Mám takový dotaz na ty, kteří se v ptactvu opravdu vyznají.
Kdesi jsem kdysi dávno četla o tom, že krkavci pořádají tvz. společenské lety. Bylo to na základě toho, co jsem viděla u nás na chalupě, že skupinka krkavců provozovala nebeskou akrobacii. Je to už mraky let, co jsem to někde četla, dohledat se mi nedaří. Je to skutečně tak, neví někdo?
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 03.01.2025, 07:42:23
Jo mám, jo mám, jo mááám, díky!
edit - nakoukla jsem, paráda, pořádně se začtu doma s druhou polovinou, která má ke krkavcům stejný vztah jako já. Netušila jsem tedy, že k vyhubení došlo tak dávno. Myslela jsem si, že to přišlo až naopak v době, kdy se začali zase u nás objevovat. myslím, že ti “naši” budou potomky těch z Doupovských hor, nemáme je daleko.
Dobrý den, když to tak čtu, tak vám dnes zcela mimořádně 😀 zveřejním článek, poslední čtvrté pokračování o našich krkavcovitých, kde píše p. Podpěra o krkavci velkém a ořešníkovi kropenatém. Původně byl článek naplánován na neděli, ale zveřejním ho tedy dnes ve 13 hodin, třeba odpoví na některé vaše otázky 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele zbynek z 03.01.2025, 09:27:45
Super, ráda si počtu. Dřív jsem krkavce obdivovala na chalupě v Bílých Karpatech cca tři roky zpátky se zničeho nic objevili i u nás na Slovácku. Jsem za to vděčná, miluju jejich “zpěv”, zvědavost, sociální vazby. Ráda je pozoruji, nebo spíš se pozorujeme navzájem.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 03.01.2025, 08:44:12
Taky bych neřekl, že to bude z nudy. Ono z rodu Corvus jsou ptáci vlastně chytří - například Vrány. Takže by bylo logické kdyby byly společenské lety za nějakým účelem.
Mně osobně Krkavci nepřirostli k srdci. To spíš Havrani. 😃 Nejvíc se mi líbí Kavky. V Plzni když jedu přes Borská Pole tak je tam hromada Kavek - pomalu horší než nějaký holub na náměstí. Lezou klidně po silnici (pod auta). Mají nádherné oči. Klidně se přiblíží takže se dají krásně prohlédnout.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 03.01.2025, 08:44:12
To není z nudy - oni jsou chytří, nejdou čistě za jídlem nebo nakoupit. Jdou aj na koncert, na kolonádu a tak. Ale vážně. Jsou to partneři. Jsou na plese.
Více krkavců společně na obloze jsem viděl jen jednou, asi dvacet. Šlo však jen o využití vzdušných proudů při přesunu. Jinak je vídám na obloze jednotlivě. Nějaké společné lety, jako jsou třeba zásnubní u dravců, jsem nikdy neviděl. S pozdravem, Podpěra
Samotného krkavce jsem snad nikdy neviděla. Nejmíň dva a nejvíc snad dvanáct pohromadě. Přes léto každé ráno(cca o půl sedmé)přelétají město směrem na jih.