Samozřejmě - motivace přes žrádlo je nejsilnější.
Jačmeň ako krmivo sliepok
Hm, môj hyd vytrvale odmieta akúkoľvek stravu na prilepšenie, domácu, ale aj strúhanú mrkvu, atď.
Teraz majú v Lídli takú zmes semienok pre vtáčiky, ktorú vtáčiky nechcú, tak som im experimentálne usypala a to bol poprask, to zobali dokonca aj prepelice.
Je tam repka, proso, lesknica, tak rozmýšľam, že by som si namiešala takú zmes na zimu, na prilepšenie.
Čo sa týja jačmeňa- obsahuje dve antinuričné látky: už spomínané beta-glukány (údajne je jačmeň fajn pri hnačke, lebo beta-glukány viažu vodu a dochádza ku tvorbe akéhosi gelu, čo vedie k zvýšenej viskozite trusu, no potom im to zase môže ostávať na prdeli, že áno…a druhou antinutričnou látkou je kyselina fytová, ktorá zas na seba viaže hlavne dvojmocné katióny (Ca), ale aj jednomocné (P)a tak je minerál pre zviera nedostupný.
Obsah týchto, aj iných antinutričných látok závisí aj od šľachtenia, odrody, podnebia, vlahy, spôsobu žatvy, atď.
A áno, klíčením sa obsah mnohých, premnohých antinutričných látok v zrnách znižuje. Znižuje, ale na nule nebudú, no.
V súčasnosti sa už bežne produkujú zrniny a olejniny so zníženým množstvom týchto látok, viď napríklad repkový olej, v ktorom nás už kyselina eruková nemusí trápiť, lebo jej je tam minimum, atď.
Och, antinutričné látky zbožňujem, hehe 😀
Slunečnici mé slépky odmítají, loupanou i neloupanou. Kukuřici dávám (pomlácenou), protože si myslím, že cukr zahřívá. Žiju v té představě a hezky se měním v sud. Ony ne. Kukuřice má o hodně méně tuku než slunečnice, chápu slepičí papání tak, že nemá mít moc tuku. A s vlákninou podobně. Ze slunečnice bych asi dostala málo všeho, možná by to i škodilo, přesně jsem to nezkoumala, jen tak letem.
Já koukám do tabulek - slunečnice 36 % tuku, kukuřice 45. Kukuřice 11 % bílkovin, slunečnice 18 %. Vláknina slunečnice 26, kukuřice 27.
Asi závisí odrůda od odrůdy, ale papírově se mi jeví lepší slunečnice. Samozřejmě pokud ji nežerou, tak je jedno, co je na papíře. 🙂
Já si teda myslím, že kukuřice má kolem 5 % tuku. Do osmi, uvádí se.
Slunečnice neloupaná má vlákniny i víc, ale rozhodně tak 20x víc než kukuřice. Loupaná nevím.
Problém kukuřice je složení té bílkoviny, je na nic. A 0,0 vápníku atd. Prostě je to dobře fungující cukr, nic víc.
https://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/cvicebnice/krmivo.php?krmivo=13
https://cit.vfu.cz/vegetabilie/plodiny/czech/kukurice.htm
Zajímavé je, že v létě se moje slépky té kukuřici skoro vyhýbají, zůstává v miskách a cpe se tím kde kdo. Ještě mi do ruk přišla směs s křížencem pšenice, jehož jméno jsem zapomněla, to taky nechcou, nikdy.
Ta kukuřice je výhodná, protože 0 antinutrienty. Ale zas všem slépkám se to nemůže, mohou tloustnout.
Štěkanátku to moc chutná, už vynalezlo, že “já bych sem šel čůrat”, rychle se otočí a už má plnou držku zrní.
Já čerpala tady.
https://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/cvicebnice/krmivo.php?krmivo=22
Víc nevím, moc jsem to nestudovala. Ale že by byla až taková odchylka? Třeba krmná vs. pro lidskou spotřebu?
Možná jsem špatně pochopila tu tabulku. 😀
Ps: Fakt jsem to špatně přečetla. 🙂