Aktuálně: 3 736 inzerátů211 097 diskuzních příspěvků18 262 uživatelů

Musí kvalitní med ztuhnout?

Anonymní (neregistrovaný) 24.11.2024, 17:01:52 xxx.xxx.293.142

Je pravidlem, že kvalitní med musí časem ztuhnout? Znamená to, že když je tekutější, tak nemůže být kvalitní? Děkuji předem za odpovědi. 

M.S.
M.S. 24.11.2024, 17:21:53 xxx.xxx.47.194
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 24.11.2024, 17:01:52

Většina běžných medů v podmínkách ČR skutečně zkrystalizuje v řádu týdnů až měsíců.

Je však několik výjimek:

Akátový med nekrystalizuje ani za několik let, pokud je čistý. Ve směsi s jiným medem také prodlužuje krystalizaci směsi. Pokud ztuhne tak do velmi jemného “rosolu” který se dá i mechanicky rozmíchat.

Pohankový med vydrží několik měsíců, stejně tak lipový až půl roku. Některé medovicové tmavé lesní medy také krystalizují pozdě nebo jen částečně až třeba po ruce.

Druhů a kombinací medu jsou bambiliony. Je třeba dodat více informací o konkrétním medu.

Rychlost krystalizace ovlivňuje i teplota, množství krystalizačních jader (například pylových zrn), nebo obsah vody v medu. Vlhké medy krystalizují později. Atd…

Anonymní (neregistrovaný) 24.11.2024, 17:30:51 xxx.xxx.25.205

Takže ano, kvalitní med musí časem ztuhnout, jinak to není med


Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.