Já měla akva 100 l a kýblovala jsem, no… Ale tak to se dá.
Umím si představit, že použijí normální vanu v koupelně, třeba 100 l do ní napustí, nechají přes noc, pak do toho hodí obyč zahradní čerpadlo a houknou to do akva. Na druhou stranu jak se vypouští ta voda z akva, to teda netuším, to bych taky dělala nějakým čerpadlem, třeba by to šlo přes to čerpadýlko, co honí vodu filtrem? Aby to nebyl proud… No a stejným by se to dalo nahnat z té vany…
Chlór je plyn, z vody vyprchá… nemusí se nechávat odstát přes noc. Pokud to vysloveně není, že to smrdí po vhlóru, tak stačí do kyblíku napustit přes sprchu. A vodu vytemperovat na teplotu v akcárku. Jsko taky se nemusí, ale u takhle malýho akvárka bych to udělala.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 06.01.2025, 13:47:37
Šnek tam má zatím hody.
Kořen vypouští nějaký sekret, jelikož je ve vodě a šneci a krevetky to prý milují. Prý to časem zmizí samo. Je to Red moor wood a prý je to normální, jen to nevypadá hezky.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 06.01.2025, 13:06:21
Jako hezký nápad jen bych si nebyl jistý jednou věcí.
No a stejným by se to dalo nahnat z té vany…
Je několik typů čerpadel - dvě hlavní - ponorné a nasávací.
Ponorné musí být uložené přímo ve vodě. Nasávací je schopno si vodu odčerpat a nebýt fyzicky ve vodě. Takže pro odtah vody z vany do akva by podle mě nefungovalo čerpadlo ve filtru, protože čerpadla jsou ponorné pokud se nemýlím. Pro odčerpání z akva ven by to asi šlo. Jinak u nasávacích čerpadel se i udává z jaký hloubky je čerpadlo schopné vodu čerpat. Takže je pak důležité volit to správné, ale to už není teď podstatné a důležité v tomto momentu.
100 litrový akvárko je malý akvárko. Když beru nějakou standardní údržbu … výměnu ⅓ vody týdně… tak to jsou 3 desetilitrový kýble. Vypustím přes odkalovač a hadici…. Vyleju, do kýblů napustím přes sprchu vodu a vleju do akvárka.
Celý to zabere míň času než se mrcasit s nějakým čerpadlem a hadicema.
Ti co mají větší nádrže tak napouštějí rovnou z vodovodu hadicí…. Pokud jim z toho teče v poho voda a nebo mají barely, které napustí a následně čerpadlem přečerpají do akva.
Ti šťastnější si nechali u akvárka udělat odpad i vodu a tak se proces dost urychlí a zjednodušší.
Tak jsem si dnes vyzvedla rostlinky. Byly vyloženě ledové ☹️. Nechala jsem je doma trochu ohřát na pokojovou teplotu, otrhala hnusne lístky a zkusila jsem to zasadit. Jsou takové strašně pokroucené. Některé stonky jsem musela i vyhodit.
No a teda obdivuju všechny co zvládají sázet rostlinky. Málem mě kleplo. Furt to plavalo ven 🫣. Neco jsem tou pinzetou pochroumala ještě víc. Tak uvidíme jak se to chytne nebo ne.
Hotovo asi před půl hodinou. Opravdu zkouška trpělivosti 😅…
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 06.01.2025, 16:32:41
Jasné, tím bylo myšleno, že by měli ta akva čerpadla dvě, jedno přímo v akva a druhé to přečerpávací ponorné akva čerpadlo do vany. Mohli by to napojit a prohnat klidně přes filtr, pomalu, postupně. No ale samozřejmě jeden z parametrů čerpadla je taky nějaký jakože výtlak (nebo jak se tomu, prostě gradient, který je čerpadlo schopné překonat), a to u akva ponorného nelze čekat kdoví jaký olympijský, takže třeba metr převýšení z vany do akva by to dalo, ale co když to budou už dva metry, sice filtr předpokládá nějaký odpor, takže asi nějaký tlak to čerpadlo dá, ale… Určitě jsou i nějaká pomalá čerpadla (třeba peristaltická - měla jsem v laborce), která by to zvládla taky dobře a nemusejí to být zrovna akvačerpadla 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 07.01.2025, 07:37:08
Jasné, tím bylo myšleno, že by měli ta akva čerpadla dvě, jedno přímo v akva a druhé to přečerpávací ponorné akva čerpadlo do vany
To jsem asi nějak nepochopil jak bylo myšleno, ale to je asi už jedno. 😃
Výtlak by měl být asi u všech čerpadel a je jedno zda se jedná o ponorné či samonasávací. Nedávno jsem to řešil s tatínkem mé přítelkyně když jsme vybírali nové čerpadlo do studny. Není to pro tématiku akvaristiky, ale princip stále stejný.
Já na takové účely mám doma obyčejný 12V čerpadlo. Ještě když jim nešla voda tak do kuchyně jsem jim to zapojil do kohoutku nebo doma jsem si s tím “hrál” - pro odvlhčovač vzduchu jsem nechtěl pořád vypínat abych vylil vodu tak jsem tam dal dva senzory s relátky které mi spínalo čerpadlo a vytlačilo vodu z nádoby když se naplnila a pak samo vypnulo po vyprázdnění. 😃
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 07.01.2025, 10:41:03
Zdravím, mám dotázek. Koukal jsem na doporučované čerpadélko a uváděné parametry Příkon: 4,2W Maximální průtok: 120 l/h Maximální výtlak: 3 metry, zejména tedy výtlak překvapil. Zkoušel jste to? Jsem zvyklý tak max do 1,6 m a při větším příkonu. Potřebuji alespoň 2 m. Jestli to fakt odpovídá, jdu ho hned objednat. Zatím jsem používal jen výtlačná čerpadélka která nabízí Invital. Díky za info.
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 07.01.2025, 11:31:27
Já to úplně nedoporučoval jen na ukázku přiložil co jsem na domácí potřeby používal.
Jinak k dotazu. Výšku jsem nezkoušel, ale když se ptáte. Dnes to rád vyzkouším ty 3 metry, ještě přesně nevím jak. 😃 V bytě horkotěžko, ale já to nějak vymyslím. Největší převýšení jsem měl tak něco málo přes metr a nebylo cítit, že by víc nedalo takže asi by to dalo 3m. Večer sem napíšu.
Jinak Drátek má zajímavý hračky a spoustu další stránek (Ampul, TME,…).