Pracuji na vývoji UVB měřiče. Měřič by měl pomoci monitorovat UVB záření v teráriích a díky němu byste přesně věděli, kdy vyměnit UVB zářivku a nemuseli hádat kdy koupit novou. Tím se časem dá ušetřit dost peněz a nestane se, že byste na výměnu zapomněli!
Rád bych vás požádal o chvilku vašeho času – vytvořil jsem krátký dotazník, který mi pomůže navrhnout měřič tak, aby co nejlépe splňoval vaše potřeby. Vyplnění zabere méně než 5 minut a vaše zpětná vazba bude pro mě neocenitelná! https://forms.gle/cje3FTjBPYkX1qYDA
Budu moc rád za vaše názory a případné tipy! 😊
Předem děkuji a přeji vám i vašim zvířátkům jen to nejlepší!
dotazník jsem Vám vyplnil, ale mám nějaké pochybnosti.
Nejzásadnější věc která mě napadla je plnohodnotné využití. Když si koupím UVB zářivku tak už výrobce udává doporučenou dobu k výměně při uvedeném užívání.
Výměnu samotné trubice z důvodu poklesu hodnot UVB záření doporučujeme po odsvícení 4.000-4.200 hodin. To znamená nejpozději po 1 roce každodenního svícení (12 hod./denně).”
Pokud teda už mám nějakou představu ohledně doby a užívání tak proč bych měl bych mít potřebu si to měřit? Ano může dojít třeba k poklesu UVB dříve, ale to nebude mít nějak zásadní vliv a můžeme to brát jako, že daný chované zvířátko měl měsíc polojasno. To se v přírodě taky stává a teď je další otázka zda případná “vada” či snížená kvalita od výrobce je tak špatná či možná žádoucí?
Další věc je třeba s kalibrováním a nastavením. To asi bude chtít i udělat i návod k užití. Případný seznam druhů a jaká hodnota včetně vzdálenosti měření což můžete možná narazit - jinak by to nemělo široké využití a každý druh vyžaduje jinou intenzitu i poměr UVB. V dotazníku máte otázku zda by se mělo jednat o rozsvícení LEDek či (číselná?) hodnota a já si nemyslím, že by rozsvit LEDek byla dobrá volba, protože máme celou řadu druhů z různých biotopů a UVB se může pohybovat třeba od 4% až do nějakých 15% takže tich ledek by muselo být docela dost a kdyby jich bylo málo tak 1 LEDka by mohla znamenat 2%. Takže by šlo čistě o orientační měření. Já osobně bych nechtěl počítat LEDky abych si pak odvodil výslednou hodnotu.
Ještě mě napadla jedna otázka a to kryt přístroje. Přepokládám, že to bude přes 3D tiskárnu?
Já jsem už před pár měsíci přemýšlel jak si udělat doma (“zbastlit”) taky přístroj na měření UVB. Chtěl jsem to udělat buď přes ESP či třeba Arduino Nano. Přes modul ML8511 bych získával informaci, zpracoval a následně zobrazil. Zanechal jsem toho, protože jsem neviděl důvod a využití. Když by se to nasdílelo třeba v chovatelských skupinách na FB tak by zájem nějaký byl, ale neočekával bych nic velkého. Já třeba nemám potřebu měřit UVB každý týden. U větších chovů by to smysl asi dávalo.
Jen mě ještě napadlo, že by mohl být měřící přístroj na kvalitu / hodnot plnospektrálního světla. To by dle mého názoru mělo o něco větší využití - už třeba i pro klasický osvětlení doma apod… a já bych byl první zájemce. 😃
Jinak jsem Vás nechtěl odradit od toho vývoje, ale jen dát svůj pohled který je docela skeptický takže mě nemusíte brát vážně. 😃
Já teda považuji kontrolu intenzity UVB/A/C v konkrétním terárku a konkrétním čase za vhodnou a poměrně důležitou. Pamatuji dobu kdy výrobce selhal, uvedené údaje neodpovídali a dopady na zvířata byly nezanedbatelné a zrovna to byli zejména chameleoni. Jinak však mám podobný názor jako trojAAAcko. V testu uvádíte možnou a akceptovatelnou cenu přístroje? Pokud jsem dobře pochopil tak to na mne docela udělalo dojem. V běžné nabídce jsou totiž měřáky od hoby po profi provedení za řádově vyšší ceny. Jsou certifikované, kalibrované a měří intenzitu jak UVA/B/C tak celkové složení spektra a jeho intenzitu ale jak říkám zcela v jiné cenové hladině. Pokud se vám váš záměr povede, rozhodně bych minimálně zájem projevil a po posouzení možná i koupil. Test, vzhledem k nutnosti přihlášení však vyplňovat nechci.
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 07.01.2025, 11:01:46
Já teda považuji kontrolu intenzity UVB/A/C v konkrétním terárku a konkrétním čase za vhodnou a poměrně důležitou. Pamatuji dobu kdy výrobce selhal, uvedené údaje neodpovídali a dopady na zvířata byly nezanedbatelné a zrovna to byli zejména chameleoni.
Tak já jsem nechtěl naznačit, že to není důležité ikdyž to možná tak vyznělo. Jako pochybné údaje (selhání) od výrobce je i dnes běžnou praxí jenže záleží taky odkud se to bere (eshop) a jakou značku se jedná pokud to je “značkové”. Například zrovna od Arcadia jak jsem posílal příklad tak tam bych se úplně pochybných údajů nebál. Když se to už objednává z Číny tak tam jsou pochybnosti na místě. Repti planet extra kvalita není, ale poměr ceny / výkon za mě super. Takže taky záleží (v dnešní době) jak moc chce jít tomu naproti.
Jen jsem teda se trošku zarazil u toho UVC. Pokud mě paměť neklame tak UVC ani neprochází naší atmosférou a má to špatné účinky na život. Proto se používají UVC lampy na dezinfekci. Osvětlení / výhřevy v terárku nemají UVC tudíž to se měřit nemusí ne?