Ja se vyjadrim jen k te ucenlivosti v pozdejsim veku …
Naucej se. Ale jak kdo a jak co.
Za me vic zalezi na mentalnich schopnostech dotycneho jedince, nez na veku kdy se zacne ucit. A na predchozim uceni/neuceni, zivote/nezivote a pripadnych naucenych vzorcich chovani.
Z nasi zkusenosti:
Borka - prisla jako 4 leta z mnozirny, strachova agrese na psy. Jako fakt brutal, coz u GR neni uplne ok. Po roce navolno, mezi psy v pohode, neresila nic a nikoho. Slozila zkousky, chodila do praxe, za me jedna z nejlepsich fen ktere jsem kdy mela.
Gwen - prisla k nam asi cca 12 leta. Submisivni, poddajna, privolani nula. Zdrojar. Po trech mesicich zdroje odbourany, po pul roce tez chodila navolno, drzela se jak ocasek.
Happy - prisla k nam 12 leta, zila s rodinou a pak se omrzela. Zakladni poslusnost slusna, navolno mohla chodit od prvni chvile. Separacni uzkost jsme odbourali po cca roce, strach z bourky se zmirnil az s prichazejici hluchotou.
Imir - prisel jako cca 14,5 lety. Ten se vlastne ucil jen na jmeno a to mu trvalo asi mesic.
Kitty - prisla 13 leta, nestihla se naucit nic.
Lea - prisla v cca 8 letech, lovec, samostatna vykonna jednotka. Neumela komunikovat se psy, nepotrebovala lidi. Po roce ve znamem prostredi, jistena stopovackou a s ocima na stopkach mohla jit volne (lovecky pud byl u ni asi nejsilnejsi ze vsech nasich zachranencu, pac ona si lovila pro obzivu), psu venku si nevsimala kdyz ji neobtezovali, s nasima doma si hrala bez problemu.
Masa - prisla k nam jako 21,5 leta, za ten rok a pul u nas se vlastne nemusela nic ucit, pac se drzela jak ocasek a nikdo po ni nic moc nechtel.
Nessy - prisla jako cca rocni. Ted je ji cca 15. Zije u maminky, takze rozmazlena, palicata, dela si co chce, predvadi hystericke vyjevy ktere ji doma prochazeji. U nas funguje na 100%, privolani ma skvele, poslusnost taktez, hysterie nula 🙂
Otis - prisel k nam jako 9,5 lety. Cely zivot prozil sam - nejprve kotec, pak zahrada. Bez podnetu (nebo jen s minimalnima), bez lidi, bez hracek, bez moznosti potkavat svet a realitu. Je u nas 5 let, za tu dobu po nem chci jen privolani, nic vic. To ma tak na 50%, v rusnem prostredi i mene. U nej proste zalezi v jakem casoprostoru se zrovna nachazi, pac ne casto je ve stejnem jako zdejsi realita. Rikame mu autista a myslim ze nejsme daleko od pravdy. Proste takove to vlci dite, vytazene z sklepa … ten mozek to proste nedohnal a nedozene, on ma svuj svet, zil v nem dlouho a bylo mu v nem dobre. Pritom ze vsech psu … kdyby se s timhle od mimina neco delalo, byl by z nej mistr sveta v cemkoliv - ma will to please na 1000%, pro sveho cloveka by se rozkrajel (kdyz se potka s realitou). Problem je, ze proste jeho mozecek zvlada tri povely a kdyz ho chci naucit ctvrtej, musi jeden z tech tri vypustit. Holt nema v mozecku dost mista 🙂
Saggi - prisel jako neco mezi 12-13 let, mame ho 11 mesicu. Od druheho tydne chodi volne, kam jdu ja, tam jde on. Beze mne odmita jit i na zahradu vycurat se, neji, nepije. Zavislak nejvetsi. Na to odkud pochazi ma poslusnost slusnou, ale az od nas - okoukava od ostatnich, pac ja po nem vlastne krom toho privolani moc nechci.
Obecne jak uz tu bylo receno - stary pes se nauci, pokud si s nim da clovek praci. Pokud je doma uz jiny pes a je vychovany, usetri vam to mrte prace. U nas dela pulku prace se socializaci i poslusnosti smecka, pac proste novacci odkoukavaji a napodobuji.