Dobrý den, prosím o radu, jak správně dát Formidol. Učím se včelařit. V návodu je napsáno, že se má dát do podmetu pod plásty se zavíčkovaným plodem, a to tak aby vzdálenost od plástů nebyla víc než 1-2 cm???
Formidol
Jste sice anonym, ale. Teď je už na Formidol pozdě. Hlavně se ale zamyslete nad nepoužitím ŽÁDNÉ KYSELINY nikdy. Tedy pokud máte svoje včely rád a nechcete je týrat kvůli idiotskému aktivizmu odmítajícímu tak zvanou tvrdou chemii. A také jde o to, že já mám za dlouhé roky vypozorováno, že mám skvělé včely až od doby, kdy jsem přestal používat Formidol (10 let), odpařovat kyselinu jsem nedal nikdy. Jednou (před 6 lety) jsem si dal udělat sublimaci KŠ a to byl tak úděsný zážitek, včely stříbrné skrystalizovanou chemikálií v hrozné dávce, že mi takové chemické svinstvo už nikdy ke včelám nesmí. Nechci ani domýšlet, kde skončily mikrokrystalky chemikálie, kam jinam než do medu, vosku, propolisu a hlavně do těl včel.
Pokud si nastudujete mojí metodu Blaník - je možná v každém úle, dojde vám, že se med netěží z plástů, které jsou v úle když se léčí a tudíž lze bez obav používat tvrdou chemii. Ta se do medu nemůže dostat. Navíc je tvrdá chemie ve skutečnosti účinnější a pro včely neškodná.
Prosím ťa v ktorom návode si čítal, že Formidol sa kladie do podmetu? Mohol by si ho sem dať? Nepoužívam KM kvôli vysokej agresivite ku včelám aj úľovému prostrediu, ale ak ju uvažuješ používať ako začínajúci včelár by si to mal všetko o nej dobre naštudovať ! Výrobca odporúča dávať Formidol zhora na plodové plásty….
Před 2 lety jsem měl první úhyny. Rok předtím mi po fumigaci Varidolem nespadl žádný kleštík, tedy včelstva šla do sezóny čistá. Poté jsem v létě jak je doporučeno po medobraní dal Formidol. Na podzim zbylo z 11 včelstev jen 4. Nějaké spady byly následně po Varidolu také.
Nechci říct, že to způsobil Formidol, ale jde mi o to, že nepomohl a není to do budoucna řešení. Rozchováváme odolné viry a kleštíky tím že je “držíme na uzdě”, ve skutečnosti škoďíky jen očistíme o jejich méně odolnou přemnoženou část a na včelách se nám příště namnoží jejich elita. A u včel děláme přesný opak, množíme přešlechtené transtrubce ve sterilizovaných úlech, které si už sami neporadí. Ať si každý domyslí kam tenhle opak přírodního výběru povede, ještě se k tomu přidá zhoršující životní prostředí a klima a možná i el.mag.vlny.
Neumím s vaším tvrzením v závěru vašeho příspěvku souhlasit. Vezměte to na lidi. Ve středověku a raném novověku církev trestala za pitvy a lékařství bylo považováno za čarodějnictví. Kam u lidí té doby vedla absence sebemenší hygieny - chcete-li svého druhu sterility, známe z dějepisu. Jediné, co nejvyšší služebníci samotného Boha dovolovali, bylo tak akorát modlení a když už něco dělali, pouštěli žilou a tím pacientovi jen ublížili (podobně, jako dnes kyseliny u včel). Až půjdete okolo kalendáře milý Javali, mrkněte se, které je zrovna století. U lidí čistota, snaha o sterilitu nástrojů a pomůcek chirurgů vedla například k tomu, že dnes už nikdo neví, co byla horečka omladnic. Rakouský doktor Semmelweis prožil od svých kolegů peklo na zemi jen za to, že pánům doktorům, synům z lepších rodin a šlechty, doporučoval umýt si před operací ruce!!!!! A to nebyl středověk, ale půlka 19 století!
Nic ve zlém milý Javali, já do středověku ani Jiráskova Temna a dokonce ani do doby Bachova absolutizmu (nebo těsně před ním) zaboha nechci a vracet se nebudu, ale Bacha si dávám, to je fakt. Tehdy přežili jen odolní lidi, slabší padli a to samé chcete vy u včel dnes v jedenadvacátém století? Už roky opakuju, že neschopní včelaři a neochotní přistupovat ke včelaření SPRÁVNÝM způsobem, svádí logický důsledek své hlouposti, lajdáctví i NESMYSLNÝCH EXPERIMENTŮ, o kterých někdo (třeba já) stále dokola tvrdí, že nemůžou dopadnout dobře, na přírodní výběr. To je pořád dokola. Mentálně slabí jedinci VŽDY hledají příčinu svých neúspěchů vně sebe a odmítají připustit, že nejspíš něco udělali špatně a nebo, že dokonce spoustu věcí dělají celé roky špatně. Toto moje stále opakované tvrzení naráží na liberalizmus, který tvrdí, že je dobré všechno, když protagonista chce a že všechny postupy jsou správné a že je potřeba diverzita postupů, metod a práce obecně.
Konkrétně vy píšete, že jste měl nejdřív včely bez roztočů a nulové úhyny. Vraťte se pomyslně do té doby a sepište si na papír všechny svoje pokusy a psí kusy, co jste od doby bez úhynů svým včelám udělal. Třeba nesmyslně vysoké rámky a další a další kejkle a uvidíte, čeho jsou vaše úhyny důsledek, že přišly až po zahájení vašich experimentů, které jsem já nazval nesmysly a tvrdil vám, že nemůžou dopadat hlouhodobě dobře. To je pořád dokola. Lékař tvrdí, lidi nekuřte, je to jedovaté, blb řekne: kouřím 30 let a eště sem brka nenatáh. Jen tak naokraj, stačí se podívat na ženy kuřačky a stejně staré nekuřačky a v jejich věku 50 let vypadají o 10-15 let kuřačky starší! U chlapů to samosebou platí stejně, jen u chlapů se tělesné schátrání tak tragicky nebere.
Analogicky je to u včel, některé věci je nezabijí hned, ale výsledek se dostaví (třeba Formidol a jiné kyseliny v jiných aplikacích). Já mám letos po letech letoucích první úhyny, v poměru k počtu vč zanedbatelné % (zatím, ještě není jaro) a vím přesně čím to je. Zavinil jsem si to sám přetížením svého starého tělesného futrálu (kdo neví co je futrál tak jde o tělesnou schránku) a nemocí v kritické části roku - od začátku června ko konce srpna a čekání na výsledky stavu mojí páteře do 20.9.. Ale je to moje vina a ne že někoho nebo něčeho jiného!!!
A mimochodem, pozoruhodné je, jak tady diskutéři ignorují třeba moje vlákno o zádech starého včelaře, jediné, co z toho vyplynulo je nějaký typ zvedáku, ale jádrem sdělení bylo nebezpečí studené stavby a práce na “jednu ruku dlouhou”. A chápu jak se to čte Slovákovi, když oni úl na TS neznají a to samé nekritičtí milovníci všeho Amerického taky odmítají připustit, že je SS pro včelaře zhouba a ignorují fakt, že neexistuje seriozní potvrzení, že by byla pro včely SS lepší.
Pro chytřejší, schopné přečíst delší text než 3 holé věty a hlavně ho POCHOPIT, přikládám velmi poučné pojednání z Wikipedie.
Já netvrdím, že se v porodnici nemají mýt ruce nebo nedesinfikovat nástroje. Že si za úhyny můžu sám to vím.
Díky za vsuvku do historie, mě tyhle věci taky zajímají tak mi to vůbec nevadí a pokroku si vážím.
Javali:Já netvrdím, že se v porodnici nemají mýt ruce nebo nedesinfikovat nástroje. Že si za úhyny můžu sám to vím.
Díky za vsuvku do historie, mě tyhle věci taky zajímají tak mi to vůbec nevadí a pokroku si vážím.
Spíš jde o to, abyste si napříště mnohem líp uvážil svoje kejkle. A taky jde o to, že se včelstva navštěvují a předávají si zásoby, ale také včely a trubce a tudíž nemusí moc pomoci, že s polovinou vč budete dělat drastické kraviny a z polovinou ne a že to dobře dopadne.
Navštěvování včelstev a sdílení zásob i celých skupin jedinců je celkem málo prozkoumané a v Dole vymýšlejí jen jak lidi pumpnout o prachy. Totiž, na jednu stranu chápu, že na světě není zadarmo nic, snad jen ptáci zpívají zadarmo, ale jen do Jakuba. Ale kdyby byl Svaz co k čemu, mohl by vybírat od svých členů například stovku ročně a nezbytnost důkladně vysvětlit základně, ono by 8,50 Kč měsíčně nikoho nezruinovalo. Ovšem při 50.000 členů by to udělalo hezkých 5 mega a tyhle peníze dát Dolu na výzkum. A Svaz díky Včelařství, místo kravin a včelařského obleku, který si nikdo normální nekoupí, by mohl v časopise udělat anketu, co členové chtějí aby Dol zkoumal, když si na to platí tu závratnou stovku ročně. Ono by to mohlo být třeba i 30 Kč měsíčně a pak by to bylo už 18 mega že? A za to by snad už Dol něco vyzkoumal.
Prostě dalo by se toho dělat spousta, místo rekonstrukce baráku za miliony a mezitím placení nájmů, kde sídlí dočasně Svaz na nejdražších adresách v Praze, když mohlo panstvo na nezbytnou dobu rok dva dojíždět třeba do Uhříněvsi, kde by platili desetinu a hned by bylo na granty pro Dol. Rozhazují peníze za nesmysly a podporují Dol, aby se nějak uživil jak chce a vymýšlejí jen jak pumpnout lidi za víčka a jiné hovadiny. 3 vyšetření na mor místo jednoho jim prošlo, jako ovce jsme si to dali líbit a tak nesmysly stupňují. A já ani vlastně nevím, jak se vzepřít a Svazu takové “hospodaření” zatrhnout. A nebo. Zrušilo se spousta lepších a potřebnějších věcí, proč ne výzkumný ústav, který nic roky nevyzkoumal a ani se nesnaží a nikdo si tam zkoumání neobjednává?
A tak dále a tak dál. Tohle nezměníme, ale co změnit lze je, třeba u vás Javali, že vezmete rozum do hrsti a konečně pochopíte, co ještě lze a co už určitě ne. Ani bych nemukal kdybych vám to neříkal. Chytří to berou podle hesla mého táty: “Jsi li informován, jsi ozbrojen a jestli neposlechneš, tak potom nefňukej!” Jasně, vy nenaříkáte, ale nečtu od vás, že se polepšíte.😉
---------------------------
Anonym se ptal na Formidol. Pokud vůbec přečetl, co jsme tu já a někteří další napsali, a jestli to umí pochopit, jádro sdělení je v tom, že právě kyseliny jsou s největší pravděpodobností tou věcí, těmi kejkli, kvůli kterým pak “záhadně” hynou včelstva. Někdo si říct dá, přibývá těch, co jsou nepoučitelní. Anonym - tazatel nijak nereaguje. To proto, že kdo jde za někým o radu, ve skutečnosti radu nechce, je už rozhodnutý a hledá jen nějaké další lidi, kteří mu jeho hovadinu pochválí. Jak mu někdo sdělí něco jiného, zarytě mlčí a myslí si, že odpůrci jsou volo.é a stejně si udělá to, co původně chtěl. (kor když může na videích vidět, jak Pečinkovi klidně dávají fumigaci do podmetu a klidně knoty naležato) Že by o svojí hovadině začal pochybovat, ptal se dál a žádal upřesnění a nebo, že by NEDEJ BOŽE poděkoval, to tyhle ani nenapadne.