Petro, včely běžně létají i dál než 2 km a tak příliš daleko od pravdy nebudete.
Co píše pan Goro je zajímavé, ale moc nevěřím (ne Gorovi, vědcům). Totiž. Ještě na IF se psalo o vlhkosti, jakou vč musí mít když chová plod. Američtí vědci vyvraceli cosi, tedy, že není možné to, co já jen tak laicky dedukoval. Myslel jsem si (a myslím pořád), že Blaník nějak dělá impotentní VD, přesněji, že nejsou tak životaschopní jako v jiných úlech a tak i když je v Blaníkách máme, pokud se vše udělalá jak má, nepřemnoží se a nedělají škody. Opakuju, že zablešený pes hlídá úplně stejně, jako vykoupaný, navoněný a vyfénovaný. I když, mám za to, že hlídat bude spíš ten, co není zhýčkaně rozmalánkovaný. Domníval jsem se, že by to mohlo být vlhkostí. Americké vědkyně bla, bla, bla. Pak se ukázalo, že to byly studentky, měly 8 vč a pokusy dělaly na včelách mimo úl v klíckách a že šlo o nějakou vysokoškolskou práci, kterých vznikají každoročně na světě miliony a hned jsou až na pár TISÍCIN PROMILE zase v tichosti zapomenuty.
Takže, to, že někdo vydal nějakou zprávu o pozorování pro mě znamená, že v cizákově je to s “vědou” ještě horší než v Česku. Navíc je to blbost na entou, roztoči nemůžou mít rozum a to, co tvrdí Gorova studie je proto nesmysl, že pak by samičky VD musely mít rozum aby věděly, v které fázi roku se mají poschovávat. A musely by mít rozum a vědět z dlouholeté zkušenosti, že včelaři nemůžou léčit tvrdou chemií když je sezona a že začnou s účinným bojem až po začátku srpna.
Jediné, čemu bych já nějak (spíš víc ne než jo) byl ochotný uvěřit by bylo, že se všechny nebo část samiček odjakživa schovává a tak ve vč přežijí. A ještě jinak. Cizákov, hlavně snad všechen adorovaný Západní, “léčí” jen kyselinami a u kyselinaření věřím, že část samiček přežívá i když se tvrdí, že na kyseliny nemůžou mít rezistenci. No, brouci sice nemůžou být rezistetní a rok co rok padne v celé Evropě polovina vč, někdy jen čtvrtina a jindy skoro všechno. Organické týrání včel kyselinami a nebo tvrdá chemie (když se dělá blbě v blbém úle), vše jedno. Takže léčením jen kyselinami a nebo tvrdou chemií příčina nebude. Ta bude v něčem jiném.