Dobrý den, na terarijní stěně a pod “poličkou” se mi vytvořila plíseň viz foto. V terariu byla nízká vlhkost (do 25%), tak jsem tam rosila, plíseň se vytvořila na základě toho. Jak se ji zbavit i ze skulinek stěny? Krom octa, jak s ní bojovat a jak zabránit tomu, aby se vytvořila znovu? V teráriu žije boa constrictor, takže vyšší teplota i vlhkost jsou nutnost (teď ma samozřejmě provizorní domov)
Plíseň v terariu
Dobrý den,
“jak s ní bojovat a jak zabránit tomu, aby se vytvořila znovu?”
Jakou vodu jste používala pro rosení? Mně se vždy vytvořila když jsem používal obyčejnou a nijak neupravenou vodu z kohotkou. Po klasický (technický) destilovaný vodě to bylo v pohodě. Teď už do zavlažovačů dávám jen převařenou vodu v rychlovarný konvici a taky zatím v pohodě - během asi roku u Squamiger se jim nic neobjevilo. Nebavilo mě se tahat s kupovanou destilovanou vodou. Jeden pán od kterého jsem čas bral Lugubrise tak říkal, že pro nějaký druh (už si nepamatuji jaký) musí používat jen destilovanou vodu z lékarny jinak vždy nějaký problém. To ve Vašem případě mi přijde zbytečný a finančně nelogické. Pokud byste zkoušel(a?) tu destilovanou vodu tak bych počítal s tím, že vlhkost se nebude tolik držet.
“Jak se ji zbavit i ze skulinek stěny?”
Tich způsobů je několik (google by určitě poradil). Osobně používám tvrdou chemii (Savo), ale teď jsem si všimnul, že tam máte mech a jiný živý rostliny - v tomto případě bych to nedoporučoval pokud to tam necháte. Jinak jsou obyčejný dezinfekce (zoo shopy apod…), ale ty používám jen na ty průbězné čistění jako prevence a jednou za čas si udělám čas na nějaké terárko kde komplet všechno vyndám. Vnitřek terárka vyčistím Savem a pak párkrát přemyju vodou abych měl jistotu, že je to v pohodě. Veškerý větve a vyndaný dekorace čistím vařící vodou (ne všechno - záleží o co se jedná).
Ještě podle fotek mi to přijde všechno stísněné a tudíž možná nedochází k dobré cirkulaci / výměně vzduchu (druhá fotka) a ještě tam máte misku s vodou odkud se ještě voda vypařuje ikdyž minimálně, ale i tak to stačí. Já bych možná zkusil ještě pořešit i tohle, protože pokud tam ten vzduch “stojí” tak se ta plíseň vytvoří velice snadno. Nechci říct aby to terárko bylo prázdné, ale nějak systematicky vymyslet.
Edit: Já mám misky pod přední větrací mřížkou. Mám to jednoduší na dolévání a ještě mi to odpařená voda “nestojí”.