Otázka laika pro odborníka. Slyšel jsem, že třeba USA disponuje tak tupými občany, že návod na obsluhu mikrovlnky zahrnuje i varování, že se v ní nedá usušit štěně nebo zmoklé kotě, že to nic živého nemůže přežít. Mám za to, že se jedná o rozkmitání molekul vody mikrovlnným zářením a tudíž se asi nedá překročit teplota 100, což je sice pro původce moru málo, ale vše ostatní živé by to mělo pozabíjet a tudíž by to dezinfikovat mělo. Současně by nehrozilo ani mikromnožství dezinfekčních prostředků, které v případě použití dezinfekčních chemikálií nemůžou ve dřevě nezůstávat, protože se to ze dřeva nedá bezpečně vypláchnout.
Docela úsměvné je, pro mě velmi hořce úsměvné, když nějaký zarytý odpůrce tvrdé chemie klidně koupe rámky a nástavky ve směsi louhů, nebo v jiné chemii a pak nutí v těmito svinstvy kontaminovaném inventáři dlouhodobě žít včely. Upozorňuji, že včelstvo má jen dvě možnosti jak se jedovatému úlu vyhnout, prchnout z něj pryč. Musí počkat na vhodnou dobu a pak se vyrojí, i kdyby se včelař s protirojovými opatřeními doslova stavěl na hlavu a nebo včelstvo může pak už jedině uhynout, aby se zbavilo nevhodného kontaminovaného příbytku a rámků nasáklých louhem, nebo jinou velmi tvrdou chemií. Která navíc nepůsobí krátkodobě minuty, desítky minut a nebo jako Gabon krátkodobě po dobu jednoho měsíce proti letům, kdy je dřevo rámků a úlů nasáklé nějakou, pro život nevhodnou chemikálií, nebo koktejlem chemických látek. Kdo ví, jak je to s nasáknutím kyselin do dřeva, zmizí? Zreagují s něčím ve dřevě, "složí se z nich jaké chemikálie?
Pro úplnost doplním, co neobsahuje žádná, tak zvaná odborná literatura. Jde o červencové a srpnové i pozdější roje. Tvrdí se, že je to třeba roj z hladu a nebo při silném napadení VD. Já tvrdím, protože jsem to slyšel několikrát, že proč se tedy vyrojí vč i s dostatkem zásob a bez jediného brouka? PROČ?
Nemusí to být nutně jen kontaminace dezinfekčními prostředky, ale také třeba nevhodné umístění vč a podobně. A taky třeba dlouhodobé spalování něčeho nevhodného v kuřáku, třeba voštinek od vajec a jiných věcí. Mimochodem i to jíte v medu, to, čím zakuřujete při práci včelstva. Nehledě na to, že to může být velmi nebezpečné pro včelaře. Napsal jsem tu o tom článek (nebo to bylo na IF?)
Otázka, bylo by lze snadno, například z kuchňské mikrovlnky vyrobit box na dezinfekci rámků a nástavků? Slyšel jsem o mikrovlnných sučičkách řeziva, údajně český patent, kdo o tom co ví?