Neber mou poznámku prosím jako dehonestující, to je jen mým naturelem. Já z ní šílím. Já jsem byla holčička kluk, ani si nepamatuju, že bych někdy brečela kvůli něčemu jinému, jak zvířeti. Pro ufňukané holčičky nemám pochopení, nedokážu je chápat a už vůbec je politovat. Já jsem si jako mladá vždycky říkala, že jestli jednou budu mít dítě, jedině kluka. Bohužel to nejde zařídit, takže i ze strachu, že bych měla holku, co je vážně chováním holka, kterým absolutně nerozumím, jsem raděj děti neměla. Ty a neteř už jste takřka slečny, to už je jiná, už s ní můžu mluvit jak s člověkem, ne dítětem. Ale s fňukáním by ste nepochodily ani jedna😉
Takhle to s těmi diagnózami nechodí. Toho, kdo je skutečně má, čeká naopak spousta práce navíc.
To vám píšu jako matka 3 ADHD dětí 😉
Není ADHD jako ADHD…😉
Stejně tak jako PAS, tudíž není pravda, že všichni autisté mají vysoký některý typ inteligence. Ostatně o nízkofunkčních autistech je zajímavý film Děti úplňku.
Těžké ADHD je dnes snaha “řešit” medikamentózně, léky, které osobně nepovažuji za extra bezpečné. Přečetla jsem část příspěvků a pochopila, že vy jste léky nepodávali (?).
Odpověď na příspěvek uživatele Fíkovnice z 08.01.2025, 13:55:30
Před 30ti lety dostával kluk Nootropil a Tiapridal. Jeden měl prý pomáhat s okysličením mozkové kůry , druhý snad mírně zklidňovat hyperaktivitu. Bylo mi v té době 25 let a doktorce jsem věřila. ADHD má u nás v rodině můj brácha, mamky brácha. O dalších nevím. Tenkrát ( za mého bratra) se to nezjišťovalo, on byl jediný z celé základky kterého před 50ti lety vzali rodiče k psychologovi. O mamky bráchovi to předpokládám podle informací, jak se jako malý choval. Jo a dřív se tomu říkalo LMD - lehká mozková dysfunkce.
Odpověď na příspěvek uživatele Stelle z 08.01.2025, 14:29:41
Je nám s manželem přes 50, v době našeho dětství se to neřešilo. Ale zpětně… nepochybuju o tom, že to děti podědily, neměly ani jinou možnost, jsme v tom s nimi🤭
Což upřímně byla další výhoda při výchově, když víme “vo co go”
Někdo by ty léky - Atomoxetin, Concerta, Ritalin - nikdy nevzal, teda říká to. Až potkáte pár lidí, u kterých se to neřešilo v dětství, pochopíte, proč jim nic jiného nezbývá (spolu s terapií, na kterou často zapomenou přijít). Hyperaktivita ≠ ADHD; bez této maličkosti ani ADD a u dětí to nebývá tak strašné; snaží se s tím dnes už všici pracovat. K těmto nemocím se ale u dospělých pojí tak vážné další nemoci, že to ani nechcete vědět. fikovnice: až objevíte lepší léky (o bylinkách víme), tak prosím o publikaci napříč planetou. Děkuji
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 08.01.2025, 15:46:06
Ty léky ale v dlouhodobém horizontu nic neřeší, jen umožní ve škole lépe fungovat. Mají dočasný efekt…
My jsme celkem hlídali stravu, dostatek omega3 kyselin, potraviny bohaté na B-vitamíny, minimum rafinovaných cukrů a junk good. Místo sušenek a oplatek domácí pečivo, místo bonbónů kvalitní čokoládu, místo chipsů oříšky a semínka. V jídelníčku ryby, luštěniny… Spolu s tím pravidelným pohybem to taky dělá hodně.
Samozřejmě u hodně těžkých projevů je na místě i medikace, to nijak nezpochybňuju.
Vlastně tu otázku léky ano X ne vnímám podobně, jako přiměřené fyzické tresty ano X ne. Krajní řešení po vyčerpání všech jiných možností.
Odpověď na příspěvek uživatele Irma19 z 08.01.2025, 16:02:08
Jsou lidé, kteří dělají vše, ale nestačí to. Ono je to u dětí jiné, tam s tím pracujete, učíte se pracovat, jako by to léčíte, ale ti, u kterých se to neřešilo 20 40 let, bohužel, tam je rozjetých několik dalších psych. nemocí, takže se snaží krotit aspoň část. Samozřejmě to léky neřeší, to máte pravdu, nevyléčí. A je fakt, že se vyrojila spousta lidí, kteří shání léky i u samotného ďábla, ač klin. psychologa nikdy nenavštívili, diagnóza od gůgla, a nesnaží se o nic, ten den nemá žádný režim, skoro žádný koníček, strava tragédie a… vesměs nemají psa. 😀 Mít psa, jdete aspoň ven.