojí (pevný lepší) asi 400 i víc. Jenže hrozí puknutí, ale tohle někomu vysvětlit nejde. OK, pak ale musí mít pro každé vč nejméně jednu “štoudev” nebo li velký kýbl + další nádoby jako malé kýble, síta a další vybavení. Musí být také nějaký odvíčkovací talíř či raději stůl, těžko se odhaduje roční amortizace, řekněme 200,-. Musí mít ale medomet a na ruční pohon je to tak desítka. OK, medomet vydrží nejméně 20 let a tak je to jen pětistovka ročně. Tady bych udělal odhad ročního nákladu vč medometu a dalšího nejméně 5.000 Kč + 1.600 na cukr a úl a další. Pak jsou náklady celkem asi 6.600 ročně (počítejmě s položkou různé asi 7.000)  a tudíž na jedno vč asi 700,- Kč.

A proč je sklad a hlavně nádoby na med podceňovanou veličinou? Včelaři takto neumí uvažovat (to umí jen asi 10% pracujících schopných podnikat, ostatním to vysvětlit nejde). Vytočí med, nemají ho kde mít a dojde jim, že 300 a některý rok 400 i víc (některý rok nic) kilo medu nesnědí a ani nerozdají (sklenice s víčkem a etiketou bratru 15 Kč) a tak, aby se medu zbavili, ho dají do výkupu. A tam přesně ty rozumu mdlejšího radostně očekávají…

Jsem líný to po sobě znovu počítat, naposledy jsem se o to snažil někdy kolem roku 1983 když jsem zvažoval zakoupení kočovného vozu. Pro peníze se včely v podmínkách ČR dělat nedají. Velkovčelaři jsou jiná kapitola a nikomu nebudu sahat do svědomí, ale každému by mohlo dojít jak to, že je jich u nás jen asi 60, možná 65 a nikdo se do toho nehrne. Myslet si, že vydělám na včelách je holé bláznovství, hodina práce vychází (nadsázka) na 3 nebo 12 Korun a i kdyby 50 tak je to nesmysl. Zase je to snad jediný koníček, ze kterého nejsou jen výdaje, ale část se vrací.

Dá se říct, že stát těžce zneužívá včelaře a jejich lásku ke včele a té činnosti a podporuje včelařství nedostatečně. Státní dotace jsou směšně malé a ještě je oklešťují, zatímco ale podpora všech možných a nemožných ekoteroristů roste raketově a hlavně roste jejich moc. Když se k jejich zhoubnému vlivu připočtou škody například z letošních povodní na severní Moravě, kde zabránili výstavbě přehrady (to je jeden příklad z tisíců podobných, sice menšího rozsahu, ale v součtu násobně převyšujícím tu přehradu), pak to pocítí a zaplatí každý občan naší republiky. Ale mnohým se jistě nelíbí, že do toho zase tahám politiku že? A tak se do toho politika netahá a ekoušové tahají tak se mají a my se máme na dvě věci, na ho.. a na nic. A stejně toho nenecháme státní slouhové to vědí. A tak “jedeme” radostně dál.

tom4
tom4 07.01.2025, 13:48:31 xxx:xxx.1dfc:5672

Víte, ono byly doby, kdy se na včelách vydělávalo náramně- platilo se za přistavení včelstev ke kvetoucím plodinám, byla garantovaná cena výkupu medu…To je už dávno, ale větší včelaři se natajili tím, že si třeba za dvě sezony koupili nové auto. Pak v dobách ne tak dávných byly třeba dotace 1.D skoro Kč 180,- za včelstvo. Letos možní Kč 70,-..Jenže Svaz potřebuje peníze na opravu Křemencárny, na návrh nových včelařských společenských šatů apod., tudíž nejprve zdraží Včelařství, co je stejně k ničemu- tedy ne formou, ale většinou obsahem. Pak zvýší příspěvky včelařům a ejhle, dotace 1.D na včelstvo je rok od roku nižší. Zatím to vypadá, že příspěvky do Svazu budou šul nul s dotací…ne-li větší. Nejde mi o ty příspěvky samotné, ale i toto bychom měli brát v potaz, pokud kalkulujeme výnosnost této činnosti

K tomu si vezměte, že menší včelařské ZO jsou udržovány silou vůle stávajících činovníků, protože za jejich minimální odměny či práci zadarmo a dohadování s lidmi to nechce nikdo dělat.

Jediné, co snad /?/ Svaz pro včelaře dělá, že hájí prodej ze dvora proti neustálým atakům velkovčelařů. Ovšem myslím, že časem zmizí malé ZO, pak větší a prodejem zrekonstruované  Křemencárny zmizí i Svaz. Pokud by Svazu šlo o lepší podmínky, musí nutně po dobu rekonstrukce své budovy sídlit na Václavském náměstí v Praze ? Ono by šlo najmout prostory i na Chodově, nebo v Kobylisích, nebo prostě někde u kraje Prahy, určitě mnohem levněji…Pak by třeba zbylo na jiné věci. Ovšem musíme reprezentovat i adresou, jsme přece Svaz..

Tom50 tu vyčíslil náklady na včelaření bezvadně, osobně si myslím, že to ve skutečnosti bude ještě trochu horší. Co třeba energie, nájem pozemků pro včelstva, amortizace budov-včelínů atd.

PETROSMORAVICUM (neregistrovaný) 07.01.2025, 15:42:12 xxx.xxx.216.41
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 07.01.2025, 11:06:33

“Dotace, které jsou pro včelaře", jen přes včelaře protečou k výrobci a prodejci… V reálu včelař žádné dotace nedostane…

Tom50
Tom50 07.01.2025, 17:02:00 xxx.xxx.139.250

Navíc, koupil jsem před lety od lupiče na dotaci medomet Carl Fritz za bratru 27 a půl. Dotace byla hezká, medomet pak vyšel na 12.500. Akorát že v Německu stál v krámě na Koruny 17. S jejich DPH. Takže je to přesně jak píše Petros, dotace jsou jen pro lupiče obchodníky. A když pak ještě dělají vědu s latinským názvem (to zní pro jednoduché vždy světově)  z omezování matek a raubsystému (jak vzív včelstvům všechnem med do mrtě) vědu, co civilizovaní včelaři opustili před 30 lety a včelaří nahatí, pak se ledascos někomu bude zdát jasnější. Ale jistěže mnohým se v palici nerozsvítí nikdy. 

------------------------

K záruce konkrétně na medomet. Je dva roky jako na všechno a je to nesmysl a Svaz by měl vyjednat výjimku. Na třeba kuchyňský sporák a nebo lepší příklad na lednici, která se za 2 roky nezastaví ani na sekundu, je 2 roky záruky super. Ale na medomet, který běží za rok pár dní a to ještě ne ve dne v noci jako lednice? Možná by bývalo bylo lepší si dojet pro medomet do ciziny a vykašlat se na záruku. A nebo si ho od někoho, kdo tam jezdí dodávkou přivézt. Možná by to dnes šlo eshopem. Taky jsem kupoval zajíce v pytli, cestou z Moravy se šofér obchodu zastavu il na Veselce na dálnici (exit 49), dal mi obrovskou krabici, shrábnul peníze a já ani nevidě co v bedně je. Pospíchal, byl nevstřícný a že to tak dělají vždycky. A odjel. Ale když ptáčka chytají, hezky mu zpívají a do telefonu mi slibovali, jak mi na tom parkovišti předvedou jak medomet běhá a co umí. No, nepředvedli. Jasně, je to 14 let, vše je zapomenuto, jen  já jsem v tomto obchodě poučen. Ale iluze si nedělám, jinde to asi nebude jiné.

---------------------------

Tvrdím a jsem technický antitalent a na elektroniku ultraytuplem, ale určitě by šlo udělat k věcem jakési počítadlo “motohodin” a záruku vztahovat k tomu a ne na čas, viz výš uvedený příklad. Umějí šmírovat a počítat úplně všechno, tohle by byla maličkost, stálo by to pár Kaček a velké jak čip čoklovi do zátylku. Jen kdyby se chtělo (nebo spíš muselo, dobrovolně kapitalisti neudělají nic).

goro
goro 07.01.2025, 17:18:37 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zezulaaa z 07.01.2025, 09:16:34

predstava že budete mať 10 včelstiev, vytočíte med a dáte ho do veľkovýkupu  🙃…a chcete vedieť koľko zarobíte je tak naivná že v prvom momente ma rozosmiala ale na každú otázku kto chce môže odpovedať…  

množstvo medu výrazne ovplyvňuje znáškové okolie včelnice a skúsenosti včelára, preto písal Tom 30-40 kg na rodinu, myslím si že kto nedosiahne 20kg, mal by  radšej chovať králiky, ale pokojne môže byť rok s priemerom 10kg (!)  medu na úľ alebo pri dobrom stanovišti a priaznivom roku 60 kg a viac! …teda môže byť rok že získate z 10 rodín včiel 100kg medu, alebo 300 kg medu alebo aj 600 kg medu… z tohto čo napísal Tom vychodia ročné náklady 700 Kč na rodinu a vieš  si spočítať “zisk” (bez ceny vlastnej práce a času)…

Tom však počítal do nákladov “ročné odpisy" z investícii… teda na začiatku treba investovať slušnú sumu, včely, úle, medomet a ostatné vybavenie ..je to pálka desiatok tisíc korún aj pri 10 rodinách… 

ale ak zoberieš základnú investíciu ako cenu svojho koníčka, a včely po roku nezhynú je to pekný zážitok… ja keďže základné investície boli pred rokmi nemám ani v najhoršom roku problém s tým že by včely boli stratové… 

no poznám viacero mladých nádejných  “podnikateľov” ktorí si na kalkulačke spočítali aké budú zisky pri 10, 20 alebo 100 rodinách a zainvestovali…  nepoznám medzi nimi nikoho kto zbohatol, zopár ich ale ešte včely chová..😉

Tom50
Tom50 07.01.2025, 22:49:39 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 07.01.2025, 17:18:37

Mě to k smíchu nepřišlo, naopak, váš názor mě inspiroval k úvaze.

Jsou dvě základní roviny včelařiny. Je to hobby a každé hobby něco stojí, kor pořízení. Málokteré se vrátí, u včelařiny se vrátí. Dříve nebo později, ale vrátí. A po tom se už hobbík baví a vyžívá zadarmo. Takže je to zábava.

Pak je jiná část života a to je práce, způsob jak se uživit. Všichni mají vymyté mozky z nesmyslu, že “šťastný ten, co má svoje hobby současně za obživu”. Já tvrdím, že mě každá činnost, která mě baví, tak ve chvíli kdy musím, tak pro mě půvab ihned ztrácí!

No a proč mě tazatel nerozesmál? Každý hledá nějaké uplatnění, nějaký job, něco, kde je ještě na trhu práce skulinka. A proto tomu rozumím a dokonce tomu i fandím. A proto jsem se obtěžoval jemu i případným ostatním podobně uvažujícím sdělit poctivě, že na výdělek je včelařina nesmysl.

--------------------------

Dám konkrétní příklad z rybařiny. Ryby velmi rád chytám, nejím ani s pistolí u spánku. (Ale vadí mi systém chyť a pusť, protože to je jako když trtká a nemá gule. Já chci být ten kdo rozhodne o životě té ryby, nechci muset být ušlechtilý z donucení, pak pro mě není ušlechtilost pozitivní vlastnost, díky které jsem lepší než většina). Možná proto, že ryby nejím a zásadně cizím nerozdávám, tak jich umím chytit za neuvěřitelně krátký čas hodně. Přijdu k vodě a jak nemám do 5 minut rybu a do hodiny pěknou rybu, jdu dělat něco pořádného. Jiní si zakrmí návnadami za stovky a tisíce na jedno místo označené bójí, rozbalí bivak za desetitisíce, nadhodí nebo spíš zaveze dálkově řízenou lodičkou nástrahy, ultradrahé pruty složí do spěšl podstavce s názvem "rod pod", místo přehnutého stébla trávy na vlasci na signalizaci záběru mají u každého prutu elektronické pípáky (někdy za tisíc Korun i víc každý). A čekají. Čekají den, dva a jak nepřijde záběr ani za tři dny, zabalí a jedou domů nebo jinam. Ryba jak vezme nástrahu do huby, sama se na tom “voběsí”, neboli nemá šanci. A statečný “rybář” jí vyrve z jejího živlu smykem, je toho plný You Tube. Co na internetu už není, že u toho chlastají, dělají bordel, na ostatní jsou agresivní a i policajti se jich bojí. Někteří jsou popsaní zmetci, jiní jsou civilizovaní. Já se takové partě vyhnu velkým obloukem protože nevím, co jsou zač.

Já mám prut za asi 1.600 (ale dá se koupit i za 1.200 suprovní slovenské výroby), což je asi 5 a víc krát lacinější než mají popsaní kaprobijci. Místo šňůry s únosností 20 kilo mám já  ultratenký vlasec (012 v zimě a v létě brutální 0,16, kde jsou větší ryby nad 4-5 kilo musím dát kotevní lano síly 0,18 mm), malý háček (asi jako je oblouček nehtového lůžka malíčku osmiletého dítěte) a to spolu s velmi jemným tenkým a asi 5 metrů (od 4 do 6 m) prutem chytám rybu za rybou, nestíhám druhý prut a pravda, 20 kg kapra na to chytit nemůžu, do asi 70 cm (asi 7-8 kilo) běžně. Mě se musí na rybách pořád něco dít.

Na YT mě upoutal jeden pán z nedalekého města, dobře tam znám řeku. Nějak se mi ho zželelo a napadlo mě vyzradit mu jak na to. Jenže pak mi došlo, že když mu to vyzradím, za A brzy nebude ve vodách nic - on to vyzvoní na YT, FB a jinde a za B on by musel lhát sledovatelům jeho YT kanálu a předstírat dál, že to neumí, když by na mojí metodu nepřešel ve svých videích a nebo nechtěl vyzradit TAJEMSTVÍ. Taky by musel připustit, že na Západě vymyšlené způsoby sportovního rybolovu s americkými názvy fungují mizerně (method feeder je jen chyták na peníze, nejde používat laciné nástrahy, ale spešl drahé kupované, v tom to celé je!!!!, proto masivní neutuchající reklam na Method Feeder). Někomu možná název Method Feeder připomene název včelařského systému - rabsystému s taky cize znějícím názvem. Americky nebo latinsky znějící název, na jednoduché lidi okamžitý účinek.

No a protože to už ten pán nedělá jen, že dává na YT svoje zážitky, ale stojí to spoustu práce se stříháním a podobně, drahé vybavení se musí vrátit a tak potřebuje peníze z reklamy a už z toho rozjetého vlaku nemůže bezbolestně vystoupit. A tak natáčí dál nesmysly, lidi v komentářích mu fandí, přibývá odběratelů a ze zábavy je ten “mus”, přesně to, co by mě odradilo a co mě doslova děsí! A co bych já nedělal ani omylem. A ani za peníze.

Takto jsem i uvažoval a váhal skoro dva roky, pak jsem mu napsal podrobně, taky jsem ho odhadl podle mluvy a uvažování, na tom YT se každý odkope, po čase je vidět  jaký je uvnitř a tak jsem mu napsal jak na to a nabídl, že přijedu a ukážu mu to na vodě kterou určí on. Pak zví, jak i on může nachytat spustu ryb. On za 3 hodiny chytí jednoho okounka 18 cm, div se s ním nemazlí a děkuje mu a my to jako děti z rozkazu dědků museli házet živé do kopřiv, protože to byla plevelná ryba, co škodí žraním jiker a malých rybiček. Dnes je to hájená adorovaná ryba.

No a nastalo co mě vůbec nenapadlo. Nastala možnost C. Pán už ví jak by mohl nachytat mraky ryb, ale nepozval mě a vidět to na vlastní oči nechce. Dle mého návodu nechytá stejně, i když už ví jak na to (a je to jednodušší a zadarmo proti jeho cizáckým nesmyslům) a pořád dělá ty stejné nesmysly a používá pořád ty svoje neúčinné metody. Feeder se to odborně jmenuje a co dělám já je spešl “položená” plavaná, což je unikátní metoda, mnou vynalezená a tudíž obecně neznámá a zvolil jsem název, který je protimluv (jestli tomu tady někdo rozumí - plavaná je v odborné terminologii opak položené). 

No a kdo se obtěžoval dočíst až sem, teď přijde pointa. Je to stejné jako se včelařinou. Já dal obecně ZADARMO komplet know-how, podrobně vysvětlil jak musí vypadat úl, co se musí a co nesmí dělat, že je to nejúčinnější, vlastně jako u té rybařiny, za nejkratší čas s nejnižšími náklady výrazně vyšší výsledek než klasicky. Ale drtivě drtivá většina to asi přečetla, někdo i pochválil, ale že by na to masově začali lidi přecházet, tak to ani omylem. Zdržím se hodnotících výroků na tuto stránku povahy většiny obecného lidu a už vím (kdybych se to nedočet například u Platóna už v mládí, to by mě omlouvalo), že vše má svůj čas a že vývoj postrčit dopředu nejde a lidi si musí doslova nabít huby, aby je to přinutilo pokusit se uvažovat jinak a něco se, nedej Bože učit nového a něco měnit. A tak jsem úplně stejný jako většina, taky jsem si myslel, že stačí včelařům sdělit a podrobně vysvětlit v čem dělají chyby. Vše marnost, i tady nastala možnost C…

Čest výjimkám, co na Blaník přešli a nebo o něm uvažují.

Zezulaaa (neregistrovaný) 08.01.2025, 09:28:17 xxx.xxx.62.209

Zatím chci jen poděkovat a večer si to pročtu a ještě se kdyžtak doptám.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 08.01.2025, 09:48:21 xxx.xxx.171.143

Jedno bych vypíchla.  Určitě, jak už píše Tom, počítejte s tím že cajk potřebný na obsluhu včel zabere hodně místa a musí to být v čistém, ne nějaká garáž, kde máte třeba věci od nafty a oleje. Věci pro včely musí být sólo, aby nenačichly, všechno by bylo cítit v medu. Taky by to mělo být místo, kam se při vytáčení apod nemohou včely dostat, jinak vám to strašně ztíží  veškerou práci.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.