Aktuálně: 3 438 inzerátů217 390 diskuzních příspěvků18 334 uživatelů

Vyzimované oddělky

Anonymní (neregistrovaný) 22.11.2024, 13:55:43 xxx.xxx.75.111

V inzerci vídám na prodej vyzimované oddělky. Mohl by mi někdo jako laikovi vysvětlit co to je ten vyzimovaný oddělek? Děkuji, B. F.

goro
goro 22.11.2024, 16:59:02 xxx.xxx.232.64

..to je taký včelársky žargón… ak je ponúkané vyzimované včelstvo, myslí sa tým rodina, ktorá bola štandardným včelstvom už minulý rok …vyzimovaný oddelek je taká rodina po vyzimovaní, ktorú včelár založil minulý rok ako oddelek a úspešne prežila zimu… obyčajne je menej silná a chvíľu sa bude rozbiehať…nemusí z prvej znášky včelárovi doniesť nič…

ale podľa mňa prezimovaný oddelek je prezimované včelstvo…

Anonymní (neregistrovaný) 24.11.2024, 08:46:01 xxx.xxx.75.111

Děkuju pěkně. Nevím proč mi to přišlo jako něco špatného, vyzimované oddělky nezní opravdu moc dobře 😀 Takže dík za vysvětlení.

Tom50
Tom50 24.11.2024, 10:43:51 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 22.11.2024, 16:59:02

Pozoruhodné je, že se bavíte s anonymem. OK, třeba věci vidíte jinak než já. Dochází vám, že i jen z toho, jak je položen dotaz, je jasné, že dotyčný o včelách nepřečetl ani jedninou knihu a ani snad článek? On se nesnaží nejdřív sám vzdělat a až teprve co by sám jinde v odborné literatuře nemohl najít, pak se jít ptát. A když chce od zkušených něco ZADARMO  dostat, u mě musí pomyslně zaplatit tím, že se představí plným jménem. Takto si z vás dělá poskoka. Aly vy jste třeba poskokem nějakého anonyma rád, já ne.

Já doslova žasnu jak někoho může iritovat pojem, že je oddělek vyzimovaný. Z dotazu je jesné, že to vyzimování bere jako něco špatného a přitom se tím vyjadřuje právě opak, ten vyšší a spíš nejvyšší level a to, že to přežilo zimu. Tím je i jen minimálně obeznámenému jasné, že se dotyčný včelař umí o oddělky dobře postarat, když je dokáže vyzimovat, protože zima je nejkritičtější část včelařského roku. Dále ze sousloví “vyzimovaný oddělek” vyplývá předpoklad, že včelstvo bude vitální a zdravé i v následující sezoně. To všechno by mělo naskočit včelařovi automaticky, že vyzimování není, že by oddělek někdo trápil zimou, ale naopak, že to je pozitivum.

Ano, tohle všechno já umím vyčíst ze stupidního dotazu a protože takových přibývá, rozhodl jsem se jim poskoka nedělat. Leda že by se představili a chovali se jak je a nebo kdysi u slušných lidí bývalo základní normou. Kdo se chce naučit řídit auto a získat řidičák, musí se nejprve obtěžovat nastudovat si pravidla v příslušné knize a pak zaplatit za to, že ho z toho někdo vyzkouší. Kdysi jsem to navrhoval paní Machové a ve Včelařství proběhla minianketa. Lidi by mi naplivali za tento názor do očí, že útočím na svobodu. Ale kdo chce sportovně chytat ryby, musí projít školením a složit zkoušku. U myslivců je to velmi náročné a mnozí to neudělají, ale včely si u nás smí pořídit kdo má do p.dele díru se všemi důsledky, jakými je šíření nemocí. A nebo obtěžování sousedů či kolemjdoucích. A začne to tím, že si myslí, že vyzimování je ve včelařině nějaké potrápoení oddělku zimou.

goro
goro 24.11.2024, 13:16:19 xxx.xxx.232.64

Tome mňa zasa udivuje že reagujete často na moje príspevky ktoré nepíšem vám… je to také “snobské”, ja som napísal 5 riadkov, z ktorých ten kto sa pýtal pochopil čo potreboval vediet, vy ste nemal chuť ani čas mu odpovedať  lebo je “anonym”  nič o včelách nevie (keby to vedel nebude sa pýtať).. nedpovedal ste, lebo odpovedať anonymovi je “pod vašu úroveň”  ale na druhej strane ste dokázali napísať v reakcii na mňa príspevok, aby ste ma nazvali poskokom a pokárali ma že som si dovolil písať odpoveď na otázku anonymovi. .. tam už  bolo 20 riadkov vášho  textu a pritom ja som sa vás nič o oddelkoch nepýtal 😆 …skúsme sa dohodnúť tak, že môžem písať odpoveď  komu chcem,…. PROSÍM…   😉)

Tom50
Tom50 24.11.2024, 13:59:12 xxx.xxx.139.250

Neříkám, že jste poskok, říkám, že já bych si jako poskok připadal a že někomu, v tomto případě vám, asi nevadí být anonymovi v mých očích poskokem. Vám to přijde ode mě snobské a já nemám jinou možnost než ty lidi nutit ke slušnosti, když už je tak nevychovali doma a ve škole, že když něco chtějí ZADARMO, je SLUŠNÉ se aspoň představit. No a vy mi kazíte mojí snahu přimět ty lidi ke slušnosti, chápete mě? Samosebou si dělejte co chcete.

Já milerád a snad jsem to dokázal ve více než tisíci příspěvcích za necelý rok jen tady a mnohem více na VF a IF, že jsem ochotný předat co umím a znám jiným. Chci ale jen to, aby se SAMI OBTĚŽOVALI se obeznámit s věcí. Vy se chytáte osobní roviny, ale podstatu = jádro sdělení ignorujete. Vím jistě, že tazatel se takto včelařit nenaučí. Fakt nejsem na světě ani u včel první den. Chtěl jsem po vás jen uznání, že se nemýlím a jako snad nejlepší přispěvatel tady když byste se k mojí snaze solidárně připojil, anonymové by se přestali ptát a plevelit to tady věcmi, které si můžou sami vyhledat ve stozích DOSTUPNÉ odborné literatury. Proč by to dělali když se najde někdo, na koho si hýknou a on honem běží poslušně vyhovět.

goro
goro 24.11.2024, 20:06:20 xxx.xxx.232.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 24.11.2024, 13:59:12

Nahovoríte že som poskok?…a čo toto?…citujem vás:"Takto si z vás dělá poskoka. Ale vy jste třeba poskokem nějakého anonyma rád…", 

ten pán sa slušne opýtal, nie ako anonym ale  sa podpísal ako B.F.  (vy ste ako dlho fungoval ako Tom50 napríklad na VF, hoci admin žiadal meno..😕 a priznali ste svoje meno až keď vás niekto nabonzovala - “odhalil”..) a B.F. postupoval presne podľa predstáv majiteľa tohto portálu, B.F. nie je včelár, len ho niečo zaujalo tak sa opýtal..preto takú možnosť anonymného príspevku majiteľ tu má… B.F. polozil otázku,dostal odpoveď, včely sa chovať nechystá. ..jednoducho vaša predstava že ak nebudeme odpoveda anonymom ak oni prestanú je scestná, kto sa opýta niečo ku včelám odo mňa vždy odpoveď dostane  (samozrejme v prípade, že odpovedať budem vedieť a chcieť 😉)… …vy reagujte tak ako vy chcete, držím vám palce

Tom50
Tom50 24.11.2024, 21:29:13 xxx.xxx.139.250

Než to dočtu, reaguju hned. Vy neumíte rozpoznat podmiňovací způsob a současně ironii? Pak je s vámi debata obtížná, to připouštím.

Prostě když mám nějakou hrdost a nehodlám dělat nějakému “hej nebo počkej” (české rčení vyjadřující anonyma, tedy neznámé individuum, které odsuzujeme) pooskoka, neraguju a nebo ho rovnou pošlu do prdeřiti. A ještě jinak, formát jako vy nemá zapotřebí honem vyhovět kdejakému anonymovi jen proto, že si na něj houkne, že chce radu.

----------------------

Tak jsem dočetl váš názor, respektuju a vlastně souhlasím. No a k mojí původně anonymitě, víte, jak to říct, vše a i já a moje názory a postoje se vyvíjejí a jen idiot nemění názory. O tom, že by majitel VF vyžadoval moje skutečné jméno nevím nic (měl od začátku IP adresu přece), je ale možné, že jsem to zapomněl, jako mnozí zapomínáme věci, které nám byly nepříjemné.

Ononym nebo neregistrovaný podepisující se zkratkou pro mě není pán, ale prostě anonym, kterému já nestojím ani za to, aby se mi a ostatním představil a současně ode mě něco chce? Židé tomu říkají chucpe. A navíc je to asi srab, co se za sebe stydí a nebo má ještě nějaký horší motiv k anonymitě?

Jste demokrat? Já prostě pohrdám anonymy, i když vy tvrdíte, že jsem jím byl a já si to nepamatuju. Od nepříjemných zkušeností tady odtud je hodlám napříště ignorovat, abych nedělal kdejakému hej nebo počkej poskoka a někdo třeba poskoka - podle mého názoru, který ale není obecný etalon ani pravidlo, dělat chce každému, kdo si na něj hejkne. Já ne, umíte to resperktovat? A umíte respektovat i to, že se mi to nelíbí vzhledem k tomu, jaký formát jste a že to, RYZE PODLE MÉHO NÁZORU nemáte zapotřebí?

Nevím, zda se i u Slováků zná pojem vyjádření něčí důstojnosti a naodobyčejnosti “pan Někdo” a tím jste pro mě vy. (a nemáte zapotřebí…)

goro
goro 25.11.2024, 09:19:37 xxx.xxx.21.171

Tome ale ja plne rešpektujem vaše právo ignorovať anonymov, predsa ma poznáte a viete prečo mi občas nazdávate do “liberálov”,či demokratov…

…mne na vašom postoji vadí len to,že k takémuto konaniu “nútite” aj mňa..naprv. prosbou, teraz mi lichotíte aký som “formát a že to nemám zapotreby 😉

No nakoniec ma teda asi tak celom nepoznáte…mne voľakedy “dávali rozumy”,PÁNI VČELARI, ku korým sa my dvaja (no prepáčte mi) ani len nepribližujeme…nezištne a ochotne mi radili, vôbec sa nevysmievali mojim naivným otázkam mali so mnou trpezlivosť a dodnes na nich spomínam hoci sú už všetci vo včelárskom nebi ….aby som túto diskusiu ukončil, a aby ste ma mozno viac pochopili (hoci to nemusíte a vôbec na tom netrvám), musím spomenuť Facebook…. Tam je vyše 40 včelárskych skupín, kde včelári navzájom diskutujú  skoro v každej sa z často naivných otázok začínajúcich včelárov skúsení včelári aj vášho kalibru vysmievajú a ironizujú v komentároch to, že niekto chová alebo chce chovať včely a nič o nich nevie…tak som založil diskusnú skupinu a funguje už roky , kde je možné položiť anonymne akúkoľvek otázku o včelách a nikto sa z nej nevysmieva….a verte mi že si každý deň najdem čas tam pozrieť či treba niekomu pomôcť radou….

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.