Můžete mi prosím vysvětlit rozdíly mezi moravským voláčem morákem a slezským běloušem modrým. Chovám moravské moráky achtěl bych pro oživení krve a zlepšení volatosti a postavy nakřížit bělouše modré. Co je lepší použít holuby, holubice nebo je to jedno. Modrý bělouš mi připadá nejbližší nebo existuje vhodnější voláč pro regeneraci ? Děkuji za odpovědi Honza .
Podle mě, je rozdíl, mezi těmito plemeny, jen kosmetický, jako u českých a německých bubláků i čejek
Fenotypově v současnosti možná, ale…Moravský morák byl největším mezi středními voláči s délkou až 47 cm. Jak to je dnes, nevím. Obě plemena patřila (snad i patří) mezi tkzv. selské holuby, stejně, jako např. český voláč sivý. Ale fenotyp neznamená, že i geneticky jsou stejní. V této oblasti nejsem odborník a to nechám na znalcích.
Také nejsem genetik, jen vím, že kámoš z Moravy, chovatel moráků, je běžně křížil se slezskými voláči ,modrými bělouši, a určitě nebyl sám, takže se obě plemena silně sblížila, podobně se české čejky, lysky i bubláci, kříží s těmi germánskými, takže rozdíly , jsou spíše jen teoretické
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 26.11.2024, 14:14:02
p
Před 50 lety, jsem poznal Oldu Krásného,z Anonínova, Dolu, v té době byl ataman chovatelů moráků, klub byl silný, přes 50 členů, dnes jich je, do deseti, kdyby moráky nekřížili s francouzskými, slezskými voláči, dávno by se projevila degenerace-zráta imunity, nízká plodnost, zmenšení velikosti.Ať se vám daří, morák ,je po modernizaci, krásný holub