Takže ano, kvalitní med musí časem ztuhnout, jinak to není med
Je pravidlem, že kvalitní med musí časem ztuhnout? Znamená to, že když je tekutější, tak nemůže být kvalitní? Děkuji předem za odpovědi.
Je pravidlem, že kvalitní med musí časem ztuhnout? Znamená to, že když je tekutější, tak nemůže být kvalitní? Děkuji předem za odpovědi.
Většina běžných medů v podmínkách ČR skutečně zkrystalizuje v řádu týdnů až měsíců.
Je však několik výjimek:
Akátový med nekrystalizuje ani za několik let, pokud je čistý. Ve směsi s jiným medem také prodlužuje krystalizaci směsi. Pokud ztuhne tak do velmi jemného “rosolu” který se dá i mechanicky rozmíchat.
Pohankový med vydrží několik měsíců, stejně tak lipový až půl roku. Některé medovicové tmavé lesní medy také krystalizují pozdě nebo jen částečně až třeba po ruce.
Druhů a kombinací medu jsou bambiliony. Je třeba dodat více informací o konkrétním medu.
Rychlost krystalizace ovlivňuje i teplota, množství krystalizačních jader (například pylových zrn), nebo obsah vody v medu. Vlhké medy krystalizují později. Atd…
Takže ano, kvalitní med musí časem ztuhnout, jinak to není med