Důležitá je genetika a dobré kvalitní krmení..
Dobrý den, co se Vám osvědčilo dávat kozám ke zvýšení dojivosti? Děkuji.
Dobrý den, co se Vám osvědčilo dávat kozám ke zvýšení dojivosti? Děkuji.
Důležitá je genetika a dobré kvalitní krmení..
Jestli máte dobrý původ koz,matky dobré dojnice, tak mají kozy předpoklad dobré dojivosti..ale musí se krmit..naše koza Míša dává po porodu 6 litru denně….napište víc..kolik,čím krmíte..atd..
Samozřejmě v létě tráva a v zimě seno…jinak pšeničné otruby, šrot, jablka, mrkev, trochu suchého pečiva…tak jestli přidat spíše nějaké jiné obilí nebo nějaké hotové krmivo pro kozy.
Šrotuji ječmen,pšenici,kukuřici v poměru 3,2,1..k to mu přidávám granule pro kozy,ovce, rovnou do krmítka a hrnek ovesných vloček..3x denně litrový hrnek směsi na kozu. občas rohlík,kousek chleba..vodu teplou,spíš teplejší 😀 vodu..studenou nepijí 😂..zeleninu, řepu, ovoce,všeho druhu..jak jsou staré,kolik dojí?..
3 a 5 let, každá necelé dva litry…děkuji za rady, zkusím jim přidat. Mám vždycky strach, aby je “nenafuklo”. A ty granule - máte nějakou určitou značku, kterou byste doporučila? A kupujete přímo pro dojící kozy nebo “normální”?
A krmíte takovou dávku celý rok?
Koza:3 a 5 let, každá necelé dva litry…děkuji za rady, zkusím jim přidat. Mám vždycky strach, aby je “nenafuklo”. A ty granule - máte nějakou určitou značku, kterou byste doporučila? A kupujete přímo pro dojící kozy nebo “normální”?
Tak to je hodně málo. Z jádra se “nenafuknou”. A krmí se přece podle aktuální situace - koza jalová, březí, kojící, odstavovaná…
..zvýšení krmné dávky dělejte velice pomalu,kozy jsou na krmení zvlášť citlivé, aby nedostaly aciózu .. nemusíte to “vytáhnout ” až na dávky,co píšu, vaše kozy neznám,jak jsou velké a staré..abych tu za týden nečetla, že je po nich😂😂😂!!!..tak opatrně 😀
Koza:A krmíte takovou dávku celý rok?
Celý rok stejná krmná dávka.. buď jsou březí nebo kojí,potom dojí 😂..mám takové žíraviny 😂..přes léto se vynechává polední krmení,mají dost trávy a různého lupení,větví,atd..granule pro kozy kupujeme od Energys..jako i slepicím, králíkům..
…a když jim dělal šrot výjimečně chlap, tak mu to nežraly…udělal jim jiný poměr obilovin😀🤦..a já už jsem si myslela,že jsou nějaké nemocné 😂…přes zimu přidáváme Nutrimix pro kozy,ovce..kostku lizu pro kozy, musí mít stále…atd….
Opravuji.. acidózu..
Mockrát Vám děkuji.
Vůbec není zač 🙂
Ono si musíte vyzkoušet co a jaké množství dát.My třeba dáváme směs máčené řepné řízky,vojtěškové úsušky,sladový květ a nahrubo šrotovaný oves,ječmen kukuřici a trochu pšenice.Občas přidáváme Nutrimix.Granule , Pohledští Dvořáci, dáváme hlavně kozám s kůzlaty.Energys jsme měli jednou,kozy to ani moc nechtěly a když jsme dostali pytel Energysu pro králíky,tak ti ho nežrali vůbec.Takže nejlépe vyzkoušet.
Nechci prosazovat určitou firmu,vyrábějící granule, zvířata žerou to,na co si zvyknou..nám tato firma byla kdysi doporučená a beru od nich všechno..když jsem chtěla zkusit na doporučení jiné firmy ,jak píšete, krmit od nich, tak mi to zvířata nechtěla…myslím,že to kvalitou nebude,možná jiné složení…tak jsme chvíli kozy trápili ,než to sežraly a vrátili se zpět k původnímu výrobci..😂😂..kozy změny rády nemají..ani ostatní zvířata..
Tak já vám je neberu.Píšu aby se vědělo,že jsou i jiné granule.Jen tak mimo.Zrovna nedávno jsme na speciálce granule Energys probírali.Na jejich kvalitu si štěžovali nejenom králíkáři,ale i drůbežáři a holubáři napříč republikou. A to s nimi řada z nich dlouhodobě krmila.
Tak to by mě zajímalo…z jakého důvodu si stěžovali??..
U koní klasika: zvýšená prašnost, obsah cizorodých látek, které separátor v automatu neumí vytřídit (kousky plastu…), občas várka zjevně přehřátá při extruzi (spálené, hořké..), občas divně cítit nebo to podezřele rychle zplesnivělo při zachovaných skladovacích podmínkách…
Já beru Energys pro slepice když jedu do civilizace (jinak mám Sehnoutka ze vsi) a nikdy žádný problém, koním je nekrmím, nevyhovuje mi složení.
Jo to také říkali.Prašné,spálené a tím hořké a králíci to nežerou.Některá várka dobrá a některou,jak jeden říkal,vysypal do lesa divočákům.