Ahoj, budu ráda když mi pomůžete s výběrem vhodné tušírky. Je jich na eshopech velké množství, různé délky, provedení. Hoďte pls třeba nějaký odkaz, kde to je vysvětleno.
Tušírka
Jednoduché. Tušírka by měla být tak dlouhá, aby beze změny pozice rukou dosáhla na záď koně. Já používala 120 cm? Nikdy jsem to neměřila, prostě dlouhou. A taky podle toho, jak mi to šlo do ruky. Potřebovala jsem si ji osahat. No a někdo vybírá podle barvy a třpytivých kamínků.
V létě je navíc skvělá na odhánění hmyzáků.😉
Co nejdelší, bez poutka, s dobrou, rozšířenou koncovkou na držadle, aby nevyjela z ruky.
Kamínky a různé pičičandy odpadnou pak je to akorát hnusné.
Mi stačí tušírka z decathlonu.
Vzpomínám si, že jsme kdysi vyvažovali tušírky silnou páskou, aby byly v rovnováze kousek za držadlem. Když je člověk položil na prst, zůstaly vodorovné. Dokonce některé obchody (Krämer) měly tyhle vyvážené tušírky zvlášť a dražší.
Víc si nepamatuju… Taky to někdo pamatujete? Přijde mi, že tyhle tušírky byly výrazně přesnější a snažší při používání.
Možná jde fakt móda směrem kamínky, blýskavé kousky, barva… já mám ale zažito tohle.
Moje kůně tušírky nesnáší (z dřívější doby, ale lepší se to, už ví, že ji tím fakt mlátit nikdo nebudem).
Ale i normální bičíky si vybírám prodle toho, jestli jde to kožené očko na zápěstí navléknout na vršek bičíku tak, aby tam taky zlstalo, protože často končím vyjížďku na jízdárně a tím z bičíku udělám minitušírku. (a taky vybírám bičíky s kovovou hlavou, aspoň trochu, páč o ni típám cigáro, no… nezabíjejte mě, v mým věku už asi zvyky měnit nebudu 😀
Na tušírku pozor. Ona je dobrý sluha a špatný pán. Kůň by ji měl znát jako ukazovátko, zesílenou pobídku a ve velmi výjimečných případech jako trest - a měl by to být schopný rozeznat. Bohužel tušírka k těm trestům svádí (k těm přes hranu).
Jinak já mám nějakou obyč 140 cm. Ale mám ráda prostě tušírky hodně dlouhé, aby mi stačilo jen malinko máchnout a její konec dosáhnul všude, kam potřebuju, ideálně jen zalechtal.
. Bohužel tušírka k těm trestům svádí
Ale to platí pro jakýkoliv bičík nebo taky udidlo. Koně, na kterých jsem jezdila, se biče nebáli. Mohla jsem jím máchat i kolem uší. Kvůlivá hmyzákům.