Aktuálně: 3 721 inzerátů210 092 diskuzních příspěvků18 251 uživatelů

začátek létání - mládě A.V.

Lucik
Lucik 21.10.2008, 12:51:04 xxx.xxx.79.90
Dobrý den,před třemi dny jsem si řinesla domů mládě Alexandra Velkého.Je to ručně dokrmené asi měsíc a půl staré mimčo a je moc hodný a přítulný.Ještě pořád dokrmujeme,takže si na mě pěkně zvyká a už mi sedí na rameni,nechá se pěkně pohladit a sám si loupe slunečnici.Jmenuje se Kešíček.Jediné dvě věci mi dělají starosti a prosím o radu.Popíšu co dělá: když jej začnu krmit začíná vydávat zvuky,jako že hce papat ..tak mu dám asi tak třikrát do zobáčku,ale na to on chce hned vlézt ven a už krmit nechce,zato chce lítat!Já vím,že je to mimčo a snaží se jako malé dítě když se učí chodit poletovat,ale vždycky narazí do něčeho...okno ,nebo spadne na kaktus,mám o něj opravdu strach.Když si jej beru před krmení tak se jen čistí na mým rameni a lítat nechce.Logicky mě napadá,že to buďto má spojená s krmením,že se při tom cvičí v létání a nebo shání při krmení bratříčka se kterým doteď byli.Ráda bych věděla co jeho chování přesněji znamená,abych ho pochopila a zda jej tedz mám nechat lítat i když si může ublížit.Další problém je ten,že jednu nožičku zatím nepoužívá,což mu dost koplikuje přistání.Od chovatelů jsem se dozvěděla že byli u veterináře a ten jim řekl,že ji časem začne používat,ale sama se o ni bojím a jistě jej nechám ještě prohlédnout,abych měla jistotu že s ní nic nemá.Má zkrouceny prstík a dopadá spíše na lokýtek,nebo ten kloubek nad nožičkou,ale podrbe se s ní a čistí si ji.Nevím?Kdo poradí,budu ráda za jakékoliv informace.Děkuji.
martin (neregistrovaný) 21.10.2008, 15:33:11 xxx.xxx.30.34
nedávno mě takto začínal lítat Fredy musel jsem na tu dobu odstranit vše ostré z obývaku (kaktus taky putoval do ložnice)a zatáhnout žaluzie aby nelétal do okna za světlem a postupně je roztahovat až si na ta okna uvikl párkrát jsem ho vzal k oknu až na dotek tak že se dotkl skla zobanem a teď do nich nevletí ani když jsou žaluzie odtažené, ale lítat jsem mu povolil až se na těch nožkách udržel .Snažil jsem se s ním být býváku protože tam měl nejvíc místa a stál jsem vždy před ním aby mě vyděl protože zatáčet ještě moc neuměl ale teď už je to letec jak má být.
anonymní (neregistrovaný) 21.10.2008, 16:27:24 xxx.xxx.79.90
Děkuji za příspěvek.Takže Kešíčka nechám létat a je vidět,že jak píšete létá vždy za světlem.Žaluzie mám zavřené,ale z nich světlo jde také, jsou zde i zrcadla a tak budu muset ty věci okolo nich odtsranit,aby se neporanil.Jinak mám ho pouhé tři dny,takže proto mi ještě nějaké věci nedochází.Ale je neuvěřitelný ten pokrok,už si na mě sám vyleze a tře se o mě zobákem,je skvělý!Teď se mi už dokonce podařilo zachytit jej v letu a stáhnout ho na ruku.Létání se mu očividně líbí a nedělá to z vyplašenosti.Jen to krmení bohužel se tomu věnuje pouze chvilku a pak chce hned ven a létatat,takže uděláme méně stříkaček,než mi psala paní,ale chytat ho za krkem a nutit ho nechci,vždy počkám až mi sám zobák otevře a když nechce nenutím jej,říkám si že se může dojíst tou slunečnicí.Řekla bych že sní tak 30ml kašičky - Nutribird.Jinak jaké máte zkušenosti s klecí?Kdy ji pořídit a zkusit jej přemístit? Jakékoliv další připomínky,budu ráda.Díky lucka
martin (neregistrovaný) 21.10.2008, 16:49:51 xxx.xxx.30.34
Kaši jsem ze začátku dával 5x za den potom jsem snižov al asi po týdnu na 3x ,2x, 1x stále měl v kleci vařenou rýži a zrní a ovoce . Někdy se taky stalo že jsem krmil na dvakrát třeba s přestávkou 10 min právě pro to že byl zvědavec a neměl na jídlo čas, ale jak vše prozkoumal tak snědl zbytek dávky bez problému. Klec jsem měl nachystanou už před tím než jsem si pořídil Fredyho, ze začátku ještě neseděl na bydle ale měl v ní bedýnku kde byl. Jak mu zesílily nožky tak že se na nich udržel tak jsem ho na to nejnižší vysadil a pak už to šlo samo.Teď je v kleci jen pokud nejsme doma a nebo se děje něco nebezpečného pro něj jinak si sedí na stromě .Jo a k tomu létání když se učil tak jsem mu dal do blízkosti hodně bohatý a olistěný fikus na který si mohl přistát a to listí ztlumilo vše co se mu nepovedlo než se to naučil. teď už na ten fikus nesmí protože jak jsem někde četl je pro něj jedovatý.
martin (neregistrovaný) 21.10.2008, 17:04:49 xxx.xxx.30.34
ještě k tomu krmení před tím než jsem začal tak jsem mu dával napít stačila mu kapka vody třeba z prstu.zjistil jsem že mu pak "líp chutnalo" a když někdy opravdu nechtěl tak jsem mu nabýzel mokrý piškot a ten neodmítne nikdy akorát teďuž ho nechce namočený.piškot používám jako odměnu když se mu něco povede nebo dýňová semínka.Slunečnici jsem mu ze začátku moc nedával a ani teď ji moc nedostává a pokud tak tu žíhanou nebo bílou je míň mastná.
anonymní (neregistrovaný) 21.10.2008, 17:16:09 xxx.xxx.30.34
a ještě nějaké foto
Obrázek
anonymní (neregistrovaný) 22.10.2008, 10:18:56 xxx.xxx.79.90
Jůůů ten je krásný!A má moc pěkný strom,také mu něco takového udělám.Takže teď hned objednám klec,protože chovatele mi říkali,že stačí až jak bude létat,ale on už létá a hlavně jak říkáte může si z krabičky vylézt když bude chtít a lépe si na ni zvykne.Dnes jsme se už spřátelili natolik,že odemě vůbec nechtěl,ale musím také do práce,ačkoli je to krásné,že si mi vyleze až na rameno a tře se o mě zobákem.Do krabičky se mu už vůbec nechtělo a pořád z ní leze ven,tak jsem ho musela zavřít a nechat škvíru,aby ho nenapadlo si z ní vylézt,myslím že nebude trvat dlouho a příjde na to!Proto tu klec objenám hned.Máte nějaké zkušenosti s dobrou klecí?Mě poradili tuhle : http://www.terraint.eu/klece-a-voliery/pro-male-papousky/klec-2018n_cz.html
Prý když jej budu brát z klece,tak stačí,ale původně jsem mu chtěla koupit větší.
Co se krmení týče,tak zkusím podle vaší rady ten namočený piškot jak příjdu domů,zatím si ode mě z ruky nic navzal.Směs ze stříkačky už prakticky vůbec nechce,dvakrát si nechá dát do zobáčku a hned leze ven a lítá pryč,zato hned jde chroupat žíhané slunečnice,takže jsem mu dnes zkusila koupit směs pro malé papoušky,která je nakombinavaná slunečnice,proso,kardi,oves setý.Zkoušela jsem mu dát dnes do zobáčku trochu vody,ale moc mu to nejelo,ale když nechce tekuté krmení tak nejspíš musí mít?Do takové vaničky jsem mu trochu dala do pelíšku - krabice.
Zkusila bych také uvařit tu rýži,to je dobrý nápad,mohla by mu chutnat!
Děkuji moc za rady a za jaké koliv další připomínky budu moc vděčná a ráda.P.S.Kolik je Fredymu?
anonymní (neregistrovaný) 22.10.2008, 16:19:58 xxx.xxx.30.34
Fred má 4 měsíce.Klec by měla stačit pokud v ní bude jen spát.Alex je přece jen trochu větší asi kolem 50 cm a to se mě zdá 70 cm x 50cm málo.Ja vybral tak aby si fredy v kleci mohl protáhnout křídla a měl nad sebou a pod sebou misto kolik měří na výšku.tzn fredy = 30cm klec 90cm, ale to je jen můj způsob výběru. Z klece jsem vyndal spodní mřížku a nasypal lisovanou kukuřici protože taková podestýlka je měkká a nestudí a fredy ze začátku na tom bydle moc neseděl teď dávám kukuřici + drť z bukového dřeva kupuji v pet shopu po 5kg baleních
anonymní (neregistrovaný) 22.10.2008, 16:39:29 xxx.xxx.30.34
Strava: nemusí chtít protože je v novém prostředi to by se ale tak do 5 dnů mělo změnit. Když měl 1,5 měsice fred tak jsem začal přecházet na zrní a to jsem mu na doporučení zkušenějšího den napřed namočil aby nebylo tak tvrdé a snížil jsem počet dávek v kaši.
anonymní (neregistrovaný) 22.10.2008, 16:45:41 xxx.xxx.30.34
http://papousci.chovzvirat.com/druhy/alexandr-velky.html Tady je o něm taky něco.
anonymní (neregistrovaný) 22.10.2008, 17:19:58 xxx.xxx.30.34
ještě jsem dával a dávám ovoce a zeleninu jablka mrkev paprika a pod to sní vždy jako první
anonymní (neregistrovaný) 23.10.2008, 11:47:56 xxx.xxx.79.90
Ano děkuji,
včera jsem zkusila vařenou rýži s tou směsí pro papoušky a jelo mu to náramě až na tu rýži,tu tam v podstatě nechal.Tak teď tedy podle Vašich rad přidám ještě ovoce!
Asi bude jíst teď kašičku čím dál tím míň.Ráno jsem ale zjistila,že když jej vezmu do koupelny nad umyvadlo a nakapu mu na zobáček vodu,tak začne chtít hamat,tak dneska jsem mu - jak jste psal - dala nejdřív stříkačkou napít a pak si kašičku dal ,asi jim to opravdu víc chutná když se předtím napije.V krabičce má vodu,ale obávám se že zatím neví jak se má z ní napít.Dnes dostal u snídaně na ochutnání sépiovou kost a ta se mu moc líbila!Začal si také na stole hrát bral do zobáčku tužku a nůž - kulatý samozdřejmě a ouško od hrníčku,bylo vidět jak si hezky hraje a prozkoumává.
Klec jsem již objednala a příjde zítra,už se těším až jej do ní dám protože se opravdu hravě již dostane z krabičky a do ní také nechce,což chápu...na štěstí mám teď možnost s ním být prakticky celý den a tak stráví v krabičce jen převoz a večer v ní spinká.
Pořád tedy nevím proč když pokvává hlavou a pípá jako že by chtěl jíst?,dám mu k tlamičce kašičku a tu zase už nechce??Ale pípá takhle vždy když si ho od někud vezmu,tak jestli semnou třeba jen chce komunikovat?Ale kamarádka co dělá v Zoo výživářku mi říkala že jsou takoví zlobiví občas a tak to na nás i různě zkoušejí.Nevím jaké s tím máte zkušenosti??
Až příjde klec tak mu tam také dám kukuřici,teď má v krabičce udělanou podestýlky z kukuřice a pilin.Má tam hračky dřevěnos s provazem,pár větviček a plyšáka.Také jsem mu objednala bidýlko s brusnou plochou a takovou dřevěnou prolejzačku do klece,ještě ám provazový kruh na houpání,uvidíme jak se bude držet s tou nožičkou :-( nevím nevím,ale podrbat se s ní umí.
Také jsem objednala kšíry,máte s tím nějaké zkušenosti?Já slyšela různé názory.Některé že je to pro něj nepřirozené a pak zase že je škoda jej nevzít ven do přírody v létě,zase příjde o spoustu zážitků a aby si na ně zvyknul,musí se začít brzy.Člověk nemusí mít strach že mu venku uletí.A podobně.
Strom budu mít snad o víkendu a Kešíček bude snad už dobře vybaven.Opět děkuji za rady!
Lucka

anonymní (neregistrovaný) 23.10.2008, 13:08:46 xxx.xxx.79.90
Ještě by mě zajímalo když je Fredy jen o tři měsíce asi starší co již umíte,nebo jaké udělal u Vás pokroky za tu dobu co jej máte.
P.S.:teď jsme krmili a již mám techniku vymyšlenou,on totiž nechce tu stříkačku zespoda,ale vyloženě zeshora ,pak otevře zobáček sám a vezme si a předtím tedy tu vodu.
Děkuji.lucka
anonymní (neregistrovaný) 23.10.2008, 15:48:13 xxx.xxx.30.34
to s tou zakloněnou hlavou je pro něj přirozené když dostává od dospělých tak ji má vesměs taky zakloněnou.S těma kšírama zkušenosti nemám a ani je neplánuji.do klece by jsem mu dal nějaké větvičky na okus osvědčilo se nám to doma Fred pak nemá tak ničitelskou náladu když se vyřádí na těch větvičkáchch.Osvědčil se bez, bříza a borovice i s jehličím ,ještě rád kukuřičné klasy s těma si vydrží hrát dokud je celé neoloupe.
pokroky začíná mluvit a napodobovat přiletí na zavolání a na pokyn místo jde na strom,ale to ho nikdo moc neučil jen to tak nějak funguje asi jak jsme mu řkali že je to jeho místo. Ještě pochopil slovo fuj tak když třeba přistane na fikus nebo jinou zakázanou kytku a já řeknu fuj tak odletí jinam, ale postupně si jich přestává všímat. Je to mazel a strašnej zvědavec tak se na něj musí dávat stále pozor.
Ohledně chování jsem si docela početl na těchto stánkách
http://www.lerl.info/parrots/
záložka this and that
není to sice na alexe ale je to zajímavé a možná to pomůže.
anonymní (neregistrovaný) 24.10.2008, 14:57:52 xxx.xxx.79.90
Zdravím Vás Martine,
dnes mi přivezli klec,už teď bohužel vidím,že je trochu menší,ale zase je útulná,uvidíme časem třeba pořídím větší.Ještě ji doplním o větve jabloně,aby měl Kešíček bidýlka,to co v ní bylo je nepoužitelné - kluzké a krátké.Každopádně co jsem zkoušela,tak Kešíkovi se v ní vůbec zatím nelíbí,hned se chtěl dostat ven a snažil se vylézt nahoru po mřížích,ale nešlo mu to.:-( Snad si zvykne!?
Je vidět,že je to pro něj stresující když ho zavřu.Jakmile jej vezmu ven a je na stole vedle počítače,nebo na rameni je zase spokojený.Teď tady okusuje tužku a pilník na nehty.:-)Je opravdu zvídavý a vůbec ničeho se nezalekne.Třeba má něco v zobáčku,pak to pustí a tahá se semnou o to,to ho baví.Trochu mě štve že mi jde po prstech když píšu na počítači,tak mu říkám hned že nesmí.A pohladím ho po hlavičce a když se zase uklidní říkám hodnej Kešíček.
Kdyby jste měl nějaké fígle jak s Kešíčkem a zvykáním na klec,budu ráda.Dnes ho tu nechám přes noc,tak jsem zvědavá.
Také toho dnes moc nesnědl,ale nenutím jej,třeba se dojí zrníčkama.Čekám dnes ještě dva chovatele,kteří Kešíčkovi zkontrolují tu nožičku a třeba mi také trochu poradí.Jsem ale moc ráda že máme klec,protože jinak je to celkem záhul!Snad se ještě trochu rozjí víc,protože krmení je opravdu na dlouhé etapy a velmi hlučné,uvidíme???
Děkuji.Lucka
anonymní (neregistrovaný) 24.10.2008, 15:23:06 xxx.xxx.30.34
na klec si bude muset zvyknout na to asi žádný fígl není. Větve používám bez a borovici ty u nás vyhráli asi se mu líp okusují.Přetahovaná o vněco je u nás taky v oblibě.
anonymní (neregistrovaný) 24.10.2008, 15:29:35 xxx.xxx.79.90
Teď jsem koukala na ty stránky a je to perfektně popsané.Oprandu to Krákání
: Může být spojeno s kývaním hlavou nebo jiným žebravým chováním.
Pokud to dělá čerstvě odstavené mládě, má hlad a chce nakrmit.
Tak to asi nemůže nic jiného znamenat,protože přesně to dělá,ale vždy si dá tak jednou dvakrát do zobáčku a už nechce,pak už uhýbá hlavouOdklání se
: Pravděpodobně to znamena: "teď ne, prosím" nebo "na tohle teď nejsem naladěn". Signál může být velmi nenápadný.To dělá hned po tom co už nechce,potom se nsaží uletět - Útěk
Papoušek se nechce účastnit, toho, co právě děláte. Změňte taktiku, abyste byli přitažlivější. Papouška nehoňte, vnímá vás pak jako predátora a můžete si tak s ním na dlouhou dobu zkomplikovat vztah. Vždy se snažte být nenásilní, vyhýbejte se očnímu kontaktu, nechte papouška, aby se k vám přiblížil on sám.
- ovšem nevím,jak ho tedy krmit,když vlastně chce a pak zase nechce,je to jako takový jeho rituál.Možná zlobí jen opravdu jako mimino,to si taky nechá dát něco do pusy a pak to třeba vyprskne.Ale když se rozlítne tak za ním musím jít,zase by zamnou asi jen tak nepřiletěl a aby se mu něco nestalo,jak jste psal,člověk musí být pořád ostražitý.Když ho chci dát do klece začne rostahovat křídla a chytne se mě zobákem,nejde sundat,takže to podle mě normálně zlobí a nechce jenom dovnitř,aby nebyl sám a mohk si dělat venku co chce.No nebude to ještě lehké:-)
Každopádně jsem ráda za ten článek,prottože jsem se alespoň v něčem potvrdila a vytisknu si ho jako "návod k použití"a budu se podle něj řídit,je to fakt skvělý.
anonymní (neregistrovaný) 24.10.2008, 15:30:56 xxx.xxx.79.90
Zdravím Vás Martine,
dnes mi přivezli klec,už teď bohužel vidím,že je trochu menší,ale zase je útulná,uvidíme časem třeba pořídím větší.Ještě ji doplním o větve jabloně,aby měl Kešíček bidýlka,to co v ní bylo je nepoužitelné - kluzké a krátké.Každopádně co jsem zkoušela,tak Kešíkovi se v ní vůbec zatím nelíbí,hned se chtěl dostat ven a snažil se vylézt nahoru po mřížích,ale nešlo mu to.:-( Snad si zvykne!?
Je vidět,že je to pro něj stresující když ho zavřu.Jakmile jej vezmu ven a je na stole vedle počítače,nebo na rameni je zase spokojený.Teď tady okusuje tužku a pilník na nehty.:-)Je opravdu zvídavý a vůbec ničeho se nezalekne.Třeba má něco v zobáčku,pak to pustí a tahá se semnou o to,to ho baví.Trochu mě štve že mi jde po prstech když píšu na počítači,tak mu říkám hned že nesmí.A pohladím ho po hlavičce a když se zase uklidní říkám hodnej Kešíček.
Kdyby jste měl nějaké fígle jak s Kešíčkem a zvykáním na klec,budu ráda.Dnes ho tu nechám přes noc,tak jsem zvědavá.
Také toho dnes moc nesnědl,ale nenutím jej,třeba se dojí zrníčkama.Čekám dnes ještě dva chovatele,kteří Kešíčkovi zkontrolují tu nožičku a třeba mi také trochu poradí.Jsem ale moc ráda že máme klec,protože jinak je to celkem záhul!Snad se ještě trochu rozjí víc,protože krmení je opravdu na dlouhé etapy a velmi hlučné,uvidíme???
Děkuji.Lucka
anonymní (neregistrovaný) 24.10.2008, 15:34:45 xxx.xxx.79.90
Ten článek je skvělý.Moc děkuji.Ujistila jsem se v tom,co dělá a ještě si ho vytisknu jako takový "návod k použití" a budu se podle něj řídit.Na jednu stranu je vidět,že prblém je trochu v krmení,protože to krákání a kývání hlavou je opravdu že chce jíst,ale pak se odvrací a snaží se odletět a uniknout,takže člověk neví co má vlastně dělat???A na druhou stranu je mnohem víc pozitivních věcí které v mé přítomnosti dělá,takže vím alespoň že se u mě cítí opravdu bezpečně.To jsem si zase oddychla.Je jako malé dítě co se nechce nechat uložit do postýlky a při krmení nejdřív chce a pak rozmařile odmítá,nebo prská kašičku okolo sebe.
anonymní (neregistrovaný) 24.10.2008, 15:36:12 xxx.xxx.79.90
Nevšimla jsem si že je tu druhá stránka tak to píšu několikrát,omlouvám se...nejsem šílená :-))

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.