Aktuálně: 3 255 inzerátů220 011 diskuzních příspěvků18 348 uživatelů

Jak porozumět vlastním kočkám??

Kamila (neregistrovaný) 04.12.2024, 22:32:44 xxx.xxx.155.90

Ahoj zdravím všechny,

máme dvě doufám, že spokojené 5 leté kočky. Samozřejmě obě znám  dobře a vím jaké jsou. Přesto stále úplně nerozumím jaký mají  mezi sebou vzájemný vztah. 

Jsou to sestry z jednoho vrhu a z 90% si myslím, že se mají vzájemně rády jak jen kočky mohou a že si uvědomují, že jsou si vzájemně nejbližší kočky.

Přes den jsou venkovní a na noc chodí spát domů ( v zimě rády a v létě méně rády). V zimě mohou pokud chtějí být klidně doma i přes den, je to spíše na nich. 

Obě mají svá jména, nicméně vzhledem k povaze jedné říkám ,,Princezna" a druhé ,, Popelka".

Když byly malá koťátka, Princezna byla odvážnější, stále něco zkoumala, někam lezla. Popelka byla bázlivější a za Princeznou jako ocásek a pokud ta jí utekla, tak bezradně mňoukala.

Dnes je Popelka normální odvážná kočka, pohodářka a trošku raubíř. Není jí cizí vyválet se v hlíně a chodit jako špindírka . Ráda se mazlí a pokud něco provede a zvýší se na ní hlas, nic si z toho nedělá. Skoro ničeho se nebojí, jen sekačky a trochu včel a vos, asi někdy dostala žihadlo.

Naproti tomu Princezna je pravá dáma, co se nikdy neumaže, vznešená a hrdá. Možná je trochu citlivka, na ni nelze zvýšit hlas, s tou se musí v rukavičkách. Ráda se mazlí, ale jen když sama chce. Bojí se bouřky a zábavní pyrotechniky. 

Myslela jsem si, že Popelka je dominantnější, protože občas na Princeznu venku skočí a chce se prát. Princezna někdy vypadá jako, že se jí bojí a jindy se jí postaví a trochu si nafackují a jdou od sebe. Dlouho jsem si myslela, že napadá jen Popelka Princeznu, ale pak jsem zjistila, že se tak děje i naopak. Nedávno Princezna na Popelu skočila a fackama ji zahnala do kouta až jsem je musela okřiknout. 

Ale ať si venku udělají cokoliv, tak doma se k sobě tulí a jedna nedá bez druhé ránu. Mají mnoho různých pelíšků, každá by mohla spát sama a přesto v 99% spí spolu přitulené. 

V pelíšku se vzájemně olizují, ˇčastěji ale Popelka olizuje Princeznu. A Popelka pustí Princeznu do své misky.  Tak, která z nich je vlastně ta dominantní?

Děkuji za radu.

Stelle
Stelle 04.12.2024, 22:40:26 xxx:xxx.25f7:40b2

Mě přijde, že není dominantní ani jedna. Zkuste pokus. Kupte jim nějakou obyčejnou hračku, a položte jí před kočky. Pokud si jedna s hračkou začne hrát a druhá stojí opodál a čeká, až si ta prvá přestane s hračkou hrát, je pravděpodobně nedominantní. 

Je ale možné, že prostě nejsou dominantní ani jedna.

hmn
hmn 05.12.2024, 09:34:06 xxx.xxx.0.122
»
Odpověď na příspěvek uživatele Stelle z 04.12.2024, 22:40:26

tak tohle by u nás neklaplo….

on ten důvod, proč si ta druhá nebude hrát, může být i to, že si prostě v tom okamžiku hrát nechce a/nebo jí ta hračka jako hračka nepřipadá

když vytáhnu laser, abych prohnala Alberta, a uvidí to Baruška, tak se po tom světýlku okamžitě vrhne. Albert ji nechá. Přičemž platí, že Barča se Alberta fakt bojí a Albert ji napadá (protože ona se nijak nebrání), a že Barča je chodící submisivita.

kometa
kometa 05.12.2024, 09:39:55 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kamila z 04.12.2024, 22:32:44

která z nich je vlastně ta dominantní?

Žádná.

Stelle
Stelle 05.12.2024, 11:06:34 xxx:xxx.faed:c4c5
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 05.12.2024, 09:34:06

Jo, to máte pravdu. Ale podle mě prostě podle popisu jsou obě vyrovnyný. Pokud jsou to v podstatě dvě stejné kočky, nemusí být submisivní ani jedna.

Kamila (neregistrovaný) 05.12.2024, 11:44:42 xxx.xxx.78.17

Tak děkuji za názory 🙂

Jo a s tou hračkou by to u nás taky nefungovalo. 

Také se asi přikláním k názoru, že jsou asi vzájemně ve vyrovnaném postavení.

Nicméně proč mají potřebu si občas nafackovat a většinou útočí ze zálohy, když ta druhá o té útočící neví. 

Pokud o sobě vědí, tak třeba ta co jde, tak se té druhé co sedí vyhne obloukem, ale zase je to jednou tak a podruhé obráceně. A o půl hodiny později už spolu leží spokojeně na sluníčku v záhonku na kůře. 

A když se jedné něco děje a ječí (občas když na jejich území přijde cizí kočka,kocour) tak ta druhá tam hned běží…

Stelle
Stelle 05.12.2024, 11:50:17 xxx:xxx.faed:c4c5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kamila z 05.12.2024, 11:44:42

K tomu fackování, všimněte si při příštím boji drápku. Mají je zatažený nebo vytažený?

kometa
kometa 05.12.2024, 13:48:59 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kamila z 05.12.2024, 11:44:42

a většinou útočí ze zálohy, když ta druhá o té útočící neví.

Ale o to přesně jde! Pak je to teprve ta správná bžunda. (a hlavně procvičování lovecké techniky). Vy jste nikdy na nikoho neudělala baf!?

Mí kocouři si hrají úplně stejně. Přepadají se ze zálohy, kombinují řecko- římský zápas s judem, občas se fackují nebo starší na mladšího i zasyčí, když už chce mít klid.

Kamila (neregistrovaný) 05.12.2024, 13:58:56 xxx.xxx.78.17
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 05.12.2024, 13:48:59

Takže je to normální a není v tom nic zlého? Ony totiž u toho také někdy syčí a ječí, sem tam i chlupy vypadnou. Když to dělaly jako koťata, tak jsem to brala jako hru, ale nemyslela jsem si, že si takto i dospělé kočky hrají.

kometa
kometa 05.12.2024, 14:09:15 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kamila z 05.12.2024, 13:58:56

Je to normální. Včetně těch chlupů. Věk šest let a šest měsíců.

hmn
hmn 05.12.2024, 15:49:56 xxx.xxx.0.122
Kamila:

Takže je to normální a není v tom nic zlého? Ony totiž u toho také někdy syčí a ječí, sem tam i chlupy vypadnou. Když to dělaly jako koťata, tak jsem to brala jako hru, ale nemyslela jsem si, že si takto i dospělé kočky hrají.

no, ono v tom to zlé být může
to je tak půlvteřina, během které se hra může změnit na rvačku

Tenurri
Tenurri 05.12.2024, 18:46:42 xxx.xxx.110.133

Jsou to prostě kočky. Ty naše spolu taky občas spí, občas se vzájemně myjí, občas se oba vyloženě vysírají. 
Minule jsem o kočku zakopla a ta šla uraženě nafackovat kocourovi 😀…

Nebo jsem něco trénovala doma se psem, kočka přešla přes celý pokoj, sedla si na stolek pod tv, koukala co děláme a po chvilce se rozhodla že jí tam pes vlastně vadí a už naznačovala že mu nafláká, ten si ji vůbec nevšímal (kočka třeba vůbec nepoužívá při “fackování” drápky).
Nedej bože když chtějí kočka i kocour oba odpočívat na stejném místě a jeden z nich nemá náladu ho zrovna sdílet 😅.

Případně kočka se jde občas schovat někam, kde muže číhat na kocoura, kocoura to zaujme a jde k ní, což kočce najednou strašně vadí a začne se vztekat. Za půl hodiny vedle sebe úplně v pohodě leží…

Nikdy si nijak neublížili, maximálně na sebe občas držkují. Kočka je celkově velmi náladové zvířátko😁.

Obrázek
Buggyra
Buggyra 06.12.2024, 07:47:02 xxx.xxx.198.226

Zaujalo mě téma diskuse, aniž bych četla zbytek, tak jen napíšu, že když potřebuji od Kocoura něco vědět, tak se ho zeptám. No a on se tedy sníží k tomu, že mi odpoví tak, abych mu rozuměla a mohla mu otročit dle jeho výsostných přání.

Obrázek
biaca
biaca 06.12.2024, 10:11:48 xxx.xxx.47.71

Já tedy musím říct, že u nás hierarchie je. 

Starší kocour je zcela jasně dominantní kocour, a mladší submisivní. Zcela jasně je to vidět, když jdeme spát - první, kdo si vybírá místo je starší kocour, mladší musí počkat. Ale není to zase tak, že by starší mladšího kocoura napadal (pouze mu ukáže jeho místo, ale mladší mu vždy uteče) nebo že by se mladší staršího kocoura bál, kolikrát ho sám provokuje a dobírá si ho. Ale mají se rádi, pomáhají si vzájemně s hygienou, leží vedle sebe, a když odnesu jednoho kocoura pryč např. k veterináři, hned se za dveřmi ozve zoufalý křik. 

Ale o tom, že mladší bude schopný se podřídit, jsem věděla, když už jsem si ho brala - především, když ve skupině koťat také nehrál první housle. 

Obrázek

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.