M.S.: Jako u všech látek jde o to najít hranici, rozmezí snesitelnosti pro včelu a pro kleštíka. Umím si představit řízené použití CO2 u farem, kde se zimují včelstva v klimatizovaných halách s řízenou atmosférou a teplotou. Ostatně v Kanadě , co jsem tak brouzdal po netu, už to někde využívají. Vyšší hladina CO2 prokazatelně kleštíkům nesvědčí. Neumím si ale představit jak by se podobný mechanismus dal uplatnit v klasických nástavkových úlech ve venkovním prostředí.
Bohužel vám úplně unikla debata o stebníkách, patrně jsme to velmi podrobně rozebírali ještě na IF, kam jste asi nechodil. Zopakuju vám podstatné, čerpáno ze starých OVP.
V době, kdy drtil včelu medonosnou v Evropě - možná i jinde - roztočík malý, nějaký Němec vyzimoval včelstvo v metr hluboké jámě, zakryté snad jen chvojím, nebo tak nějak. Vč bylo zjara nejen živé, ale velmi vitální, mělo nepatrnou spotřebu zimních zásob a hlavně úplně se zbavilo RM. Pokus zopakoval s více vč a opět se stejným výsledkem. Bylo postulováno, že je to právě velmi vysoká koncentrace CO2, co včely ozdraví a zbaví parazitů. Mě napadlo, jestli by to neničilo i mnohem většího roztoče - já si rozdíl mezi VD a RM představuju jako třeba mezi slonem a jezevčíkem, ale není to nepravděpodobné. Co vydrží v pohodě včela, nevydrží roztoč. Analogie je u savce a je fuk, zda velkého jako slon nebo myš domácí. Podle poznatků kanadských soudruhů se zdá, že jsem byl ve své dedukci hodně blízko pravdě a možná by stálo za to se tomu pověnovat opět a hlouběji. Doporučuji mladým.
Pak jsme tu přišli na to, co byl stebník, jak fungoval a já s údivem zjistil, že stebník používali nejen Rusové na Sibiři, ale i Kanada a i drsné části USA. Vlastně článek, o kterém je tady nyní řeč, byl objeven až v té souvislosti. Napadá mě, že možná i krecht na brambory využívá stejný efekt a možná i sněžná jáma v lesnictví, obojí patrně využívá vysoké koncentrace CO2.
Jinak a v jiné souvislosti jsem postuloval, že je možné, že nemáme v Blaníkách VD a nebo nepatrně třeba i jen proto, že Blaník nezná očka, ani prodyšné stropy a ani jiná kurvítka. Tehdy mě napadlo, že se možná pod stropem hromadí metan a ten nevyhovuje ani VD, ale ni plodu a že to je jedna z věcí, že Blaník nezná plod v medníkách, i když nepoužívá nikdy mřížku. Ovšem moje teorie o metanu se nepotvrdila, Petr instaloval do medníků velmi citlivá čidla a metan tam při opakovaných pokusech nebyl. Totiž. Metan, jak jsem někde vyčetl, jenže nechápu fyziku v tomto rozsahu, umožňuje snižování vlhkosti medu i při nesmyslně nízké teplotě a současně vysoké vlhkosti vzduchu v medníku. Petr v mednících naměřil mnohem nižší teploty, než je teplota pro plod. Ale med stejně včely v tak “chladných” mednících zahustí, tedy když nejsou očka (a když jsou úly ve stínu). Ano, Blaník, pokud nemá vysoký podmet - vyšší než 18 mm, nezná vlhký med!!!!!
Celé ty úvahy začaly myšlenkou maximálně napadobit přírodní dutinu, kde pod včelstvem s horním česnem může být i metr, i několik metrů dutiny a na dně zemina. Ovšem bez přístupu vzduchu a tudíž s anaerobním prostředím. Prostředím plném jedovatého sirovodíku a jiných produktů anaerobního rozkladu všech rostlinných, ale hlavně živočišných zbytků, mrtvolkami počínaje. CO2 by měl v takové dutině dominovat a patentní úl a jiné úvahy by sklípkem měly napodobovat toto prostředí, plné jedovatých plynů (ale i patogenů). Včela se tak za milony let vyvinula a patrně se naučila možná nějak toto vražedné prostředí využívat. Jak jinak by přežila miliony let?
Celá ta debata vyšuměla do nikam. Je ale možné, že to celé shodilo Petrovo nezjištění metanu. Přístroj umí objevit i tisíciny % metanu v komínových plynech, nebylo to tedy zařízení konstruované na včelařské bádání. Nebo jinak. Jediné, kvůli čemu jsem já ty úvahy opustil je, že Petr nenašel pod stropy úlů metan.
V té souvislosti je tu ještě fakt s Nahatými úly, nesmyslně malinkými česny a neuvěřitelnými mednými výnosy. Na základě debat tady s několikla kolegy + zkušenosti Toma4 s Nahatými úly už nevyužívám v létě plně otevřená česna, ale jen polovinu a nebo třetinu otevření. Sice Titěra v časopise, a potvrdil i Goro tady, tvrdí, že je v česnech průvan nebo dokonce vichřice jak rychle se prý mění plyny v zimujícím úle, jsou to snad kubíky vzduchu za hodinu. Mě se to zdá jako hovadina o několik řádů popletená, ale je to prý fizika vycházející z metabolizmu včelstva, že ři trávení cukerných zásob musí vznikat obrovské objemy páry a plynů. Už to neřeším, teoretizování bylo dost.
Protivná otázka: Měřil někdo rychlost proudu plynů v česně zimujícího včelstva? Odpovídá to opravdu Titěrovo-Gorově fyzice a nebo naopak vodní páru včely utéct nenechají (jak podotýká Goro) - potřebují vodu a co když nenechají ani utéct všechny plyny? A co když teorie o bezkyslíkovém metabolizmu nejsou úplnou hovadinou? Oni bratři Wrightové taky takhle v prosinci 1903 zkusili létat, protože byli blbí, neměli maturity a tak nevěděli, že to je fyzikálně nemožné…
Nevím jak Blaník vlastně funguje, ale funguje o hodně líp než jiné úly a nic víc nějak ani nepotřebuju! A už se mi asi ani nějak nechce řešit. Proto nyní více méně mlčím.