Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 12.01.2025, 14:23:45
hmmm, objednávala jsem je jako Clithon sp thorn. Ale nějak jim chybí ta část “thorn” 😀. Jeden má malilinkato výrustky. Mám dva. ale teda…oproti levatkám a okružákům jsou úplně extrémně pomalí, takže vůbec netuším, jestli se dostanou k jídlu dřív, než to sežerou ostatní…
Krevety jsou namíchané - sakura a rili…nebyl to záměr, psala jsem pánovi, že buď sakura, nebo rili, a on to asi blbě pochopil a jsou tam asi 3 rili…
ale koukala jsem druhej den velmi překvapeně. To akvárko bylo úplně vypulírovaný. Čistý listy, čistý kořeny i kameny, mech krásně prokouknul…Nechápu jak to tak rychle stihly. Jsem si říkala, že tam mají práci na týdny, ne na den 😀…
takže jsem už objednala i krmení, protože s takovou tam nebudou mít za pár dnů co jíst.
Se šnekama nevím co…nechci překrmovat ty rychle se množící, ale asi budu muset dokrmovat ty clithony 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 13.01.2025, 08:03:49
No on se clinthon možná na nějaký dokrmování vyprdne. Jeho hlavní složkou potravy jsou řasy a rostlinné zbytky. Když nejsou řasy, tak může uhynout. Mám takovej dojem, že jsem někde četla, že na dokrmení se dávaj suchý listy…ale vyzkoušený to teda nemám.
Já jsem clinthony nikdy neměla, ale měla jsem neritiny…teď se mi to nechce hledat, ale mám takovej pocit, že clinthon má s neritkama společný to, že se v akvárku nerozmnoží…rozmnožuje se jen v braktické vodě, ale klade vajíčka…a od neritek jsem teda měla vajíčka nalepený všude…na skle, na kořenu…a nevim, jak to tam ten šnek lepí, ale drží to jak židovská víra a ryby to neřerou….takže jsem měla všude malinký bílý kuličky…
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 12.01.2025, 23:21:54
Tak to máme podobně. Já už hlavně dostal zákaz si něco pořizovat a obzvlášť akvárko s rybyčkami. 😃 Se slovy, že už toho mám dost. Pak následně, že papoušek se v tom bude koupat atd… a třetí důvod je místo. Jediný co dokážu odargumentovat je poslední věc s místem a to je “když se chce, to místo se vždy najde”. Je pravda, že bych měl dodělat tu předělávku chovu kterou jsem pozastavil. Od přítelkyně jsem pobral různý zvířata, protože s papouškem to nestíhala. Pak jsem ještě na odpovídání různých otázek jako cca před týdnem kdy se kolegyně ptala jestli hadi používají oba penisy při páření nebo jenom jeden. 😂
Ještě se mi tam líbila Black Molly - taková obyčejná rybička do obýváku by byla super. 😃 Ještě byly hezký krevetky Japonica.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 13.01.2025, 09:15:40
Tak nevím. Asi budu víc svítit, ať se tam nějaká řasa dělá…Začala se tam dělat štětičková a pak něco hnědého (to ale možná bylo jen něco z kořene)…jenže po náletu krevet je tam čisto. Plus tam mám už malinkatý okružáčky…a tak nějak si myslím, že při nedostatku potravy půjdou pryč právě clitoni, protože jsou nejpomalejší ze všech. Levatka i okružák po akvárku pořádají pomalu závody. Cliton se pohnul za dvě hodiny asi o 3 centimetry.
Koukala jsem na internety, a někdo jim pěstuje řasu na kamenech zvlášť v nádobě na okně, pak to vždycky jen přemístí do akvária. Nevím, jestli to může být nějak škodlivé pro akvarijní vodu…ale pokud se bude měnit i v té nádobě (dolévat vodou z akva) asi by to mohlo být ok?
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 13.01.2025, 09:15:40
To je fakt. I když moc nechápu jak se tím svým obvyklým tempem dokáží přesouvat z brakické vody do sladké a zpět. Asi na to mají vypracovanou nějakou mazanou strategii kterou neznám. Zatím mně ta představa šneka na cestách připadá úsměvná. Co se týká suchých listů tak mám vyzkoušené jen dubové. Fungují jak pro krevety tak pro šneky. Dubové proto protože je mám při ruce, používám je ve směsi jako substrát pro isopody, které zase potřebuji pro dendrobátky. Ale pozor, nepřehánět s množstvím, i když vypadají docela dobře tak na prťavé akvárko stačí jeden dva listy jinak začnou trochu barvit vodu.