Ach jo…já tak na to pořád zálibně koukám a teda musím si doslova sedět na rukách, abych taky něco novýho nezaložila. Mám zabalenou krásný setový akva asi 20 litránků, co chtěla dcera jako šnekárium a pak už na to nedošlo a tak mě svrbí ručky, že bych z toho udělala betárium…ale pak si říkám Sardullah uklidni se, ty dvě akvárka co máš, je momentálně max na víc nemáš kapacity…a tak se zase uklidním.
Zrovna včera jsem vyklízela dcery bývalý pokoj a pod stolem našla nevyužitý 72 litrový akvárko, co jsem v něm chovala paví oka…tak jsem ho rychle odnesla do sklepa, poněvadž nějakej písek a techniku doma vždycky mám navíc a teď budu určo vyhazovat přebytky plevele z velkýho akvárka, tak i rostlinstvo by bylo…a znám se…za chvíli bych zase provozovala 5 akvárií…😴
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 05.02.2025, 13:10:00
jo, chápu…ono je to takový relaxační 🙂 Mě teda baví to akvárko i zakládat…pak koukám, že někdo v nějaké akva skupině nabízí prostřihy krásných kytek a říkám si, že už stačilo, že to fakt už nemám kam do toho akva nacpat. A pak nenápadně pokukuju po větších 😀.
Jediné štěstí je, že se nám do bytu žádné další ani větší nevejde.
Jinak se ta džungle krásně rozrůstá. Limnobium se na hladině zbláznilo a růžkatec taky musím redukovat co týden…ale krevetky to milují, hlavně ty malinkaté.
Jak jsou o něco větší, tak se z těch mimin vyrojila docela polévka…žluté, červené, oranžové různých sytostí, něco hnědého a zahlédla jsem tam i dvě do modra. 😀
Koule zatím nic moc. Krom růžkatce je vše furt stejné, co dva - tři dny měním půlku vody kvůli japonskému substrátu a už jsem tam přesunula i pár šnečků. Strašně blbě se tomu čistí skla (prach z toho substrátu se tam usazuje a mě se to nelíbííí) a člověk musí mít přesnost na milimetry aby do něčeho nedrbnul, což se dělá blbě, jelikož vyboulený sklo dost zkresluje a většinou pinzetou chmátnu jinam než chci 😀. Trohu si nadávám že je tam takový tlustý kořen, protože manipulace je kolem toho peklo.
Pan beťáček. Na trzích měli hodně hezké betty, ale já si nakonec vzala toho nejmenšího a neklidnějšího. Ostatní většinou vypadali, že chtějí všechny pozabíjet, tenhle byl aktivní, ale tvářil se, že tam vůbec není 😅. Je plašší, rád se schovává buď mezi plovoučkama nebo si oblíbil jeskyňku se šiškama. Dospělých krevet se spíš bojí, krevety jeho vůbec. Mladé se snažil jíst, ale ty jsou rychlé a on je s těma ploutvičkama nestíhá. Na šneky chvíli zaujatě koukal a pak zase plaval pryč. Jinak si všechno prohlíží a prozkoumává. Když na něj moc dlouho koukáme, tak se pakuje někam schovat.😁
Dnes je akvárko staré dva měsíce + týden, tak jsem si po údržbě udělala fotku. Všechno zatím prospívá, jak má. Salvinii na hladině nahradilo limnobium, dozadu přibyla červená rotala, která se hezky chytla. Krevety krevetí, beťák se otrkal a žene se ke sklu pokaždé když někdo přijde a šneků je pořád přijatelné množství.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 28.02.2025, 15:56:35
Dospělé krevety ho vůbec nezajímají a krevety nějak nezajímá on, prostě spolu koexistují v míru 😀. Male krevetky chtěl honit, ale ty jsou velmi rychlé a on s dlouhými ploutvemi je docela pomalý. Tak už ho to přestalo bavit. Stejně tak se vůbec nečepýří. Myslím, že by mohl být vhodný i do společenského akvária. Je to docela kliďas. Taky ho krmím většinou ráno a večer. Já tak nějak počítala s tím, že krevety možná budou drahá večeře, ale tady to asi zrovna vyšlo dobře 🙂. Jediné co, tak krade krevetkám jídlo, musím jim jejich příkrm schovávat do koberečku.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 01.03.2025, 07:55:52
S bettou to je 50 na 50. Je dobré mít kdyžtak připravené i erární akvárko, pokud nebudete chtít o krevetky přijít. To člověk nikdy dopředu neví. A taky bych nepořizovala krátkoploutvou bettu.
No a pak klasika, hodně rostlin, úkrytu, ideálně i hustý mech pro malé prcky a mohlo by to být ok.
Jo množení akvárek znám… povedlo se jim to na 5 kousků… protože ještě chci tyhle ryby a tyhle ryby sa chci jednodruhovku na tyhle ryby. Naštěstí se mi to zase časem povedlo zregulovat na dvě nádrže, ale hodně si musím sedět na rukách, protože ty akvárka furt mám, techniku taky, tak to je velký pokušení, ale držím se.
Ve své podstatě by mi stačilo jedno jediný třeba 1200 litránků, ale na něj nemám místo a i kdybych měla, tak bychom se asi s akvárkem propadla do západního Německa… tak to zůstává jen snem.
Odpověď na příspěvek uživatele Chingis z 15.03.2025, 18:56:05
Určitě krevetky. Zase. Sice mám jedny u beťáčka, ale většinou jsou schované. A až se trochu namnoží, tak asi rozborky bornejské. Měly by být s krevetama v pohodě. Případně jiný druh malé razborky. A růžoví okružáci. Ty už jsem si sehnala a čekají u betty.