Aktuálně: 3 175 inzerátů222 458 diskuzních příspěvků18 375 uživatelů

Podzimní úhyny včelstev

M. Král (neregistrovaný) 10.12.2024, 09:34:22 xxx.xxx.139.82

Ahoj včelaři. Zajímalo by mě jak jste na tom byli letos na podzim s úhyny včelstev? Mně padli 4 včelstva z 10, sousedům také 3-4 včelstva. Byl podzim i u vás takto špatný? Dík.

Tom50
Tom50 10.12.2024, 18:57:18 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 10.12.2024, 11:53:31

Velmi dobře řečeno, do jara je ještě dlouho. Držme si palce a já doufám, že novému “účastníkovi zájezdu” už nic dalšího nepadne.

M. Král (neregistrovaný) 11.12.2024, 09:02:44 xxx.xxx.139.82

díky. Pravdu máte, do jara daleko ale toto byly úhyny podzimní, varroáza. Prý dotažené tím, jak silné včely pytlačí u cizích a pak si to dotáhnou takže přes zimu by měl být alespoň s touto nemocí klid.

Tom50
Tom50 11.12.2024, 09:40:27 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele M. Král z 11.12.2024, 09:02:44

Nevěřte nesmyslům a pročtěte si to tady, je velmi pravděpodobné, že úhyny VD nezpůsobuje. Přesněji, nezpůsobuje je přímo, jen asi přispívá, nebo jsou posledním hřebíčkem do rakve z virů = CCD.

Ale váš dojem, že si vaše zdravější nebo silnější, ve smyslu vitálnější včely přinesou VD odjinud z loupežných výprav je správný. Přesněji. Ve skutečnosti si nic samy nepřinesou, ale když napadnou cizí včelstvo, zničí mu matku a v tu ránu se napadené včely přestanou bránit a přidají se k lupičkám a odletí k nim domů. Ovšem odletí se svými roztoči. Představa, že na loupící včely přeskáčou roztoči z napadených je hloupě dětinská. Že by jako přeskakovali VD, navíc při rvačce včel, není, pokud je mi známo, nikde zdokumentované.

Pravdou taky je, že vy se můžete starat o svoje včely nadstardně, svědomitě léčit, včas krmit aby nebyla podtržená zimní generace, ale stačí vám jediný alternativní blb v doletu vašich vč a máte to těžší a někdy nemožné. A nejde s tím nic dělat, blbi nejsou nezákonní, naopak, mě se až často zdá, že je stát miluje víc než ty poctivé a svědomité. Nedávno, před pár dny tu vysvětluju, že mocní ve včelařině nemají zájem aby úhynů ubylo, natož aby přestaly úplně. Komu by množiči oddělků a chovatelé předražených dotovaných matek cpali svoje “výpěstky”? To by museli s cenou dolů a to nechtějí.

V neposlední řadě je třeba myslet na to, zda používáte kyseliny. Statistiku mocní nedopustí, někdo by přišel o kšefty s kyselinami a jinými alternativami. Mě se ale zdá, že mají mnohem víc úhynů “organičtí” kyselináři.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 11.12.2024, 10:40:11 xxx.xxx.171.143

Letos to ty moje holky musely někde přesně takhle provést. Možná i zlikvidovaly nějaký uprchlý roj, protože sousedé co mají včely jsou nejbližší cca 2km a tak daleko by nejspíš loupit nešly. Rozhodně si z lupu mimo zásob dotáhly i pořádné množství roztočů. Letos jsem koketovala s myšlenkou, že vynechám aerosol, ale rychle mě to při pohledu na podložky přešlo. Roztoč byl všude, ale dva úly byly zamořené fest. Nicméně zatím vypadají v pohodě, po přeléčení. Takže souhlasím že samotná varoáza je oslabí, ale nezlikviduje.

goro
goro 12.12.2024, 11:36:27 xxx.xxx.89.128

Petra nemáš v okolí včelárov a klieštika zvaluješ na lúpež..😉…prečo by to všetko nemohli byť "tvoje" klieštiky?"..jednoduchoa vyliahol sa  posledný plod  a zrazu boli v úli mimo ochrany všetky klieštiky… aj klieštik sa prispôsobuje, vie že koncom leta včelári na ne “poľujú” a tak sa okamžte skryvajú do plodu, vedci zisili pokusmi (Tome naozaj otvárali zaviečkovaný plod ale nebolo to v čechách 😉)že do jednej bunky  skrylo aj viac samičiek a ani sa nesnažili rozmnožovať, len sa tam “skryli”… ale teda ak sú klieštiky “zdrave”, teda neštíria vírusy, tak to pár stovák včelstvo znesie ako nič…

drvodelkafialova
drvodelkafialova 12.12.2024, 12:22:55 xxx:xxx.2097:8f91

Mohly, ale zas, v létě jsem poctivě po odstranění medníků dávala gabon, takže mi přide že spíš ne. Taky jsem si všimla, že zrovna tahle včelstva nosila a nosila. U nás tedy znovu z výdrolu kvetla pohanka a taky tu bylo pole doslova rozkvetlé pcháčem, tak nevím.  Pořád si spíš myslím, že někde něco vyloupily, ale samozřejmě, jistota není nikdy.

tom4
tom4 12.12.2024, 14:22:01 xxx:xxx.9b23:61cc

A spadlo Vám něco po Gabonu ? U mě nikdy nic…po FUM vždycky pár kusů, letos u jednoho úlu tedy asi100, ale většinou jednotky kusů

drvodelkafialova
drvodelkafialova 12.12.2024, 16:41:31 xxx.xxx.171.143

Upřímně, v té době jsem byla ještě mimo provoz.   Do úlů ho dával syn s mužem, já jen kibicovala na dálku. Spád nikdo nezkontroloval.

Martin83
Martin83 12.12.2024, 17:49:34 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 12.12.2024, 16:41:31

Mě toho taky spadlo kvanta několik stovek, z jednoho úlu kolem 300 ks. Kontroloval jsem bezplodnost u každého včelstva no a pak jsem fumigoval byly úplně bez plodu. Po druhé fumigaci max 20 ks. Acetonaerosol už jim dávat nebudu nechci je rušit.

Tom50
Tom50 12.12.2024, 17:55:00 xxx.xxx.139.250

Petro, včely běžně létají i dál než 2 km a tak příliš daleko od pravdy nebudete.

Co píše pan Goro je zajímavé, ale moc nevěřím (ne Gorovi, vědcům). Totiž. Ještě na IF se psalo o vlhkosti, jakou vč musí mít když chová plod. Američtí vědci vyvraceli cosi, tedy, že není možné to, co já jen tak laicky dedukoval. Myslel jsem si (a myslím pořád), že Blaník nějak dělá impotentní VD, přesněji, že nejsou tak životaschopní jako v jiných úlech a tak i když je v Blaníkách máme, pokud se vše udělalá jak má, nepřemnoží se a nedělají škody. Opakuju, že zablešený pes hlídá úplně stejně, jako vykoupaný, navoněný a vyfénovaný. I když, mám za to, že hlídat bude spíš ten, co není zhýčkaně rozmalánkovaný. Domníval jsem se, že by to mohlo být vlhkostí. Americké vědkyně bla, bla, bla. Pak se ukázalo, že to byly studentky, měly 8 vč a pokusy dělaly na včelách mimo úl v klíckách a že šlo o nějakou vysokoškolskou práci, kterých vznikají každoročně na světě miliony a hned jsou až na pár TISÍCIN PROMILE zase v tichosti zapomenuty.

Takže, to, že někdo vydal nějakou zprávu o pozorování pro mě znamená, že v cizákově je to s “vědou” ještě horší než v Česku. Navíc je to blbost na entou, roztoči nemůžou mít rozum a to, co tvrdí Gorova studie je proto nesmysl, že pak by samičky VD musely mít rozum aby věděly, v které fázi roku se mají poschovávat.  A musely by mít rozum a vědět z dlouholeté zkušenosti, že včelaři nemůžou léčit tvrdou chemií když je sezona a že začnou s účinným bojem až po začátku srpna.

Jediné, čemu bych já nějak (spíš víc ne než jo) byl ochotný uvěřit by bylo, že se všechny nebo část samiček odjakživa schovává a tak ve vč přežijí. A ještě jinak. Cizákov, hlavně snad všechen adorovaný Západní, “léčí” jen kyselinami a u kyselinaření věřím, že část samiček přežívá i když se tvrdí, že na kyseliny nemůžou mít rezistenci. No, brouci sice nemůžou být rezistetní a rok co rok padne v celé Evropě polovina vč, někdy jen čtvrtina a jindy skoro všechno. Organické týrání včel kyselinami a nebo tvrdá chemie (když se dělá blbě v blbém úle), vše jedno. Takže léčením jen kyselinami a nebo tvrdou chemií příčina nebude. Ta bude v něčem jiném.

M.S.
M.S. 13.12.2024, 19:27:47 xxx.xxx.47.194

Zkusím se zamyslet trošku kacířsky. Víme, že VD sám o sobě včelstvo nezahubí, alespoň ne během 1 roku. V devadesátkách byly běžné spady v tisícich ks a včely byly prakticky v pohodě. Co se změnilo a proč, že v posledních letech padají včelstva jakoby bez roztočů, nebo s jejich relativně nižším počtem? VD je organismus jako každý jiný. Já si myslím, že je rozdíl mezi zdravým a nemocným roztočem. Neustálý chemický boj neprospívá ani včele ani kleštíkovi. Zdravý roztoč neinfikovaný mixem virů není pro včely hrozbou, nemocný oslabený roztoč ano. Potřebujeme v úlech zdravé, vitální roztoče. Proto tvrdím: Pěstujte zdravé roztoče, budete mít zdravé včely. Pár desítek až stovek zdravých roztočů nemůže včelstvo ohrozit a je snadné nenechat je přemnožit nad únosnou míru i bez chemie. Furt se bavíme o správném úle, léčení, jak co nejlépe kleštíka vyhubit každý rok na “nulu”, ale třeba je klíč úplně někde jinde. Alespoň podle mých poznatků to tak vypadá. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 13.12.2024, 20:06:39 xxx.xxx.171.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 13.12.2024, 19:27:47

V tom určitě máte hodně pravdu. Jenže i kdybych se rozhodla neléčit - pěstovat zdravého roztoče, ty nemocné si včely přinesou z okolí. 

Já jsem i tak trochu uvažovala , jak Tom50 zmiňuje že mu pár úlů klempíruje, jestli to trochu nesouvisí s mírnou změnou v chovu. Někde tu psal, že poměrně pravidelně část nejlepších včelstev zjara prodá a nechá si ty slabší. Letos to tak neudělal. Není tedy možné, že problém mají právě ta tvz nejlepší včelstva, co letos zůstala doma? Protože právě ta slabší - rok předtím založená včelstva bývají vůči varoáze a problémům s ním spojených, odolnější?   

tom4
tom4 13.12.2024, 21:19:16 xxx:xxx.9b23:61cc

Už před lety jsme s Tom50 řešili, že nejlepší by bylo nechávat zimovat zdravé , vitální oddělky, na jaře z nich vyroste silné včelstvo,  no ale nedořešili jsme , co pak s kmenovými včelstvy ? 

M.S.
M.S. 14.12.2024, 07:59:47 xxx.xxx.113.160
drvodelkafialova:

V tom určitě máte hodně pravdu. Jenže i kdybych se rozhodla neléčit - pěstovat zdravého roztoče, ty nemocné si včely přinesou z okolí. 

Já jsem i tak trochu uvažovala , jak Tom50 zmiňuje že mu pár úlů klempíruje, jestli to trochu nesouvisí s mírnou změnou v chovu. Někde tu psal, že poměrně pravidelně část nejlepších včelstev zjara prodá a nechá si ty slabší. Letos to tak neudělal. Není tedy možné, že problém mají právě ta tvz nejlepší včelstva, co letos zůstala doma? Protože právě ta slabší - rok předtím založená včelstva bývají vůči varoáze a problémům s ním spojených, odolnější?   

Moje zkušenosti nepotvrzují, že by docházelo k tak masivním reinvazím jak se všude píše, tedy pokud včelař necpe včely tam, kde je již extrémně zavčeleno. Vždy se snažím dodržet vzdálenost 1 km, ale raději 2, pokud to jde.

Ještě k předešlému. Je lépe problémům předcházet, žít zdravě, než pak být nucen chemoterapií ničit třeba s rakovinou i zdravé buňky, prospěšné bakterie a vůbec mikrobiom a vyvolat sekundární onemocnění. 

goro
goro 14.12.2024, 09:32:47 xxx.xxx.89.128
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 13.12.2024, 19:27:47

Stefnos napísal si: “Neustálý chemický boj neprospívá ani včele ani kleštíkovi. Zdravý roztoč neinfikovaný mixem virů není pro včely hrozbou, nemocný oslabený roztoč ano. Potřebujeme v úlech zdravé, vitální roztoče. Proto tvrdím: Pěstujte zdravé roztoče, budete mít zdravé včely.”

Pochopil som to správne, že ty vidíš v chemickom boji s klieštikom dôvod jeho šírenia včelích vírusov,  zoslabením sa kleštik stáva vnímavejším voči vírusom ohozujúcimi včely (ktoré vždy v úli sú ), teda oslabený klieštik “ochorie” ,  stane sa nositeľom vírusov a nakazí nimi včely a zoslabené včely uhynú…

otázka: klieštik ochorie na na “včelie choroby” ?.alebo "nezoslabený" klieštik od chémie je zdravý a nemôže byť nositeľom včelých vírusov?   "

Javali
Javali 14.12.2024, 10:17:35 xxx:xxx.20fb:f20

No jo, to je zajímavé, co když mužeme za to, že pouze nemocný pomatený kleštík a s ním spojené problémy zahubí hostitele, to dává zase úplně jiný rozměr.

Třeba zdravý roztoč pouze parazituje na včelstvu a pokud je včelstvo v pořádku a není jiný problém tak ho trochu decimuje, ale nezničí ho.

To bude sranda až se přijde na to, že musíme hlídat především zdravotní stav kleštíka, chránit ho a léčit, protože nám jinak přenáší nemoci 🙂 

M.S.
M.S. 14.12.2024, 10:38:52 xxx.xxx.113.160

Ano, myslím si, že kleštíka se snažíme všemožně hubit a tak měníme jeho vlastnosti i zdravotní stav oproti běžnému stavu populace neovlivněné chemickým bojem (on se přizpůsobuje). Možná jsou takoví kleštíci nositeli virulentnějších kmenů virů. Jak přesně to funguje nevím, je to selská úvaha na základě toho jak to funguje všude v přírodě. Máme oslabené včely a nějak patogenně infikované kleštíky, to je vše co vím. Nezbývá než pokračovat v boji (různé kys. clony atd…), dokud to tedy bude fungovat (metoda vyrážení klínu klínem aneb když to nejde malým kladivem, tak vezmu větší kladivo - co na tom že velkým kladivem mlátím s kleštíkem i včelu) a nevznikne nový netušený problém (ale on už evidentně vznikl a vzniká), nebo to zkusit jinak.

Tom50
Tom50 14.12.2024, 11:04:58 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 14.12.2024, 10:17:35

Na ten nesmysl jste si odpověděl sám. Já tvrdím, že roztoč úhyny nezpůsobuje, jen k nim přispívá a naopak přispívá méně nemocný, nevitální a ne úplně životaschopný roztoč. Já si právě mizerným zdravotním stavem roztočů vysvětluji fakt, že je v Blaníku úlu, ale hlavně metodice Blaník málo VD, a ti, co tam jsou, jsou neživotaschopní, neschopní se přemnožit. A jestli má blaníkář v nějakém vč po fumigaci hodně roztočů, pak to jsou roztoči zdraví z reinvaze. Já už spady po fumigaci přestal sledovat, vždy to bylo ze 40-50 vč u  dvou, tří, někdy u čtyř vč. Neudělal jsem žádná opatření a nic se nedělo. Z toho logicky vyplývá, že když se do Blaníku, pro život VD nedobrému a nezdravbému úlu a metodice dostanou zdraví roztoči, brzy se z nich stanou invalidi a nepřemnoží se. Za sebe se domnívám, že Blaník způsobuje - netuším jak - mizernou plodnost roztočů.

Ano, měl jsem letos několik úhynů z důvodu neschopnosti práce od 3.6. do konce srpna a do půli září jsem byl sice už bez bolestí, čekal jsme ale na verdikt z výsledků magnetické rezonance, zda mi hrozí kriplvozík a tak jsem se bál dělat cokoli těžšího. Proto myslím, že úhyny u mě budou další. Zopakuju. Asi třetina vč dostala 10-12 kg cukru, třetina 5-6 kg cukru a zbytek nedostal ani deko cukru a sedí na melecitoze. Ta je ve všech úlech. Nic nedostalo Gabon a jen polovina jednu fumigaci, teď vše dostane aceton. Ale kolega Tom4 a Petr nemají žádné úhyny, mohli se o svá vč postarat a zabránit ve svých vč zdravé kondici VD. Bohužel Roman měl jeden úhyn snad z 8 vč a Martinovi žije všechno, má ale snad jen 3 vč. Zdá se tedy, že Blaník dlouhodobě, když se obsluhuje správně a když jsou v něm včely s efektem “chlebového kvásku” pak stačí důsledně Blaník jak úl, tak metoda a není problém s úhyny. 

---------------------------

Co by mě enormně zajímalo je toto. Zda v německopolském pokusu s divokými vč v dutinách stromů byla letos také melecitoza a jak přezimují bez lidského zásahu jak náhrady melecitozy cukrem, tak neléčením proti VD. Dále by mě zajímalo a v tajné propašované zprávě nebylo, kolik % z té asi tisícovky pokusných divokých včelstev každoročně padne a nebo zda přežívají všechna.

Dozvěděl jsem se včera večer novou informaci o zimování na melecitoze a dám to sem v noci.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.