Aktuálně: 3 242 inzerátů220 287 diskuzních příspěvků18 356 uživatelů

Stella

megi-the-pes
megi-the-pes 05.01.2025, 19:38:27 xxx.xxx.124.128
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 05.01.2025, 19:30:22

Řekněte mu (i s vykřičníkem) - Tady Los Angeles! Je právě tolik, kolik je, protože vaše oblíbená televizní stanice vám přináší epizodu z amerického seriálu Melrose Place.

lesnizinka
lesnizinka 05.01.2025, 19:48:28 xxx.xxx.88.96
Irma19:

Nejstarší dítě se věnuje vědě, nyní dokončuje doktorát, ve škole nikdy žádné úlevy nemělo, natož asistenta. Velmi rychle se naučilo problém kompenzovat vysokým intelektem, na druhou stranu ale bylo trochu pomalejší v sociálním rozvoji.

Prostřední dítě je ajťák, ještě studuje a při studiu již i pracuje na ½ úvazek v IT firmě. Ve škole mělo trochu problémy, vynikalo v předmětech své oblasti zájmu (komplet přírodní vědy+ cizí jazyk), vypouštělo humanitní okecávačky. Bez úlev ve výuce i bez asistenta. Opět pomalejší sociální rozvoj. 

Nejmladší je teď čerstvě na střední škole, na základce cca od druhé třídy nejnižší stupeň podpory (= vesměs o trochu více času na písemky, případně třeba o pár příkladů méně v matematice), v sociální oblasti naopak v souladu s vrstevníky. Makali jsme doma cca do 7. třídy, teď už přiměřeně zvládá samostatně. Při přijímačkách i teď na SŠ již bez úlev.

U všech nám velmi pomáhal pravidelný sport, u holek pak i umělecké kroužky (= zdroj zažívání úspěchu).

ALE věc se má zhruba takhle: Systém je nastaven tak, že kdybych o to stála a tlačila na pilu, minimálně pro to třetí dítě bych vyběhala i toho asistenta. Místo toho jsem asistovala já doma, dokud nervová soustava nedozrála natolik, aby mohl být problém s pozorností kompenzován. Bylo to velmi náročné, ale myslím, že to stálo za to.

Zatím to vypadá, že se ani jedno z dětí v životě neztratí. 🙏🍀

Velká gratulace👍 Víc k tomu  snad ani nechci dodat, ale musím. Já jsem měla na sport nadání, jsme taková sportovní rodina. Brácha atletiku, hrál fotbal. Já gymnastiku, atletiku, střelecký. Jenže jako všechno…do každého kroužku jsem vydržela…no jestli jít 5x, tak to hodně. Atletiku vedla tělocvikářka, naše rodinná známá, pořád chodila za našima, ať mě nějak donutí, že je toho talentu škoda. Naši si mysleli, že když taková chvála, že mě pro to nadchnou..nevyšlo to🙄 A to nám chodili fandit atd. 

To je odpověď Janaa, že na nás sr...Tak to vůbec nebyla pravda. Samozřejmě, že když byla práce, nedalo se. To znají asi všichni, co žili v té době na vesnici. Ale hráli si s náma, hráli jsme hry atd. prostě normálně fungující rodina. Že já už jako starší děcko o to nestála, je věc jiná. Pro někoho, co tam psal, že je rodiče jen bili a nadávali jim. Tak to je taky absolutně mimo, jestli to tak vyznělo, tak to asi jen proto, že to se rozebíralo, tak jsem to vypíchla, ne to ostatní, co bylo hezké a prostě normální. Mazlili jsme se navzájem všichni, naši byli mazlící. To jsem taky pochytila😉 Mazlení v životě prostě potřebuju, někdy jsem s tím až otravná, má zvířata by mohla vyprávět😉

Irma19
Irma19 05.01.2025, 19:57:49 xxx.xxx.239.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 05.01.2025, 19:10:47

Tak jsem teď taky udělala pokus. “Dej pac” na ležícího psa. Reakce zcela nechápavá 😂, vleže totiž tenhle povel nezná, v sedě a stoji reakce 100%

Takže podle mě náš menší pes česky neumí, jen ve známé situaci na známý povel udělá to, co se naučil 😉

J5 (neregistrovaný) 05.01.2025, 19:58:29 xxx:xxx.6ca3:7336
»
Odpověď na příspěvek uživatele Irma19 z 05.01.2025, 19:08:47

Chápu dobře Irmo19 že máte osobně zažitou zkušenost výhradně s dětmi s diagnózou ADHD? Nevím jak se k tomu postavit protože jsem nikdy nic takového přímo nezažil, maximálně něco vím tak z doslechu. Zato však vím že bych si nikdy nedovolil jakkoliv komentovat způsob vaší výchovy. Jistě, už ze samé podstaty, víte sama nejlépe jaké výchovné postupy jsou pro vaše děti vhodné. Na druhou stranu mně udivuje že nemáte problém posuzovat výchovu dětí bez této diagnózy a tudíž nutně bez jakékoliv vlastní praktické zkušenosti. Nepřipadá vám to poněkud podivné?

Irma19
Irma19 05.01.2025, 20:04:24 xxx.xxx.239.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 05.01.2025, 19:58:29

A vy si fakt myslíte, že vedení a výchova dítěte bez handicapu je těžší? 🫣

Co bych za to dala, kdyby moje děti měli běžné nastavení!!!

Aluška
Aluška 05.01.2025, 20:08:34 xxx.xxx.168.20

Mám syna s ADHD. Před 30ti lety to nebylo na ZŠ nic moc. Myslím tím i učitelky. Nadprůměrně inteligentní ale s poruchou pozornosti, soustředění a dysortografií. Úči na základce se s ním nemazaly, i když jsme chodili do poradny a k psychiatričce. Skejtoval, pro učitelky tenkrát skejťák  = feťák….no má Dis a BCa na filmový škole, z toho Dis ho poslali rovnou do třeťáku na BCa . S manželkou jsou od svých 16ti let, 2 děti. Obě holky vypadají že budou po tátovi. Konečně pochopí jakou jsem s ním měla fušku 😀 😀

lesnizinka
lesnizinka 05.01.2025, 20:10:54 xxx.xxx.88.96

Irmo, ale kupříkladu já jsem psala, že handicap mám. Nebudu teď, ve svých letech blokovat psychology, aby mi dali správnou diagnozu, u mě už je to jedno. 

Sarah01
Sarah01 05.01.2025, 20:14:07 xxx.xxx.162.253
Aluška:

Mám syna s ADHD. Před 30ti lety to nebylo na ZŠ nic moc. Myslím tím i učitelky. Nadprůměrně inteligentní ale s poruchou pozornosti, soustředění a dysortografií. Úči na základce se s ním nemazaly, i když jsme chodili do poradny a k psychiatričce. Skejtoval, pro učitelky tenkrát skejťák  = feťák….no má Dis a BCa na filmový škole, z toho Dis ho poslali rovnou do třeťáku na BCa . S manželkou jsou od svých 16ti let, 2 děti. Obě holky vypadají že budou po tátovi. Konečně pochopí jakou jsem s ním měla fušku 😀 😀

To je ten, který je na Aljašce a fotí ty lední medvědy?

lesnizinka
lesnizinka 05.01.2025, 20:17:11 xxx.xxx.88.96
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 05.01.2025, 19:57:47

Jako, že mám tuhle diagnozu? Já nevím, něco z toho sedí, něco ne. Týká se to i dětí? 

Aluška
Aluška 05.01.2025, 20:22:19 xxx.xxx.168.20
Sarah01:

To je ten, který je na Aljašce a fotí ty lední medvědy?

Jo jo, na Yukonu, dneska psal že tam mají  - 35 stupňů a mají led zevnitř v domě na oknech….

kometa
kometa 05.01.2025, 20:24:57 xxx.xxx.147.163
megi-the-pes:

Řekněte mu (i s vykřičníkem) - Tady Los Angeles! Je právě tolik, kolik je, protože vaše oblíbená televizní stanice vám přináší epizodu z amerického seriálu Melrose Place.

Zkusila jsem. Ano, otočil hlavu. Ale přišel až na jméno. Neboli rozlišuje.

J5 (neregistrovaný) 05.01.2025, 20:32:40 xxx:xxx.6ca3:7336

Protože se zdá že nadpoloviční většina zde nekompromisně odsuzuje to co já považuji za zcela přijatelné a potřebné a zároveň mám možnost se přímo zeptat minimálně patnácti žen ve své rodině a ony také mají podobnou možnost optání u svých známých, udělám dotazník, vědom si skutečnosti že se mohu mýlit páč nemusím být nutně nejchytřejší na světě. Budou to ženy v různých věkových kategoriích od mladých děvčat, současných matek malých dětí až po zasloužilé matróny schopné se již dívat s odstupem na výsledky svého snažení. Dělám si to pro sebe tak proč s tím otravuji? Jen proto že kdyby měl někdo náhodou zájem jak to dopadne budu mít tak zhruba do měsíce výsledky. 

Irma19
Irma19 05.01.2025, 20:33:08 xxx.xxx.239.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 05.01.2025, 20:10:54

Těžko říct, možná ano. Zkuste si o tom něco víc přečíst…

Z vašeho popisu některých situací by to na ADHD i sedělo. Minimálně reaktivita, impulzivnost…

Irma19
Irma19 05.01.2025, 20:37:47 xxx.xxx.239.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 05.01.2025, 20:32:40

Ok, hlásím se.

Klidně si tam zahrňte i mě, tělesné tresty zcela nezavrhuju, ale považuju je za výjimečné.

J5 (neregistrovaný) 05.01.2025, 20:38:15 xxx:xxx.6ca3:7336
Irma19:

A vy si fakt myslíte, že vedení a výchova dítěte bez handicapu je těžší? 🫣

Co bych za to dala, kdyby moje děti měli běžné nastavení!!!

Jak jste na takovou podivnost přišla proboha? Přečtěte si to prosím pořádně!

J5 (neregistrovaný) 05.01.2025, 20:52:05 xxx:xxx.6ca3:7336
Irma19:

Ok, hlásím se.

Klidně si tam zahrňte i mě, tělesné tresty zcela nezavrhuju, ale považuju je za výjimečné.

V takovém případě ale máme názor na výchovu téměř totožný. 🌹Téměř proto že vy nezavrhujete zcela, já je považuji za nepříjemné ale občas nutné. Možná že časem dojde ke shodě. Budu na to pamatovat.

Irma19
Irma19 05.01.2025, 20:54:28 xxx.xxx.239.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 05.01.2025, 20:38:15

No, psal jste, zda se cítím kompetentní pro hodnocení výchovy “normálních” dětí… 

Oproti dítku s ADHD je výchova “normálního” dítěte naprostá pohoda. Srovnání mám s dětmi od kamarádek i z několikaletého vedení skautů, včetně letních táborů.

Slovo “normální” dávám do uvozovek, protože děti s ADHD nepovažuji za nenormální. Jsou jen trochu jiné, jinak vybavené. Stejně tak děti s Aspergerovým syndromem, při dobrém vedení často velmi platní lidé pro společnost (významní vědci, skladatelé apod.).

Ph (neregistrovaný) 05.01.2025, 21:17:34 xxx:xxx.14d9:b469

kdyz pes zije tady a ted jen - vysvetlete mi nekdo, proc se jim zdaji sny?  😇

J5 (neregistrovaný) 05.01.2025, 21:19:35 xxx:xxx.6ca3:7336
»
Odpověď na příspěvek uživatele Irma19 z 05.01.2025, 20:54:28

Doslova jsem psal Irmo19 toto.  “nemáte problém posuzovat výchovu dětí bez této diagnózy a tudíž nutně bez jakékoliv vlastní praktické zkušenosti. Nepřipadá vám to poněkud podivné?” Nikdy bych si nedovolil napsat "normálních dětí" a to i v případě že bych si to myslel, což si tedy opravdu nemyslím, tak nepolíbený tímto problémem zase nejsem. Jen pro zajímavost, to by byla zrovna situace kdy bych obdržel výchovný pohlavek od rodičů a ani bych nepíp, to samé by se při podobné příležitosti stalo mým dcerkám, maximálně s doporučením aby nekomentovaly něco o čem nemají ani páru. Věřte že to nepíšu protože se to zrovna hodí ale z přesvědčení.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.