Aktuálně: 3 634 inzerátů215 029 diskuzních příspěvků18 321 uživatelů

Začátečník - bude světlo v setu dostatečné pro rostliny?

Tenurri
Tenurri 13.12.2024, 08:10:35 xxx.xxx.22.64

Zdravím,
pořizuji své první akvárko pro bojovnici, které chci mít hustě osázené rostlinkami…v čem se ale vůbec nevyznám je osvětlení.

Mám v plánu koupit tento set:
https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/akvaria/diversa-akvarijni-set-startup-50-cerny-37-5l-led

kde je napsáno jen, že se jedná o “silné LED osvětlení s výkonem 10W”…
Bude to pro méně náročné rostliny stačit = budou prosperovat, nebo mám rovnou koupit jiné? 

J5
J5 13.12.2024, 13:07:18 xxx:xxx.c747:dbcc
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 13.12.2024, 08:10:35

Ono záleží na tom jaké rostliny. Pokud budete vybírat ty na světlo méně náročné tak to stačit bude a naopak. Zbytečně vysoká intenzita světla podpoří jako jeden z faktorů růst nepříjemných řas. Napište jaké rostliny máte v plánu. I když zrovna Invital má ve své nabídce, stejně tak jako Rataj, rostliny a jejich nároky docela fajn popsané. Mne by více než světlo, které můžete, pokud nebude vyhovovat, kdykoliv doplnit nebo vyměnit, trápila kvalita filtru v tom setu. To na více ryb rozhodně nestačí. Píšete však že máte v plánu bojovnici, takže možná i to bude v pohodě.

trojAAAcko
trojAAAcko 13.12.2024, 13:18:34 xxx.xxx.3.37

Ačkoliv akvaristika není něco čemu bych extra rozuměl tak snad pomůže můj pohled jako zaměstnanec HPP z elektro oboru. Nebudu rozebírat rozdíl mezi slovy “výkon” a “příkon” který mnoho eshopů neumí správně použít. 😀 Každopádně odběr (10W) nic nevypovídá o kvalitě a parametrech led světla!  

Ještě zkusím stručně shrnout nějaké parametry bez kterých osvětlení téměř nekupuji.

Světelný tok udávaný v “lm” - stručně je to “světelná energie” vyzařována osvětlením a která i podle mě bude zásadní pro rostliny.

CRI (Color rendering index) - hodnota nakolik osvětlení napodobuje sluneční svit - přesněji řečeno jak moc napodobuje Slunce ve vlnových délkách plného spektra, Slunce má CRI 100, pokud se jedná osvětlení pro chov zvířete či rostlin, je určitě dobré aby mělo CRI 90+, bývají kolikrát u světel i “mapy” plného spektra který vyzařuje

Teplota nebo jinak taky barva světla udávaná v "K" (Kelvin) - udává jen barvu světla kterou my uvidíme, na internetu se dají dohledat barvy podle “K” a která nás nemusí úplně zajímat.

Našel jsem to samé akvárko na jiné stránce kde aspoň bylo něco.

Kryt s osvětlením: LED EXPERT, 10W, 1050lm, teplota 6500K, délka 40 cm, certifikace IPX7

Bohužel nevidím hodnotu CRI což by mě osobně tolik nevadilo v tomto případě (už to často bývá kolem tich 90), jenže mi přijde 1050lm málo obzvlášť jestli plánujete to “mít hustě osázené rostlinkami”. Například se prodávají 90cm LED bary s 4000lm, ale nemusí to fungovat jako přímá úměrnost. I 90cm LED bar může mít taky jen 1050lm a co jsem dohledal, tak toto akvárko má 40cm LED bar. Já osobně v případě problému špatného světla bych si objednal jiný pásek, vyměnil a přepájel případně vyměnil jen čipy, ale to asi nevím jaké máte možnosti Vy. Zkoušel jsem od té samé značky dohledat LED bar který by seděl uchycením a velikost, ale s jinými parametry, ale nějak jsem nebyl úspěšný. Nakupuji LED pásky kde mi uvádí nejen parametry (lm, K, CRI,…), ale nejlépe i typ čipu LEDky. Vzhledem k tomu, že trávím hodně času v datasheetech (zaměstnání) tak mně datasheet toho čipu řekne hodně, ale chápu, že laikovi téměř nic. 

Když tak napište co plánujete tam dát za rostliny. Když tak bych se zeptal přítelkyně - ta je na ty rostliny mnohem víc zdatnější než já či něco pogooglil a pak bych lépe usoudil vhodnost. 😀 Asi bych nebyl tak skeptický a asi to bude v pohodě, ale mě upřímně ty čísla extra nepřesvědčily. 😀

Tenurri
Tenurri 13.12.2024, 14:02:45 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 13.12.2024, 13:07:18

filtr mám vybraný jiný, Aquael PAT mini.
Rostliny jsem zatím konkrétní druhy nevybírala, koukala jsem se na Invitalu na kategorii “nenáročné” ale dopředu akva bych chtěla i nějakou kobercovku a tam nevím, jestli to bude stačit.

Na kořen bych chtěla nějaký menší anubias.

EDIT: Ještě jsem přemýšlela nad šneky Clinthon sp (s rohama 😀), případně třeba 2-3 otíky, ale nevím jestli je bude beťák tolerovat. Možná krevetky..někomu to funguje, někdo koupil drahou véču pro bettu…

Betta by tam šla až na konec, počítám tak po měsíci, když se neobjeví žádný větší problém.

Tenurri
Tenurri 13.12.2024, 14:05:13 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 13.12.2024, 13:18:34

velmi vyčerpávající odpověď, děkuji.
Já právě k tomu světlu nebyla schopná nic moc najít.

Sardullah
Sardullah 13.12.2024, 15:12:02 xxx.xxx.221.216

Ono to osvětlení v setovkách je většinou dostatečný na běžný méně náročný rostlinstvo.

Já se v těch watech blbě orientuju…resp. ještě když je to zářivka, tak mám jakous takous představu, u LED osvětlení…tak to udělá stejně muziky za méně watů.

Když vezmu, že běžná, ne moc náročná  rostlina obecně uváděno, že by mělo být  50 watů/ 100 litrů, ty hodně nenáročné poberou i 30. 

Já nejsem žádnej rostlinkář….mám jen nenáročný rostliny…při zakládání akva, tak nacpu plevelu hromadu a pak vidím co jak prosperuje v té které konkrétní nádrži a u toho zůstanu, tak mám třeba v akvárku jenom dva druhy rostlin. A teda ty nenáročný rostou i v akváriích bez techniky, bez osvětlení, stačí, když nejsou zastrčený někde v tmavém koutě,

Jen k tomu anubiasu…ten většinou světlo nemá úplně rád. Často se stane, že když je pod přímým světlem, tak na něm roste řasa…potom je dobrý ho něčím zastínit. 

To osvětlení určitě bude stačit na běžný rostlinstvo jako jsou hygrophyly, bacopy, echinodory, valisnerie, ceratopherisy, cryptocoryny,Hydrocotyle, egerie…a určitě jsem na bambilion dalších zapomněla. Náročný jsou hlavně červený rostliny…třeba plevuňky vypadají úžasně, ale ty už nerostou úplně za každých podmínek.

Tenurri
Tenurri 13.12.2024, 16:34:37 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 13.12.2024, 15:12:02

Ty červený jsou krásný, ale je mi jasný, že mi nejspíš pojdou 😅. Já mám problem s pěstováním i pokojových rostlin. Teď se mi jich podařilo pár ustálit a zatím drží…tak jsem na ty náročnější do akva ani nekoukala. 
Za ten měsíc snad uvidím čemu se daří a čemu ne, tak snad to nějak půjde. 
Já akvárko nikdy neměla. Nebo vlastně ano. Jako malá od dědy kulaté…to byl odstrašující příklad ☹️.

Sardullah
Sardullah 13.12.2024, 18:19:51 xxx.xxx.221.216

Hlavně pěkně v klidu nechat akvárko zaběhout…ideálně tmavý dno a zastíněnou hladinu.

S rostlinkama bych si nedělala asi takovou hlavu…ono defakto stačí nějakej růžkatec …nebo egerie, ono se to rozroste, povyroste to až tak, že bude splývat na hladině. Když je toho moc, tak se to vytáhne, utrhne se tomu spodek rostliny na potřebnou délku a jede se dál. Navíc v těchto jemnolistých rostlinách možná budou mít šanci i krevetky. Ty teda nevím, jestli si beťák nedá k obědu…zkušenost nemám, možná pořídit větší druh Caridina japonica…ale zas nejsou tak pěkně barevně vyvedený. Otíky bych nekupovala. On je to většinou import a může být ve špatné kondici už při nákupu…je docela velký procento úhynu…radči bych volila třeba pancéřníčka malého…nějaký hejníčko klidně 8 kousků, když bude spolubydla jen ta betta.

Ty Clithony bych do akvárka dala až nějak později…moje zkušenost je, že jsou takový složitější na okrmování…stejně jako neritiny. Ono to hezky papá řasu a odumřelé rostlinky, ale když v akvárku je této potravy pomálu, tak je to na pytel, s dokrmováním nějakými spešl tabletami může být problém…obyč. šněk třeba okružák nebo levatka sice neudělají tolik parády, ale je to armáda pomocníků a člověk si nemusí dělat hlavu, že by neměli co jíst…klidně zpucnou i jídlo pro ryby, co spadne na dno…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.