Ahoj, pořídila jsem si 3 neritiny zebry z akvaristiky. Jedna byla menší s hustými pruhy, druhá střední s širokými pruhy a třetí byla největší s hustými pruhy. Všechny neritiny byly zdravé a čilé. Měly k jídlu řasu a všechno co potřebují. Ta střední s širokými pruhy byla nejvíc aktivní. Po pár dnech umřela ta nejmenší, tak jsem ji dala do ustřižené flašky, aby se odmočila a pak pořádně umyla. Pak jsem tu ulitu dala zpět do akvárka. Ty zbylé 2 neritiny si tam žily, jedly řasu, nic jim nebylo a byly spokojené. Pak začala ta střední dělat vajíčka. Po pár týdnech umřela i ta největší, tak jsem ji dala odmáčet jako tu první a pak jsem tu ulitu dala k té první. Vzduchu měly hodně, žádné parazity neměly. Na internetu jsem se dočetla, že to je tím, protože se dovážejí z cizích zemí a některé to nepřežijí, některé si člověk koupí a pak umřou vyčerpáním a ne kvůli parazitům. Já si myslím, že ta největší umřela proto, že taky byla stará. A ta, co zůstala s širokými pruhy si tam vegetí, všude leze, ožírá řasu, leze i po stropě akvárka, všude klade vajíčka a dokonce lezla i po vzduchovači. Takže ta otázka je, když jste si koupili neritiny, kolik vám jich z těch koupených zůstalo? Předem děkuji za odpovědi.🐌💝
S neritkama je to taková sázka do loterie. Všechno to jsou importy, protože neritka se množí jen ve slané vodě. Takže je posbírají v přírodě…a pak si představte kolikrát změní neritka prostředí než doputuje ke koncovému akvaristovi. Další problém je, že neritky se živí výhradně řasami…nezajímají je žádné zbytky, ani to člověk nedožene salátem nebo nějakou průmyslově vyráběnou stravou…velké procento neritek uhyne ještě než se vůbec dostane do prodeje….a některé to nakonec vzdají u akvaristy doma.
Příčin může být několik…neritka už byla ve špatné kondici, když byla zakoupená a proces úhynu jen dokončila. Další problém může být ta potrava…málo řas…obecně se uvádí, že by se měla dát jedna neritka na 60 litrů vody…a čím čistější a “nablejskanější” akvárko máme, čím je tam méně řas, tak tím méně stravy pro neritky a může to být až tak fatální, že neritka umře hlady…no a pak ne všechny poberou změnu podmínek…jinou vodu…
Řeknu to asi takhle…měla jsem 4 neritky kupované najednou…dvě umřely během prvních 14ti dní a dvě jsem měla asi 5 let.
Upřímně, dnes už bych žádné nekupovala a lituju, že jsem podpořila z nedostatku informací obchod s neritkama…kolik jich musí umřít, aby mi v akvárku rejdily dvě šnečí fešandy…