Irma19: Nejstarší dítě se věnuje vědě, nyní dokončuje doktorát, ve škole nikdy žádné úlevy nemělo, natož asistenta. Velmi rychle se naučilo problém kompenzovat vysokým intelektem, na druhou stranu ale bylo trochu pomalejší v sociálním rozvoji.
Prostřední dítě je ajťák, ještě studuje a při studiu již i pracuje na ½ úvazek v IT firmě. Ve škole mělo trochu problémy, vynikalo v předmětech své oblasti zájmu (komplet přírodní vědy+ cizí jazyk), vypouštělo humanitní okecávačky. Bez úlev ve výuce i bez asistenta. Opět pomalejší sociální rozvoj.
Nejmladší je teď čerstvě na střední škole, na základce cca od druhé třídy nejnižší stupeň podpory (= vesměs o trochu více času na písemky, případně třeba o pár příkladů méně v matematice), v sociální oblasti naopak v souladu s vrstevníky. Makali jsme doma cca do 7. třídy, teď už přiměřeně zvládá samostatně. Při přijímačkách i teď na SŠ již bez úlev.
U všech nám velmi pomáhal pravidelný sport, u holek pak i umělecké kroužky (= zdroj zažívání úspěchu).
ALE věc se má zhruba takhle: Systém je nastaven tak, že kdybych o to stála a tlačila na pilu, minimálně pro to třetí dítě bych vyběhala i toho asistenta. Místo toho jsem asistovala já doma, dokud nervová soustava nedozrála natolik, aby mohl být problém s pozorností kompenzován. Bylo to velmi náročné, ale myslím, že to stálo za to.
Zatím to vypadá, že se ani jedno z dětí v životě neztratí. 🙏🍀
Velká gratulace👍 Víc k tomu snad ani nechci dodat, ale musím. Já jsem měla na sport nadání, jsme taková sportovní rodina. Brácha atletiku, hrál fotbal. Já gymnastiku, atletiku, střelecký. Jenže jako všechno…do každého kroužku jsem vydržela…no jestli jít 5x, tak to hodně. Atletiku vedla tělocvikářka, naše rodinná známá, pořád chodila za našima, ať mě nějak donutí, že je toho talentu škoda. Naši si mysleli, že když taková chvála, že mě pro to nadchnou..nevyšlo to🙄 A to nám chodili fandit atd.
To je odpověď Janaa, že na nás sr...Tak to vůbec nebyla pravda. Samozřejmě, že když byla práce, nedalo se. To znají asi všichni, co žili v té době na vesnici. Ale hráli si s náma, hráli jsme hry atd. prostě normálně fungující rodina. Že já už jako starší děcko o to nestála, je věc jiná. Pro někoho, co tam psal, že je rodiče jen bili a nadávali jim. Tak to je taky absolutně mimo, jestli to tak vyznělo, tak to asi jen proto, že to se rozebíralo, tak jsem to vypíchla, ne to ostatní, co bylo hezké a prostě normální. Mazlili jsme se navzájem všichni, naši byli mazlící. To jsem taky pochytila😉 Mazlení v životě prostě potřebuju, někdy jsem s tím až otravná, má zvířata by mohla vyprávět😉