Aktuálně: 3 425 inzerátů217 639 diskuzních příspěvků18 335 uživatelů

Možné příčiny drbání u feny

Terapeutka (neregistrovaný) 22.11.2024, 18:27:02 xxx.xxx.10.57

Ahoj, chtěla jsem se trochu poradit - fena (5 let, xGR) se už pár měsíců drbe a vykusuje. Chvílemi dost intenzivně, někdy se i zastavuje na procházkách. Na parazity bych to moc neviděla ( od jara přes léto měla bravecto, nyní dostala před 14dny symparicu) , ani okem nevidím blechy nebo ten bleší bordýlek v srsti. Drbe se nejvíc na hlavě za ušima ( uši čisté) a vykusuje se na hřbetě a u kořene ocasu. Vetka nejdříve dávala injekce proti drbání ( asi kortikoidy, jen na ⅔ dny), pak zkoušela hormony na hypotyreózu ( bez odběrů, jen pokus, hlavně kvůli vypelichanemu ocasu), to brala asi dva měsíce bez efektu. Pak přišel na řadu apoqel - první dvě tablety se mi zdály fajn, ale pak už se drbala zase. Vybrala tři balení a drbe se a žere furt.  

Změnila jsem veterinu a dostala opět injekci kortikoidů, antiparazitika a jako další řešení nabízí klinika pouze testy na alergie ( za asi 6tis) + cytopoint nebo pouze cytopoint. Prý to nemůže být nic jiného než alergie. A mi se to nezdá. Vím, že Google není vševědoucí, ale po přečtení desítek kazuistik mi její projevy vůbec nepřipadají jako alergie. Packy si nevylizuje, kolem tlamy nebo celkově na obličeji má pěknou srst, nedrbe se tam. Má hodně vypelichany ocas, zhrublou srst na hřbetě. Kůži má podrážděnou jen z toho drbání ( nemá žádnou vyrážku, lupy, ložiska…) . A ještě mi vrtá hlavou - kdyby to byla alergie, tak proč se drbala po tom apoqelu? Ten na alergie snad není?

Mám z té kliniky trochu pocit, že jsou mašina na prachy, ani komunikace lékařky nebyla příjemná, byla dost arogantní a vlastně mě postavila před hotovou věc. 

Drbali se vám někdy psi takto podobně a rozlouskli jste příčinu? 

Plaka
Plaka 22.11.2024, 19:21:54 xxx:xxx.7ff:2189

Mně se takhle drbávaly feny před háráním. Pak to vždy přešlo, hormony v tom hrály roli. Současná kastrovaná fena se začla drbat podobně - řešení bylo snadné. Měla ucpanou jednu anální žlázu, stačilo vymáčknout a bylo po drbání.

Sarah01
Sarah01 22.11.2024, 19:27:02 xxx.xxx.162.253

Jo, dělají to i ucpané anální žlázky, jedna moje dřívější fena na to taky trpěla.

Plaka
Plaka 22.11.2024, 20:02:36 xxx:xxx.7ff:2189

Na druhou stranu, jestli se fena drbe už “pár měsíců” - udělal jí tedy někdo krevní rozbor nebo i stěry z kůže, jak psala Sarah? Vety by snad napadlo vymáčknout feně análky, byť jen preventivně. Ohledně blech, mohla ji jedna třeba náhodně hlodnout, fena blechy už dávno mít nemusí, ale alergicky se drbat kvůli blešímu kousnutí stále ano. 

Anonymní (neregistrovaný) 23.11.2024, 08:32:53 xxx.xxx.10.57
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 22.11.2024, 19:17:08

Krmíme masovými konzervami, hlídám složení přes 90%masa. Občas vařené žaludky, srdíčka. Syrová křídla, skelety, hřbety. Granule mívala Josera festival, teď jsem nové přešla na Carnilove. Ale granule žere málo, dávku má tak na tři dny. Je spíše masová. Pamlsky sušené maso, šlachy, uši, kosti. Občas piškot.

A kožní stěr ji nedělal nikdo, nikdo to nenabídl, nenavrhl.

Obrázek Obrázek Obrázek
Terapeutka (neregistrovaný) 23.11.2024, 08:34:07 xxx.xxx.10.57
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 22.11.2024, 19:27:02

žlázky jí na klinice vymačkali, ale efekt nějak nepozoruju, je to už 14 dní a žere se furt.

Vahine
Vahine 23.11.2024, 09:08:31 xxx.xxx.191.9

Jsem teretik, žádný odborník, ale když ji pelichá ocas, tak mne napadl taky ten stěr, ten bych na veterině chtěla. Co výměšek? Jestli nic moc, může jí z té skladby dobrot něco vadit. 

Můj alergik je na granulích s jednoduchým složením z masa, které může. Před lety, když ke mně bělouš přišel, jsem nechala dělat i alergologické krevní testy. To byl pro mne základ na odpíchnutí. Měl kachní Marpy, jenomže je přestal jíst, tak teď máme kuřecí Platinum Vetactive. Taky žere křídla, skelety, máme sušené od Budogu. V poslední době to drbání zase rozjel, asi nový alergen vepřové maso, které jsme měli taky sušený od Budogu a Platinum Vetactive vepřové grancle (už jsou pryč) a možná je to třeba i plíseň a vlhko venku, nevím, tak jsem zkusila Cytopoint a zabral přes noc a drbne se tak 2x denně. 2. 12. jde na druhou injekci. 

Z masa nám zbylo tedy kuře, kachna, tak mu dávám už jen  to. Piškot žádný, maximálně od Essential foods kachní měkký pamlsek. Ten má dlouhá léta a snaší ho dobře. Mrkněte do tématu s Apoquelem, tam se rozebírá i ten Cytopoint.

lesnizinka
lesnizinka 23.11.2024, 11:08:08 xxx.xxx.85.7

Už to tu bylo napsáno, můžou to být i hormony, i když tam to bývá hlavně na břiše. Měla to sestřenky kříženka akity. Před háráním se drbala a olezla na celém podvozku. Jestli i ocas si bohužel už nevzpomenu. Říkala jsem jim, že je to určitě hormonální, ať ji vykastrujou. Nechtěly. Říkal jim to i vet, nešly. Šly až dostala rakovinu mléčné žlázy. Jo, pak byla vykastrovaná, než jsem mrknula. Už si mohly…👎 Byla jsem na ně fest nasraná. Po x letech utrpení se škrábáním, nakonec několik měsíců trápení s tumorem s jasným koncem. Ale už neolysávala, no👎

Sarah01
Sarah01 23.11.2024, 11:11:06 xxx.xxx.162.253
Anonymní:

Krmíme masovými konzervami, hlídám složení přes 90%masa. Občas vařené žaludky, srdíčka. Syrová křídla, skelety, hřbety. Granule mívala Josera festival, teď jsem nové přešla na Carnilove. Ale granule žere málo, dávku má tak na tři dny. Je spíše masová. Pamlsky sušené maso, šlachy, uši, kosti. Občas piškot.

A kožní stěr ji nedělal nikdo, nikdo to nenabídl, nenavrhl.

Obrázek Obrázek Obrázek

Předtím, než to budete nějak radikálně řešit, třeba kastrací, nechte si udělat ty stěry, třeba i jinde, když v toho veterináře, kde jste fenku léčili, nemáte důvěru. 

Jinak se dívám, že krmíte převážně kuřecí. Možná bude řešením změnit krmení na hovězí nebo jehněčí.

lesnizinka
lesnizinka 23.11.2024, 16:51:04 xxx.xxx.85.7

Tak samozřejmě, až se vyloučí všechno ostatní. Ale ono to s tím háráním prostě tehdy hodně napovědělo, stačilo pár hárání sledovat. 

Terapeutka (neregistrovaný) 23.11.2024, 19:10:13 xxx.xxx.10.57

Ohledně hormonů - hárat měla v srpnu, ale dostala předem preparát na oddálení ( byla zrovna  na hlídání ve společnosti psa) a od té doby ještě nezačala hárat. Interval má obvykle 9/10 měsíců, naposledy to měla 10/23. Zatím ani náznak (není opuchlá, nelíže si vulvu, neznačkuje venku) Tohle ale taky na veterině nikoho nezajímalo 🤷🏼‍♀️ 

Ještě v případě těch kožních stěrů- co od toho čekat nebo co žádat? A cenově máte představu - ráda bych šla na další kontrolu lépe připravena.

Plaka
Plaka 23.11.2024, 19:35:15 xxx:xxx.2f5:52c9
»
Odpověď na příspěvek uživatele Terapeutka z 23.11.2024, 19:10:13

Jaký preparát? Sono břicha té feně někdo udělal, když přes rok nehárala?

kometa
kometa 23.11.2024, 19:43:16 xxx.xxx.147.163
»

ale dostala předem preparát na oddálení

Viz Plaka. Jaký preparát? Fena už víc jak rok nehárala? 

Já bych teda změnila veta.

megi-the-pes
megi-the-pes 23.11.2024, 20:17:23 xxx.xxx.124.128

Kromě drbání a pelichání se neděje nic? 

Hyperplazie ocasní žlázy. 

Třeba. Kouknout na vaječníky, je to jedna z možných příčin.
Nula hárání může být výsledek nesprávné funkce vaječníků. 

Pamatuji psa, co měl vážnou nemoc, ale říkal to tím, že si kousal ocas a snažil se k břichu. Nebo může mít nějaké staré zranění… ale místo bebínka spíše zarůstá.

Stěr a seškrab neuškodí. Je na to potřeba mikroskop, to dá každý.
Ale nějaký parazit, demodex a ty svině… svilušky? to by nebylo jen na zadní části psa.

Mohla by za to moci ta látka na oddálení hárání.
To bude nějaká supersvině škodlivá.

Sarah01
Sarah01 23.11.2024, 20:21:28 xxx.xxx.162.253

Nehárat mně fena po více jak roce, tak už plaším a objíždím všechny možný veteriny. Mně jednou zrovna před krytím hárala po 10 měsících a to už jsem mazala k vetovi, jestli je všechno v pohodě. Radši jít zbytečně, než přijít pozdě.

megi-the-pes
megi-the-pes 23.11.2024, 20:27:00 xxx.xxx.124.128

Ono to není víc jak rok, možná by normálně hárala, ale letos dostala ten preparát, ne? A ten mohl něco podělat - ale letos. Ale nevim, za jak dlouho po podání má fena začít. 

Jeden zahr. web říká, že by to mohla být i obyčejná tasemnice.
Nebo Cushing, ale to je blbost, když nejsou jiné trable. 

Stelle
Stelle 23.11.2024, 20:53:33 xxx:xxx.700d:315
»

Ona nehárala rok?! A za veterinářem jste s ní nešla?

Sarah01
Sarah01 23.11.2024, 21:03:48 xxx.xxx.162.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 23.11.2024, 20:27:00

Vycházela jsem z toho, že zadavatelka udává poslední hárání 10/23, teď je 11/24. S těmi preparáty na oddálení zkušenost právě nemám, na jak je to dlouho a tak, já bych to svým fenám nikdy nedala, ty komplikace se asi daly očekávat. Já nevím, ale fena je ke krytí cca 3, možná 5 dní, to je prostě podle mě zbytečný. Já to mám prostě jinak no.

A jaktože tasemnice? 😲

Plaka
Plaka 23.11.2024, 21:42:22 xxx.xxx.113.176

Právě, vždyť i u psů, samců, je překryv podání “chemiické kastrace” mnohem delší. Dávat nějaký preparát feně jen kvůli hlídání spolu se psem, přijde mi to zvláštní. Terapeutka, nejste vy ta paní s pudlema a tak, výcvik slepecký? Jestli se mýlím, omlouvám se.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.