Chci se zeptat zdejších chovatelů, v poslední době mám problém koupit kousek opravdu dobrého vepřového. Je možné, že by se začaly používat nějaké nové přídavky do krmiva? Já nevím jak to přesně popsat, ale to, co koupím v obchodě má takový zvláštní šmak a pach. Někdy mi to přijde, jako by snad přestali kastrovat kanečky, ale to je asi nesmysl.
Od řezníka jsem teď nějakou dobu neměla, ale tchýně ano. Já jsem kupovala normoš v marketech a přišlo mi, že ať v tom či onom, byla to stále ta jedna várka, španělské tuším(brala jsem ho hlavně kocourovi) A když jsem ho porcovala, smrdělo z toho prase na 100honů, jako by právě proběhla zabíjačka🙄 Takové maso já odmítám jíst. No a tchýně vzala u řezníka, kde to bere on netuším, měla krkovičku do kyselice(už to jsem si říkala, že do kyselice se krkovice nebere, že je na to moc mastná)ale polévka byla dobrá, stejně to maso v ní moc nejím. Pak nám ji dala za 4dny a to už smrděla starým sádlem, jak já říkám, jako když to maso zapomenete rok v mrazáku👎
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 01.01.2025, 13:43:47
Prase, myšleno kančina nebo to bylo zkažené? To moje zkažené nebylo, ale když smažím řízky tak prostě ty samčí hormony cítím. Každopádně tyhle řízky dostali psi a my měli kuřecí. Tuhle dobrotu jíst odmítám. Zkusím koupit jinde a ajestli si zas naběhnu, budu snad muset sehnat poctivého pašíka.
Dostala jsem ze zabíjačky a nerozumím tomu, ale přišlo mi, že by to chtělo, aby se maso odleželo. Něco takového. Dala jsem to zvířatům. To samé je maso ze supermarketu, výrobce je fuk, vše stejné, kuřata teď vařím zvěři, vyhazovat jídlo se nemá, že. Menší řeznictví v jednom městě má dobré hovězí, vepřové jen výjimečně, vepřové kupuji v PL v supermarketu (cena jak krmné u nás), někdy jinde, maso má úplně jinou chuť a vzhled, krkovice mramor výstavní, neprská na pánvi a není… šedé, tuhé a přehnaně tučné. Pochybuji, že v tom množství, co vyrábí ta země, pasou prasátka venku, takže je to krmením (plemenem?) a možná i pak zacházením s tím masem - mražení osmkrát, cesty kolem světa a tak. Koupit pašíka od někoho známého bude asi nejlepší řešení. Vzdávám to.
Prase, myšleno kančina nebo to bylo zkažené? To moje zkažené nebylo, ale když smažím řízky tak prostě ty samčí hormony cítím. Každopádně tyhle řízky dostali psi a my měli kuřecí. Tuhle dobrotu jíst odmítám. Zkusím koupit jinde a ajestli si zas naběhnu, budu snad muset sehnat poctivého pašíka.
Vepřové. Ne, nebylo zkažené, ale prostě smrdělo čerstvým prasetem, jako to smrdívalo u babči při zabíjačce. Já se neúčastnila, protože bych se poblila, ale ten barák stejně smrděl ještě tři dny. Odtud znám smrad z opravdu čerstvého vepřového masa…aniž bych chtěla. A nebylo to nekastrovaným prasetem. Já právě vepřové zvládám až po několika týdnech v mrazáku. Spíš si myslím, že donedávna se takové u nás prodávalo. Teď se zřejmě dováží to ,,čersvé, chlazené" a to já nedám. Ale je to jen moje domněnka, museli by to potvrdit či vyvrátit zřejmě prodejci.
Co se týče kuřecího…už několikrát se mi stalo, že když jsem koupila nemražená kuřecí prsa, tak mě u krájení začaly strašně svědit ruce. Nevím, v čem to máčí👎
Hm, tak to není ono. Já byla u zabijačky mockrát a tenhle pach znám. Jednou jsme dostali mladé kance takových menších kříženců- vietnamec x gotinské a snad i divočák, tehdy jsme to naložili jako divočáka a kamarád to napíchal marinádou a i to bylo dobrý, na rožni+sud piva, ale tohle je prostě divný hnus. A bohuže se mi to teď podařilo koupit párkrát po sobě. Dřív nás bylo v baráku hodně, ale co mají děti vlastní domácnosti, už se mi nechce držet prase, vyhovuje mi koupit tak kilo- dvě k obědu. Tak holt zpátky ke kořenům a seženu si prostě normálně krmené prasátko a bude.
My kupujeme vepřové z marketu. Mě tedy přijde normální. Naše kočka ho někdy jí a někdy si ho nevezme a nevezme. Taky si říkám, čim byl čuník krmený nebo kolikrát maso rozmrzlo.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 01.01.2025, 16:09:37
Pokud si to z dětství dobře pamatuji, maso se po zabijačce nechávalo nějakou dobu zrát v chladu, teprve potom se z něj vařilo. S výjimkou ovaru, zabijačkového guláše, tlačenky, jitrniček, jelítek, prejtu, sádla, škvarků a dalších specialit.
Doprčic, teď jsem na ty dobroty dostala chuť…🙃
Vůně a chuť vepřového z marketu je proměnlivá, taky jsem si všimla, že některé maso má výraznější pach. Ale normálně ho jíme, stačí nakořenit a nechat chvíli odležet.
Na zabíjačce se peklo maso se zelím, prostě vepřo zelo, jen v zelí se prý vařilo taky maso, nejčastěj ocas, když pozděj čuníci ocásky neměli, tak nějaká kotleta. Místo knedlí byl k tomu chleba. Raděj jsem se zeptala mamky, protože jak jsem psala, já se neúčastnila, až další dny, protože jsme u babči prakticky bydleli.
P.S. škvarky jsme si dělali s mužem před Vánocema, protože mi došlo sádlo😉
Rozhodně není v obchodech vepřové jako z mých mladých let na domácí zabijačce. Ono O tom hovoří už jenom množství sádla doma jsme vždy vyškvařili několik hrnců a v obchodech je to bída. Vepřové vždy naštěstí od někoho dostanu ale co se týká kuřecího z obchodu nemohu si pomoct ale cítím z něj směs a je to fakt nechutné jak je rychle vyhnané k porážce
Ha, tak jsem se nezbláznila. Já jsem tohle už nějakou dobu vnímala. Teď už vepřový nekupuju, tak nevím, ale když jo, tak přesně tohle mi vadilo - ten čuník z toho byl hrozně cítit. A to i po upečení třeba. I v chuti jsem to vnímala.
Tak, přesně. Akorát je trošku směšné, když se nad tím člověk zamyslí😉 že nám vadí, že vepřové je cítit prasetem…no čím by asi tak mělo být cítit…králíkem asi těžko😜 To je vlastně totéž, jak mě vadí čerstvé mléko, protože já z něj prostě tu krávu cítím, proto piju jen krabicové😏
Nejsmutnější je, že víc jak 60 % vepřového se dnes dováží z cizích zemí a naše se vyváží do ciziny, bere to někomu hlava? …proč se toto vůbec děje.
Proč? A vy si snad věříte těm řečem o tom, jak jde producentům, v tomto případě vepřového, o blaho českého národa? Kolik vám je? 😏 Vždycky a v prvé řadě jde o zisk, takže kvalitní (snad) české vepřové prodávají za velký peníz někam do západní Evropy, kdežto k nám se pak doveze levnější odněkud z východu. Tedy neznamená, že nutně horší, protože je tam zase levnější pracovní síla.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 03.01.2025, 16:38:08
A vám je kolik? K nám jde sajrajt (náležitě dotovaný, proto levny) právě ze západu.Prevazne Španělsko kde jsou prasata vykrmena za pár měsíců všemožným odpadem, proto vám to smrdí. Zvyknete si, když nebude srovnání a ono nebude. Stejně jako u drůbeže, když se to patřičně nakoření viz KFC. Komerční chovy prasat byly u nás už prakticky zlikvidovany.Dnes je jediná cesta ke kvalitnímu masu vlastní produkce. U některých lidí tomu brání lenost, jiní už nemají kde..
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 03.01.2025, 16:38:08
No ani ne z východu, ale z těch zemí, které si dohodnuly dotace na produkci vepřového. Že EU nevadí v tomto případě uhlíková stopa. Tohle ale je na téma politika a vracíme se k naším přístupovým jednáním o vstupu do EU.
Edit: Anonymní přede mnou to svém shrnul. Význam je totožný.
Ale to jste nijak nevyvrátili(oba) co jsem psala já. Že naši chovatelé vyváží svoje maso na západ, kde za něj bude mnohem větší zisk. Čím se to pak nahrazuje, je celkem jedno. Jediné co se mi nelíbí, je to konstatování například o krmení sajrajtem, protože maso prochází hodně přísnýma kontrolama a chtělo by to nějaké důkazy. Pohádky tom, jak je kuřecí z Ukrajiny plné ATB, už jsou za náma.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 03.01.2025, 17:32:03
Pohádkami se řídíte vy. O přísných normách.. klidně podléhejte iluzim.
Třeba u kuřat se atb používají zcela běžně i u nás,klidně několikrá během třiceti dnů vykrmu. K léčebným účelům. Zakázána jsou pouze preventivně jako součást směsi.
Opět: napsala jsem plné ATB(toho jsme se v mediích naposlouchali, načetli dost) Nechali se udělat rozbory a…nic. Nesmí tam být, v mase. Ona by to Bodlinka vysvětlila, jak to funguje. Ale podstatné je, že nesmí být v tom mase. Tak si kupte kilo toho vepřového, pošlete ho do nezávislé laboratoře a nechte udělat podrobné rozbory. Pak nás prosím poinformujte. Popravdě a s důkazy v ruce. Takhle to napsat, stylem, všichni nám lžou…nezlobte se na mě, ale to je…dosaďte si sám.