Aktuálně: 3 313 inzerátů218 802 diskuzních příspěvků18 342 uživatelů

Dezinfekce inventáře = rámků a úlů

Tom50
Tom50 30.12.2024, 09:20:58 xxx.xxx.139.250

Otázka laika pro odborníka. Slyšel jsem, že třeba USA disponuje tak tupými občany, že návod na obsluhu mikrovlnky zahrnuje i varování, že se v ní nedá usušit štěně nebo zmoklé kotě, že to nic živého nemůže přežít. Mám za to, že se jedná o rozkmitání molekul vody mikrovlnným zářením a tudíž se asi nedá překročit teplota 100, což je sice pro původce moru málo, ale vše ostatní živé by to mělo pozabíjet a tudíž by to dezinfikovat mělo. Současně by nehrozilo ani mikromnožství dezinfekčních prostředků, které v případě použití dezinfekčních chemikálií nemůžou ve dřevě nezůstávat, protože se to ze dřeva nedá bezpečně vypláchnout.

Docela úsměvné je, pro mě velmi hořce úsměvné, když nějaký zarytý odpůrce tvrdé chemie klidně koupe rámky a nástavky ve směsi louhů, nebo v jiné chemii a pak nutí v těmito svinstvy kontaminovaném inventáři dlouhodobě žít včely. Upozorňuji, že včelstvo má jen dvě možnosti jak se jedovatému úlu vyhnout, prchnout z něj pryč. Musí počkat na vhodnou dobu a pak se vyrojí, i kdyby se včelař s protirojovými opatřeními doslova stavěl na hlavu a nebo včelstvo může pak už jedině uhynout, aby se zbavilo nevhodného kontaminovaného příbytku a rámků nasáklých louhem, nebo jinou velmi tvrdou chemií. Která navíc nepůsobí krátkodobě minuty, desítky minut a nebo jako Gabon krátkodobě po dobu jednoho měsíce proti letům, kdy je dřevo rámků a úlů nasáklé nějakou, pro život nevhodnou chemikálií, nebo koktejlem chemických látek. Kdo ví, jak je to s nasáknutím kyselin do dřeva, zmizí? Zreagují s něčím ve dřevě, "složí se z nich jaké chemikálie?

Pro úplnost doplním, co neobsahuje žádná, tak zvaná odborná literatura. Jde o červencové a srpnové i pozdější roje. Tvrdí se, že je to třeba roj z hladu a nebo při silném napadení VD. Já tvrdím, protože jsem to slyšel několikrát, že proč se tedy vyrojí vč i s dostatkem zásob a bez jediného brouka? PROČ?

Nemusí to být nutně jen kontaminace dezinfekčními prostředky, ale také třeba nevhodné umístění vč a podobně. A taky třeba dlouhodobé spalování něčeho nevhodného v kuřáku, třeba voštinek od vajec a jiných věcí. Mimochodem i to jíte v medu, to, čím zakuřujete při práci včelstva. Nehledě na to, že to může být velmi nebezpečné pro včelaře. Napsal jsem tu o tom článek (nebo to bylo na IF?)

Otázka, bylo by lze snadno, například z kuchňské mikrovlnky vyrobit box na dezinfekci rámků a nástavků? Slyšel jsem o mikrovlnných sučičkách řeziva, údajně český patent, kdo o tom co ví?

Tom50
Tom50 30.12.2024, 09:53:19 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 30.12.2024, 09:20:58

Odpovídám si sám, mikrovlnka na rámky a nástavky je nesmysl, nesměly by v tom být hřebíky, sponky nebo vruty. Škoda. Zbývá pak UV záření. To už tady bylo, dělalo se to také v ordinacích a vyšetřovnách v případě nějaké nebezpečné nákazy, ale proč to u včelařiny upadlo do zapomnění netuším. Ví o tom někdo něco? 

Totiž. Proč toto téma = dezinfekce. Já nikdy a ani mí předkové, ani jejich přátelé, nikdy nic u včel nijak nedezinfikoval. Podle mě stačí elementární hygiena a správné ošetřování včelstev a ona si se vším (myslím, že i s morem), když jsou v dokonalé kondici nepodtrhávané hloupým včelařem, poradí sama. 

Udělal někdo pokus, že by vymyl úl a rámky louhem či jinou chemikálií, opláchnul to stejně, jako se radí u inventáře a že by se do toho pak nastěhoval roj? Silně o tom pochybuji. Na druhou stranu, roj se usadí v komíně plném sazí. Kdo o tom něco ví?

Javali
Javali 30.12.2024, 10:21:56 xxx:xxx.5986:d7ba

Vyrobit to není problém, ale je tam na magnetronech napětí napumpované trafem kondenzatorem a diodou na 4000V tak bacha. Kdysi jsem si vyráběl malé dělo a škvařil tím brouky ve schodech, kteří chroustali nahlas až to rušilo ve spaní☹️ Ze žhavých schodů tekla pryskyřice ale brouci ještě asi měsíc chroustali což jsem nechápal a pak už vůbec, musel jsem je delat kousek po kousku ale fungovalo to.

Voda se bude žhavit i dál prez 100°C, ale změní skupenství na páru. Vlnění 2,4Ghz voda celkově absorbuje, jiné věci jen částečně a od kovů se odráží, ale dochází k zahřívání indukcí. Voda má velkou tepelnou kapacitu proto se v mikrovlnce jiné veci ohreji na vyšší teplotu rychleji. 

Obrázek Obrázek
drvodelkafialova
drvodelkafialova 30.12.2024, 10:36:13 xxx.xxx.171.143

A co horské sluníčko - desinfekce  O3? Ozon spolehlivě zabíjí celkem všechno a nic po něm zezůstává. Při meristémovém množení se ozonem desinfikují prostory kvůli houbám, bakteriím a mikrobům.  Prý se pokouší takhle desinfikovat i nemocniční prostory.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 30.12.2024, 10:39:12 xxx.xxx.171.143

Jinak na desinfekci na principu mikrovlnky moc nevěřím.  Právě špinavá mikrovlnka je v domácnosti zdroj všech možných fujtajxlů, kdyby desinfikovala, zabije je to.

Martin83
Martin83 30.12.2024, 11:58:04 xxx.xxx.126.199

Já to dělám tak, že dna a některé použité nástavky třeba medníkové oškrábu špachtlí a vydrhnu kartáčem horkou vodou s přídavkem octa. Pak vše dám na terasu kde peče slunce, třeba v létě jde od dlaždic takový hyc, že na nich nejde šlápnout bosou nohou. Krásně to uschne na čerstvém vzduchu ocet vyprchá a hycem se možná zničí sem tam nějaká bakterie, nebo virus🙂. Bohužel tří vrstvé bednící desky s kterých mám vyrobeny úly jsou na povrchu opatřeny nějakou zdá se mi pryskyřicí takže i kdybych chtěl tak je vypálit plamenem nemůžu respektive bych to neriskoval zeškvaří se to a může z toho jít ještě nějaký bordel do včel. 

Tom50
Tom50 30.12.2024, 17:20:35 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 30.12.2024, 11:58:04

Ocet úplně nechápu. A ano, většinu mikrobů zničí 60 stupňů a slunce napřímo dá víc. Ale ještě důležitější je UV záření. Tvrdím, že to děláte dobře.

Martin83
Martin83 30.12.2024, 19:46:49 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 30.12.2024, 17:20:35

Ocet by měl být jakožto “kyselina” proti plísním a soda “zásada” proti bakteriím.

Tom50
Tom50 30.12.2024, 21:47:01 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 30.12.2024, 19:46:49

No a soda je pro mě ta chemikálie, před kterou včely nemají jak utéct a v lepším se vyrojí, v horším umřou. Prostě nedávejte žádné chemikálie, máte rozum? Copak se mohly včely za miliony let vývoje potkat se sodou či octem?

Opakuju, polopatě a jadrně česky: Stačí nebýt prase a žádná chemie není potřeba!!!!!!

Jinde jsme probrali, asi ještě na IF, že plísně a hniloby včely s největší pravděpodobností nutně potřebují k životu, vzpomínáte, že i penicilín je plíseň? A co nenajdou doma v úle, to pak klopotně shánějí mimo úl a včelaři se pohoršují, že raděj shnilou smradlavou vodu ze hřbitovních váziček, louže nebo hnojniště než pramenitou pitnou vodu. Jednou pro vždy přestaňte včely, jejich život a potřeby nahlížet lidskýma očima.

Martin83
Martin83 31.12.2024, 09:59:33 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 30.12.2024, 21:47:01

Dával jsem jenom ocet. Sodu dávat nebudu. 

M.S.
M.S. 31.12.2024, 18:01:27 xxx.xxx.9.70

Nedávejte nic, je to k ničemu. Jediná skutečná dezinfekce, která má smysl (u MVP a HVP) je oheň, ale tu jsem zatím nikdy nepotřeboval. Jak psal tom.50, včely ve skutečnosti různé plísně a houby potřebují, rozhodně jim nevadí. Dutina ve stromu je vždy na spodní straně tvořena provlhčeným ztrouchnivělým dřevem plným plísní, hub a “bordelu” že včelstva, rozkládajících mrtvolek různých živočichů, no zkrátka je to prostředí plné života. Naopak strůpek je suché zapropolisované (parozábrana) dřevo. Z toho bych vycházel. Dno zjara oklepu do trávy a víc nikdy neřeším. Pokud dno prohnije, tak se vymění, je to spotřební záležitost. Ale nejstarší mám 15 let a stále jsou použitelná.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.