Aktuálně: 3 175 inzerátů222 506 diskuzních příspěvků18 376 uživatelů

Hniloba kopyt

Ladislava R. (neregistrovaný) 14.12.2024, 13:32:19 xxx.xxx.39.28

co je příčinou hniloby kopyt u několikaměsíčního hříběte a jak to léčit. je ve stáji jedno takové hříbě. když jsem tam já tak to má vybrané ale když tam nejsem nemají na to ostatní čas. 

Verun
Verun 14.12.2024, 13:51:40 xxx.xxx.220.12
Ladislava R.:

co je příčinou hniloby kopyt u několikaměsíčního hříběte a jak to léčit. je ve stáji jedno takové hříbě. když jsem tam já tak to má vybrané ale když tam nejsem nemají na to ostatní čas. 

zoohigiena ve stáji-kydání/ stlaní, špatná úprava kopyt, málo pohybu-postávání na pokálených místech u balíku…podpořit růst vhodnou minerálkou. 

kupte 10 % kysličník (drogerie teta) vyberte kopyta, dočištěte rejžákem(nejlépe by bylo po korekturách až se ořeže napadená rohovina) a na místa kde je hniloba- většinou střelová rýha a rozpěrková rýha, bílá čára nalejte kysličník - ničí bakterie , cca 3x v týdnu ..nebo kupte dehet , SOS frog, a jiné.

foto? 

Ladislava (neregistrovaný) 15.12.2024, 10:50:12 xxx.xxx.39.28

Díky za radu. právě mi nepřijde zoohygiena nějak zanedbaná, napadla mě i možnost genetiky od rodičů? o dehtu jsem slyšela, je vhodný pro hříbě? včera mi bylo slíbeno, že se mu bude podkovář věnovat. v týdnu dorazí. SOS frog by asi měl mít u sebe.

Anonymní (neregistrovaný) 15.12.2024, 11:49:14 xxx:xxx.a15c:6007
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladislava z 15.12.2024, 10:50:12

Genetika je prvořadým spouštěčem zdravotních problémů. Tlak vnějšího prostředí je jenom spouštěč       

kometa
kometa 15.12.2024, 13:52:15 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladislava z 15.12.2024, 10:50:12

o dehtu jsem slyšela, je vhodný pro hříbě? 

Dehet je karcinogen.

Verun
Verun 15.12.2024, 20:51:03 xxx.xxx.220.12

dehet je karcinogen, ale to hříbě ho pít nebude a užívat ho každý den také ne, karcinogen je i genciána(ta fialová vodička, violeť) ale je to i levné a hlavně účinné, když se s tím zachází jak má. nezavrhovala bych to.

genetika od rodičů maximálně tak ve tvaru a velikosti kopyta…dál to znáte, vliv prostředí, krmení, managenentu a.t.d. a to zajišťuje ustajovatel, to že má hnilobu není zas až tak vina té genetiky, to je velmi jednoduché si to myslet,  tam bych to nesměřovala . ten podkovář vám to tím sos frogem bude jezdit natírat 3x týdně? jedno ošetření nic neřeší 🙏🙄 panebože…🤪

PS:někdy je lepší mu tam tu čistou hlínu z výběhu  nechat(pokud chodí vůbec ven) , než aby si ve stáji našlapalo do kopyt  hnůj.

foto

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 16.12.2024, 09:39:27 xxx.xxx.189.140

Hnilobu tvoří především tyto 4 aspekty:

1. výživa

2. správný trim

3. SPRÁVNÝ TRIM 😀

4. podklad, na kterém kůň stojí.

Pokud tyto složky nefungují, můžete se přeskočit a ty bakterie v to kopytě budou pořád.

Ve Vašem případě bych hádala především bod 4. A ten když se nezlepší, tak se prostě nehnete, nebo jen velmi dočasně. Ono kolikrát koním nevadí ani bahno jako takové, i když jim to třeba zrovna 2x příjemné není, ale nemusí být plné výkalů a moči. Proto se radí zimoviště pravidelně místovat bez ohledu na povrch. Kdysi jsem si koně pronajímala na pastevku, kde byly hniloby celou zimu, odpověď provozovatele byla, že je to prostě podmáčená lokalita. To sice byla, ale taky 7 koní půl roku na 1 ha a bobky se řešily vždy až po tom půl roce, kdy byli koně přehnáni jinam. Ta půda má taky určitou únosnost.

Jinak mě jako dočasné řešení vždycky fungovala modrá skalice do střelu a utemovat vatou. Ale takovou střelku asi ten prďola nemá. Takže co radí ženy výše, ale říkám, je to jen dočasné řešení, pokud s nezmění management.

Anonymní (neregistrovaný) 18.12.2024, 19:07:52 xxx.xxx.9.81

Z moji zkusenosti: stava se to, kdyz kun stoji na spinave slame. Takze zlepsit uklid boxu a nechavat v kopyte hlinu zvenku. Krome toho lze postizena mista vysusit (natlacit do nich kopytakem hadrik) a  po vysuseni do nich vtlacit modrou skalici.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.