Ačkoliv akvaristika není něco čemu bych extra rozuměl tak snad pomůže můj pohled jako zaměstnanec HPP z elektro oboru. Nebudu rozebírat rozdíl mezi slovy “výkon” a “příkon” který mnoho eshopů neumí správně použít. 😀 Každopádně odběr (10W) nic nevypovídá o kvalitě a parametrech led světla!
Ještě zkusím stručně shrnout nějaké parametry bez kterých osvětlení téměř nekupuji.
Světelný tok udávaný v “lm” - stručně je to “světelná energie” vyzařována osvětlením a která i podle mě bude zásadní pro rostliny.
CRI (Color rendering index) - hodnota nakolik osvětlení napodobuje sluneční svit - přesněji řečeno jak moc napodobuje Slunce ve vlnových délkách plného spektra, Slunce má CRI 100, pokud se jedná osvětlení pro chov zvířete či rostlin, je určitě dobré aby mělo CRI 90+, bývají kolikrát u světel i “mapy” plného spektra který vyzařuje
Teplota nebo jinak taky barva světla udávaná v "K" (Kelvin) - udává jen barvu světla kterou my uvidíme, na internetu se dají dohledat barvy podle “K” a která nás nemusí úplně zajímat.
Našel jsem to samé akvárko na jiné stránce kde aspoň bylo něco.
Kryt s osvětlením: LED EXPERT, 10W, 1050lm, teplota 6500K, délka 40 cm, certifikace IPX7
Bohužel nevidím hodnotu CRI což by mě osobně tolik nevadilo v tomto případě (už to často bývá kolem tich 90), jenže mi přijde 1050lm málo obzvlášť jestli plánujete to “mít hustě osázené rostlinkami”. Například se prodávají 90cm LED bary s 4000lm, ale nemusí to fungovat jako přímá úměrnost. I 90cm LED bar může mít taky jen 1050lm a co jsem dohledal, tak toto akvárko má 40cm LED bar. Já osobně v případě problému špatného světla bych si objednal jiný pásek, vyměnil a přepájel případně vyměnil jen čipy, ale to asi nevím jaké máte možnosti Vy. Zkoušel jsem od té samé značky dohledat LED bar který by seděl uchycením a velikost, ale s jinými parametry, ale nějak jsem nebyl úspěšný. Nakupuji LED pásky kde mi uvádí nejen parametry (lm, K, CRI,…), ale nejlépe i typ čipu LEDky. Vzhledem k tomu, že trávím hodně času v datasheetech (zaměstnání) tak mně datasheet toho čipu řekne hodně, ale chápu, že laikovi téměř nic.
Když tak napište co plánujete tam dát za rostliny. Když tak bych se zeptal přítelkyně - ta je na ty rostliny mnohem víc zdatnější než já či něco pogooglil a pak bych lépe usoudil vhodnost. 😀 Asi bych nebyl tak skeptický a asi to bude v pohodě, ale mě upřímně ty čísla extra nepřesvědčily. 😀