Ty brambory bych v domácím chovu nehrotila, ani přemrzlé. Tedy uvařené, syrové snad nikdo nekrmí, stejně tak nekrmí jenom brambory. Míchám směs pro nosnice s nastrouhanými nebo rozmačkanými bramborami klidně, aspoň se ta “mouka” u dna zužitkuje. Mám tedy slepice v poměrně velkém výběhu, nejsou odkázané jenom na to, co dostanou ode mě navíc jim zkrmuji zbytky mléčných výrobků, zbytky z kuchyně, odkrojky masa atd. Předpokládám, že tazatel je na tom podobně.
Odpověď na příspěvek uživatele aldamax z 24.11.2024, 15:18:58
Toto je opravdu asi běžná praxe. Podobně krmím též. Otázkou je, jak krmí tazatel, což nepíše. Jen se ptá na přemrzlé brambory. Těžko pak poradit, protože si nedělám iluze (soudě i podle některých zdejších dotazů), že jsou lidé kteří jsou schopni krmit jen brambory, zbytky z kuchyně a pšenice. Takoví se pak často diví, že jim slípky nesnáší, či se ozobávají. Bohužel anonymové nám tu diskuze dost ředí, svými moudry a urážkami ostatních, kteří se nebojí své názory a rady podepsat.
Anonymové vám tady diskuze ředí svými moudry…když jde o moudra, anonymové mlčí. Ostatně nebýt anonymů, nemáte vy charakterní ani kde svá moudra uplatnit.
Článok, ktorý napísala pani Ing. Iveta Prombergerová, Ph.D. ma zaujal. Netušila som, že aj varené brambory/zemiaky sa dajú silážovať. Spolu s inými plodinami , trávami, burinami… že tieto siláže sú vhodné pre sliepky. Je to zaujímavá informácia. Robiť to ale pravdepodobne nebudem.
Osobne si myslím, že ak by sliepky zobali premrznuté varené zemiaky, bude to obdobné, ako keď zobali to isté krmivo ešte nezamrznuté. Ale asi je lepšie dať im len toľko “míchanice”, koľko zjedia naraz (ale to tu žu odznelo aj so zdôvodnením).
Toto je opravdu asi běžná praxe. Podobně krmím též. Otázkou je, jak krmí tazatel, což nepíše. Jen se ptá na přemrzlé brambory. Těžko pak poradit, protože si nedělám iluze (soudě i podle některých zdejších dotazů), že jsou lidé kteří jsou schopni krmit jen brambory, zbytky z kuchyně a pšenice. Takoví se pak často diví, že jim slípky nesnáší, či se ozobávají. Bohužel anonymové nám tu diskuze dost ředí, svými moudry a urážkami ostatních, kteří se nebojí své názory a rady podepsat.
Článok, ktorý napísala pani Ing. Iveta Prombergerová, Ph.D. ma zaujal. Netušila som, že aj varené brambory/zemiaky sa dajú silážovať. Spolu s inými plodinami , trávami, burinami… že tieto siláže sú vhodné pre sliepky. Je to zaujímavá informácia. Robiť to ale pravdepodobne nebudem.
Vařené se dokonce silazuji lépe než syrové. Lepší je i jejich stravitelnost. Díky bramborám se společně dobře silazuji i pícniny s vysokým obsahem bílkovin, které se samotné bez konzervantů silazuji jen obtížně. Třeba kopřivy a vojtěška. Lze do brambor přidat prakticky cokoliv co normálně nejde uchovat…nať zeleniny, trávu ze sekacky, padaná jablka…
Dělám pro drůbež siláž v 10l kyblech s víkem, které vrstvym na sebe. Je to akorát, kvůli postupnému odebírání aby nedošlo k zvětrávání. Samozřejmě jde při více zvířatech silazovat i ve větších dobře uzavíratelných nádobách. Dávám dil brambor, dil mrkve a dva díly sekaných kopriv. Otevřená siláž pěkně voní a ma zachovanou barvu vložených komponentů.
Odpověď na příspěvek uživatele Laik z 24.11.2024, 18:17:25
1/V tomto případě pouze prostou slušnost a ohleduplnost k ostatním diskutujícím. 2/Umožníte svým označením dohledat případným zájemcům v historii fóra více či méně duchaplné odpovědi na dané otázky. Odtajníte tím pouze jediné, zda má cenu se spornou odpovědí vůbec zabývat. 3/Vaše soukromí není nijak ohroženo.
Tak se mi tu nehádejte. Zkusím teda snížit trochu dávku aby to rychleji sezobali. Tu konzervaci brambor znám z mého dávného mládí taky. S dědem jsme uvařili brambory v pařáku, potom se pošťuchali a nacpali hodně do igelitových pytlů, pechovalo se to aby se vytěsnil vzduch. Pak se skladovaly pytle ouvazkem dolů na chladném místě, brambory zkysly a pak se krmili prasatům se syrovátkou. Prý nejlepší krmení co může být ale jak by to bylo vhodny pro slepice netuším.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 25.11.2024, 10:12:32
Já bych tu siláž nedala brojlerům vůbec…ti jsou vystechteni na extrémně rychlý růst, musí být krmeni příslušnou směsí od Br1,2,3…,při přikrmování nějakou zelenou siláží se růst zpomalí a maso už nebude tak kuřecí,jak má být..ale je to každého věc,jak si brojlery vykrmí…my jsme brambory vařili prasatům..i to zelené dostávali,jabka, hrušky,kozí mléko,atd😀
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 25.11.2024, 12:00:56
Schválně krmim brojlery bez směsí právě proto aby jejich maso nebylo tak “kuřecí”. Chuť smradlavého bláta. Takového je v krámech dost a za cenu za kterou to nevykrmim ani pri krmení směsí. Rozlišuju domácí a koupené, protože domácí bez směsí je kvalitativně lepší. Ale pravda, každý jak chce
Tak se mi tu nehádejte. Zkusím teda snížit trochu dávku aby to rychleji sezobali. Tu konzervaci brambor znám z mého dávného mládí taky. S dědem jsme uvařili brambory v pařáku, potom se pošťuchali a nacpali hodně do igelitových pytlů, pechovalo se to aby se vytěsnil vzduch. Pak se skladovaly pytle ouvazkem dolů na chladném místě, brambory zkysly a pak se krmili prasatům se syrovátkou. Prý nejlepší krmení co může být ale jak by to bylo vhodny pro slepice netuším.
zaujímavé, s tým igelitovým sáčkom to v malom môžem skúsiť - poštuchané zemiaky (brambory), ale hlavne kombinované s mrkvou a s niečím zeleným - najprv ja ochutnám, aby to nebolo pokazené nejak inak, snáď tráviace ťažkosti z tohto nebudú mať (čítala som, že sliepky radi zjedia aj kyslú kapúustu, ale tam je hodne soli, to by som sa skôr bála dávať).
Ešte by mazaujímalo, kde to dávate kysnúť? A keď je sáčok utesnený, nebude sa snažiť explodovať? - kyslú kapustu robievam, ale tam sa tvorí hodne CO2.