Zdravím, jak to řešite vy, kteří máte koně v zimě nakuté. My bohužel kvuli zdrav. stavu musíme (má terapeuticke podkovy). Valach dostával vždycky jen na rohy podkovy takové malinké hroty, ale i tak to byla někdy fakt jízda venku, teď mi nově kovář pridelal na podkovy 2 takové ostruhy, dal mu je zase na konce podkovy, koník chodí v pohodě a ven se budeme tedkom betonu vyhýbat ale uvažuji, jestli to nemá negativní dopad na kopyto, na šlachy..? Mám tohle u koníka poprvé, takze tomu nějak nerozumím a máme to jen na zkoušku, ale rikam si, jestli to na to kopyto nemůže mít nějaký negativní dopad, když má ostruhy pouze na 1 straně kopyta a na špici nemá nic, takže si chodí timpadem po špici?.Zase ale tedkon je měko, takže by se měl zaryt hrotama do země a byt narovno, mate s tímhl nekdo zkusenosti? Děkuji
A co si o tomhle myslíte? Nemá to špatny vliv na kopyta, šlachy..? Je skoro pořád na měkkém povrchu, takže by se mu to mělo vyrovnat, ale když jedeme ven občas po nějakém betonu musíme přejít a to už si chodí po špici. Zase teď má mrznout a sněžit, takže zase bych byla aspoň klidná, že se nerozflaka ve výběhu. Děkuji za odpověď.
Odpověď na příspěvek uživatele Leninas z 07.12.2024, 16:08:42
Nevím. Zažila jsem jenom jednou, že se koni šroubovaly ozuby na závody (parkur). Na zimu byly (když už) obyčejné pantoflice a práce se holt přizpůsobovala terénu. Spíš jsme řešili nášlapky.
Já taky znám ozuby jen pro práci, pak se to sundávalo.
Ono cokoli, co na zdravé kopyto nepatří, na ně působí nepříznivě. Ale Vy zdravé kopyto nemáte, když máte nakuté terapeutické podkovy. Třeba ve Vašem případě nějak pomáhají, mají za úkol dorovnat kopyto nebo co já vím.
Ten kovář, který Vám dal ozuby, je ten samý, s kterým řešíte ten problém s kopyty? A co je to za problém? Máte foto kopyt a foto postoje?
A nie sú to iba vídiové štifty? Tie sú ake ozaj malinké. Každopádne, ozuby sa používali skôr u pre kone, ktoré ozaj pracovali na snehu/ľade, kde potrebovali oporu. U rekreačného koňa do výbehu mi prídu trochu zbytočné.