Dobrý deň, kedysi som hľadala - a našla mnohé odpovede na ifaune, ale ako vidím, už ich tam nenájdem. Dúfam, že skúsení chovatelia, ktorých rady boli neoceniteľné sa len presunuli inde a nájdem ich tu. 🙏
Máme prvú kravu, 75% Jersey, momentálne je už zasusena. Najprv 3x neúspešná inseminicia, potom konečne úspešná, krava mala byť telna už 6.mesiac, a práve dnes sme našli na zemi veľmi malý a vysuseny plod aj s placentou. Veterinár povedal že začínajúca mumifikacia plodu. Viete mi niekto poradiť prečo sa to deje? Ďakujem za každú myšlienku a radu.
Odpověď na příspěvek uživatele Maruš z 05.01.2025, 13:55:08
Proč ne? Mumifikovaný plod tady v pohodě projde. To není žádná hrůza - viděla jsem na vlastní oči dvakrát. Jsme na chovu zvířat. I s těmi stinnými stránkami.
Proč se to děje, nikdo neví. Prostě se to stane. Pozitivní je, že to nemá vliv na další zabřeznutí. Žádná infekce a tak.
Spíš by mě zajímalo, proč tomu předcházela třikrát neúspěšná inseminace. Kravka je po kolika porodech? Chyba v ní nebo v inseminaci? Jenom hlasitá myšlenka.
tak podle metodiky kontroly zdraví a nařízené vakcinace jsou pro zmetalky předepsané nějaké zdravotní zkoušky, aby se vyloučily nakažlivé závažné nemoci
ale u krávy, která nezabřezává a zmetá má cenu asi i třeba sono dělohy, jestli to prostě vůbec vypadá jak by mělo.
Pridávam teda foto.. náš vet radil len chvíľu počkať a na druhú ruju opäť skúsiť inseminaciu.
Presne pred mesiacom tu bol na kontrolu graviditu vet.technik.. tak rozmýšľam či nemohol on nejakým spôsobom spôsobiť to úmrtie plodu.. máte s tým skúsenosti?
Odpověď na příspěvek uživatele Maruš. z 07.01.2025, 07:12:12
Do prkýnka, ale to byste měla vědět. I ten inseminátor. To neměl k dispozici kartu, aby se zorientoval?
Gravidita se zjišťuje 1) ultrazvukem ve 30 dnech, 2) v 5 - 6 týdnech pozná veterinář (fenomén dvojité stěny), 3) ve 2 měsících pozná dobrý a zkušený inseminátor (asymetrie děložních rohů) a 4) ve 3 měsících poznám i já (boxerská rukavice).
Prostě připustím jalovici nebo krávu, po třech týdnech sleduji, jestli se nedostaví říje. Když ne, tak viz výše.
Ale hrabat do 5 měsíců březí krávy mi fakt nepřijde jako dobrý nápad.