Jen dotaz.
Opravdu je ten člověk tolik mimo? (Teď myslím názorově), protože v tomto s ním souhlasím. Mimochodem Rocky je ten s náhubkem.
Ano, vy si poradíte s raslíky bez mrknutí oka, umíte to s nimi a já bych byla namydlená. I s bišončími holkami od syna jsem se musela sžít. S velkými psy mi to jde samo.
Je fajn, že nejsme všichni stejní.
Pro mě je spousta plemen totál mimo mísu… teriéři obecně, bull plemena, ale taky bordery, maliňáci a podobně. Malí psi to samé. Spousta psích plemen je pro mě nečitelných. Možná kdybych takové plémě měla od štěnda tak snad, ale jinak. Podobný pocit mám i z “ našeho” resp. z dceřina australáka… a to je to můj zlatej, milovanej psí vnouček a naopak jejich lapiňák pro mě čitelnej je, možná proto, že mám zkušenost s haskounkou v rodině a on má vizáž takového jakoby mini haskouna.
Spousta lidí mi řekne, že by chrta ani pastevce nedali, hlavně proto, že mají úplně jinou představu, jak má pes fungovat, plnit povely, spolupracovat a z takových plemen by jim hráblo… mě by nutně hráblo třeba z raslíka.
Ono hodně záleží na tom, jaká je člověk nátura. Ani to nemusí být o tom, jestli bych nějaké plémě zvládla vychovat, ale spíš o to, že bych neměla elán. Jako suprově vyjdu s pasteveckou Kanimůrou suprově jsem vyšla s radikální ředitelkou zeměkoule Sárou… ale třeba zrovna ten raslík by mě asi sežral.
Je úsměvné, jak to máme každý jinak nastavené, ale přesně víme, co by jsme doma nechtěli. Já třeba nerozlišuji velikost plemene, ale přesně vím, které bych si nikdy dobrovolně domů nepřivedla. Seveřany, pastevce, psy typu Bull, borderu, malinu ani německého ovčáka. Teď naposledy jsem prohlásila, že už žádného teriéra. A hlavně žádného bílého psa!!! Já vím jsem psí rasista, ale ja si prostě nemůžu pomoct.🤔jo a taky nemusím světle oko a světlou nosní houbu. Je to divné, ale já za to fakt nemůžu 😶.
Však proto je tolik psích plemen. Různých barev, velikostí i povah.
Co vám tam tedy vlastně zbylo? 🙂
Docela velký výběr. Pinčové, lovečti psi ( na některé bych si vzhledem ke složeným mysliveckým zkouškám a zkušenostem troufla😁)…. Myslím, že ze zbytku bych si určitě vybrala. V domácí síti teď vězí třeba německý boxer, protože manžel miluje placaté tlamy. No ale to jsou jen hypotetické úvahy. Protože zatím Bambů funguje takže spíš takové úvahy co bude až tu nebude.
Jen dotaz.
Opravdu je ten člověk tolik mimo? (Teď myslím názorově), protože v tomto s ním souhlasím. Mimochodem Rocky je ten s náhubkem.
tak jsem přečetla to dlouhé povídání, co sem hodila megí, a musím se zeptat:
Lenko, co a proč je tam dle tebe dobře?
(a podotázka - ty jsi ze stáje “Stafordi a spol.”? lehce mi to tak připadá…..)
Já už dlouho prohlašuji, že kdybych měla mít malého psa, bude to mops. Malý velký pes, molos. A v poslední době i francouzský buldoček. Poznala jsem jednoho suprového, který si mě získal. A to je fakt velký pes v malém těle. A jakou má sílu! Docela jsem koukala.
Boxeři se mi kdysi moc líbili. Dnešní boxer už tak moc ne, a nejen proto, že bez kupírovaných uší a ocasu to není ono, ale i stavba těla se poněkud změnila a zkrácený čenich jde mnohdy do extrému. I lebky se mi zdají užší než dřív.
Nejsem z jejich doupěte. Už jsme to tu psala, pouze se chci vzdělávat a tento pán se mi zpočátku líbil, jen hledám další info a názory ostatních. Rudolf Desenský se mi taky líbí.
Nelíbí se mi Milan Caesar.
Ale ráda zhodnocuji i názory druhých. A nemusí se člověku líbit bezpodmínečně vše, může s něčím souhlasit a a něčím ne, ale z každého si může něco vzít. Proč mě pořád podezírate.
Nemusí se vám líbit vše, co jakýkoliv trenér dělá, ale v některých myšlenkách a metodách se můžete shodnout a to je pro mě směroplatný. Vlastní přístup ke konkrétnímu psu, který vím, že mi bude fungovat a nikdo se nebude trápit. Co se mi prostě nelíbí , vím, že bych nedokázala přesvědčivě uplatnit, musela bych to mít dlouho nebo tvrdě natrénovaný, aby mi to kůň, pes, uvěřili.
Ale nikdy jsem nepracovala se smečkou, mám vždy jedináčky, takže něčí postupy práce, jak zařadit problémového psa, jak se k němu chovat, co od něj chtít…doplňte podle sebe…já hodnotit nemůžu, jako sméct to úplně ze stolu, to je špatný.
“A nemusí se člověku líbit bezpodmínečně vše, může s něčím souhlasit a a něčím ne, ale z každého si může něco vzít.”
no na to se ptám - s čím lze souhlasit (případně nesouhlasit) z toho textu ?
Ten text se mi vůbec nelíbí. Ale třeba jak mluví v tom videu v odkaze to už zní rozumně.
Mám to u něho tak 50:50.
Lenka:Nejsem z jejich doupěte. Už jsme to tu psala, pouze se chci vzdělávat a tento pán se mi zpočátku líbil, jen hledám další info a názory ostatních. Rudolf Desenský se mi taky líbí.
Nelíbí se mi Milan Caesar.
Ale ráda zhodnocuji i názory druhých. A nemusí se člověku líbit bezpodmínečně vše, může s něčím souhlasit a a něčím ne, ale z každého si může něco vzít. Proč mě pořád podezírate.
Caesar v televizi je šou… jasně může daného konkrétního psa napravit ale, my vidíme jen sestříhaný výběr, ne celou práci, za druhé pokud něco z toho chceme aplikovat na svého psa, tak se přidává další faktor, že když dva dělají totéž není to totéž.
Jsou věci se kterými moje kynologická dušička nesouhlasí a někdy jsou jí proti srsti a to napříč mediálně známými cvičiteli, trenéry, psími guru… říkejme tomu jak chcete, ale jsou věci, který si vyzobnu a je jedno jestli je to Šusta, Desenský, MC, Victoria a pod.
Ať už jsou šou s MC jakékoliv, tak v jednom má z mého pohledu svatosvatou pravdu…. jde o energii a klid… jak často opakuje “relax”…. neumím to s bull psy, ale u mých radikálních psích holek vždycky bylo důležité mé psychické rozpoložení… musím být klidná a sebevědomá a spravedlivá,jinak se můžu jít klouzat.
K těm Stafordům.., oni umí pracovat se smečkou , mají talent, přirozenou autoritu v tom smyslu, že umí číst i vydávat psí signály( řekla bych spí intuitivně) a věřím, že mají svoje psy opravdu rádi . Myslím, že řadě psů pomohli a možná je zachránili před utracením.
Určitě mají velké zkušenosti, viděli hodně psích magorů..
Psy “jen” vychovávají k tomu, aby byl ve smečce klid a tak nějak mohli jít na vycházku.
Cvičit je necvičí 🙂 a možná to ani to neumí a nepokládají za důležité. V kazdým případě na to nemají čas.
Psi jsou jejich rodina a to asi i vede k tomu, že je polidšťuj, a to značně.
Ten Jirka si myslí, že nad něj není a to nikdy není dobrý. Když má někdo jiný názor, bývá dost arogantní a to je škoda, protože se pak nic nového nenaučí. Ale to je dost obvyklá věc, že lidi neumí diskutovat a spíš se konfrontují.
No a ta věc s Rockym.., mám pro to, na rozdíl od ostatních určité pochopení.
Rvačka ve smečce, která hrozí strašným průserem, všichni, lidi i psi, adrenalin ( vztek)na maximu, tak popadne psa a vyhodí ho do kotce a pak nějakou dobu bojuje s tím, že by ho nejradši nechtěl. Ten pes se do smečky nehodí, musí to být strašná zátěž. Otázka je, jestli by byl umístitelný jinde, spíš asi ne, nikdo by ho nechtěl. Snad napadal i lidi?
Že to pak racionálně zpracují tak, že to bylo správně, je jiná věc. Protože jináč by si asi ten Jirka musel říct" špatně jsem to odhadl, ten pes sem nepatřil a my se teď s ním budeme peklovat dalších deset let a máme tím docela zkaženej život ".
Lenka:Jen dotaz.
Neumím si představit, že bych hodinu a půl poslouchala ten jeho samolibej hlas. Fakt ne.
Ale přesunula jsem si to náhodou na tu část, kde pes dostal zrovna lepáka proutkem 😂 a s tím, co v tu chvíli říká, souhlasím naprosto.
Mno …
Znam Desenskeho hezkych par let, jeste nez byl medializovan. S necim s nim souhlasim, s necim ne. Za me moc lidi kteri by zvladaly primitivy typu SAO nebo CV neni. Ale treba ohledne GR jsme si par nazoru vymenili. A kupodivu je akceptoval, coz pro me v praxi znamena ze ted vsechny problemovy GR prehrava na me, cimzto tedy nuda fakt nehrozi. Jak ho tak znam, tak nema problem prijmout nazor jineho, pokud si za nim protistrana stoji a ma to podlozene vecnymi argumenty a praxi. Ale vetsina lidi mu bud pochlebuje, nebo vedi prdlajs ae machrujou. A tam se mu moc nedivim ze si je maze na chleba, protoze nekterych vystupu jsme byla sama svedkem a ja bych asi tloukla hlavou do zdi.
Znam Viktora Dostala a tam se nepotkavame vubec. Resp. nepotkavali jsme se, uz ho z duvodu zachovani vlastni pricetnosti par let nesleduju, takze nevim zda se nekam posunul, pripadne kam.
Mam nakoukanou Victorii a CM. Prvni za me fajn, s druhym tezce bojuju. Ovsem proto, ze od kamaradky co leta zije v emeeerice vim, jak to tam s tema psama funguje. Zveda se mi z toho kufr.
Mam nactenyho Sustu, sleduju Stafordy, znam vetsinu cvicitelu lovecke kynologie v CR.
Od kazdeho si snazim vzit to dobre a vyvarovat se toho, co je pro me “spatne” nebo cemu neverim. Protoze kdyz tomu neverim ja, nebude tomu verit ani ten pes a nebude to v praxi fungovat. Stejne tak postupy ktere funguji me nebu dou fungovat nekomu kdo na to “nema koule” … pac ten pes to vi. Proto kazdy pripad resim individualne, jinak to podle me nejde. Existuji obecna pravidla, ale vsechna ta omacka kolem se musi prizpusobit jak povaze majitele, tak povaze psa.
Co tim chci rict …
Neexistuje univerzalni cvicitel ktery zvladne vsechno. Kazdy dela chyby, kazdy se nekde sekne, s nekym se nepotkam lidsky a pak to nefunguje. Ale za me dobry cvicitel je stejne jako dobry veterinar schopen rict “tohle neumim/nedam/neznam … bezte tam a tam, tam to umej”.
A ano. Proto ja delam GR. Pac je umim. Jeste zvladnu FCR nebo LR, i Karel mi prosel rukama, dva CHBR taky. Ale to jsou psi kteri mysli podobne. Treba terier … dekuji pekne, rada odeslu nekam jinam 😀
ke stafordům
jsem ze cvičáku vycepovaná-a cepovaly jsme tak i ostatní-že povel se říká jednou!
dávala jsem se na videa u nich víckrát-a poslední z videí s labradorkou-štěnátko-u toho blbne-líce jeden ze stafordů-a Jirka-vykládá ve videu-psovi řekne SEDNI-staford si lehne,a pán ho v klidu nechá a vykládá dál…
+víckrát tam vždy psům opakuje povely……
je HOOODNĚ PROTI PAMLSKŮM-i to xxx krát opakoval ve videích…
-ano jejich psy jim spolu fungují fantasticky….
ale necvičí s nimi…
a popravdě-jsem zvědavá jak jim to půjde ze štěnátkem odlišného-ted přemýšlím jak to napsat….-odlišného typu?
-jak to,že přesto,že se těm psům několikrát opakují povely-ke mě,čekej…
tak ti psi poslouchají-většinou mám zkušenost,že časem čím víc povelů-tím klesá poslušnost…
-jinak-Milana jsme dřív hooodně sledovaly,ale pak tam byly dokola se opakující věci-psy velmi málo práce-pohybu-zaměstnání+polidštování….+mě vadilo,že se tam vůůůbec nepoužívají náhubky,přes to,že se psi rvou…..?
jinak já mám načtenýho Šustu,sleduju pár lidí co dělají agility,
kdysi u nás v BK začínala Martina Mgnoli Klimešová s vlčím špicem Andy-tak u té jsem se učila tanec ze psy+i agility jsem trochu zkoušela….
tak ta mě hoodně inspirovala -u ní jsem sledovala její seriál cviků v PSÍCH SPORTECH
ze cvičitelů-Šárka Ševčíková a
Lenka Wami Blachová
Doron:K těm Stafordům.., oni umí pracovat se smečkou , mají talent, přirozenou autoritu v tom smyslu, že umí číst i vydávat psí signály( řekla bych spí intuitivně) a věřím, že mají svoje psy opravdu rádi . Myslím, že řadě psů pomohli a možná je zachránili před utracením.
Určitě mají velké zkušenosti, viděli hodně psích magorů..
Psy “jen” vychovávají k tomu, aby byl ve smečce klid a tak nějak mohli jít na vycházku.
Cvičit je necvičí 🙂 a možná to ani to neumí a nepokládají za důležité. V kazdým případě na to nemají čas.
Psi jsou jejich rodina a to asi i vede k tomu, že je polidšťuj, a to značně.
Ten Jirka si myslí, že nad něj není a to nikdy není dobrý. Když má někdo jiný názor, bývá dost arogantní a to je škoda, protože se pak nic nového nenaučí. Ale to je dost obvyklá věc, že lidi neumí diskutovat a spíš se konfrontují.
No a ta věc s Rockym.., mám pro to, na rozdíl od ostatních určité pochopení.
Rvačka ve smečce, která hrozí strašným průserem, všichni, lidi i psi, adrenalin ( vztek)na maximu, tak popadne psa a vyhodí ho do kotce a pak nějakou dobu bojuje s tím, že by ho nejradši nechtěl. Ten pes se do smečky nehodí, musí to být strašná zátěž. Otázka je, jestli by byl umístitelný jinde, spíš asi ne, nikdo by ho nechtěl. Snad napadal i lidi?
Že to pak racionálně zpracují tak, že to bylo správně, je jiná věc. Protože jináč by si asi ten Jirka musel říct" špatně jsem to odhadl, ten pes sem nepatřil a my se teď s ním budeme peklovat dalších deset let a máme tím docela zkaženej život ".
Přesně, přesně…líp bych to nenapsala 🙏
S tím člověkem spíše nesouhlasím, ale musím uznat, že v některých věcech má pravdu.
To by bylo v pořádku, lidi jsou různí, mají různý metody.
Obvykle ale vyrovnanej člověk, jistej si sám sebou, nemívá potřebu se takto vymezovat, jako tento pán. Nedokáže s nadhledem přejít jinej názor v komentářích, nikdy nevynechá příležitost si rejpnout do lidí, kteří mají u pasu pamlskovník, preventivně se vyhraňuje…to si člověk je téměř jist, že tam bude nějakej bubák ve skříni 🤔
Ten pán je přirozená autorita, psi mu fungujou, protože zjistili, že nefungovat se těžce nevyplatí a mají dobrou paměť. Na tom by asi nebylo nic špatně, není to týrání, ti psi netrpí, jen by bylo fajn nazývat věci pravými jmény a netvrdit, že jde o vztah a tudíž pamlsky nejsou třeba atakdále.
Přesně, jak píšete- oni se psy jen fungujou, spolužijou, chodí na vycházky. Nic jiného neučí, nepracujou - ti psi kromě spolužití ve smečce nic neumějí.
Já netvrdím, že je to špatně. Ale prostě bych v takovým případě pořád nekopala do lidí, kteří ty psy něco naučí s pomocí odměn.
Terven-líp bych to nenapsala!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mluvíte mi z duše!!!!!!!!!!!
jen to neumím tak jasně/stručně vyjádřit…
což bude tím,že se neumím jasně a stručně vůbec vyjadřovat…
já bez pamlsků,hraček nevycházímz domu-jasně-když jdu na čurací/kakaccí venčení-po a před prací-tak jdu jen tak…
a ano-světe div se!psi poslouchají i bez toho-jak jsem již psala-přítel,ani nikdo další pamlsky nepoužívají- psi je poslechnou-můj táta,máti přítele…
a mám za sebou nějaké zkoušky/závody a tam se to musí taky bez pamlsků,míčků zvládnout🙂
a ano,kecala bych,kdybych neřekla na rovinu,že v běžné provozní poslušnosti psy neokřiknu,a že třeba necuknu vodítkem….-ono ještě k pamlskům-uý víckrát jsem si všimla,že někteří lidi mají pocit,že to co cvičí za pamlsky tak to ze sebe sypou jak automat kafe…
já třeba cvičím různý série cviků-hlavně v tanci-8 kroků,otočky kolem levé/pravé nohy-pamlsek
couvání-otočka/jedna-druhá-pamlsek
packy/tapky,poklona-pamlsek…
obíhání stromů,Žeryka🙂,auta,lavky-pamlsek
a někdy schválně za každej cvik,někdy za každej druhej…
a popravdě-vždycky mě u těchto lidí,co jsou proti pamlskům-napadnou 2 mí psi-Betty-teda ona je rodičů:-()-ale-cvičení+vycházky,česání a tak i já-cvičení jen já-tak Betty se vše!!!učila za pamlsky-sedni/lehmi-chůze u nohy..
kdyby se u ní používala mechanická poloha-posadím/položím-tak si Betty hned lehla-vyvalila břicho,roztála,zvláčněla a smůla…-prostě Betty se cvičila pomocí pamlsků a hlavně NEŠAHAT
a Žeryk?-neuměl kromě stůj,pod a fuj nic-ani přivolání-2 roky u bráchy a švagrové-švagrovátutununu-brácha tvrdá ruka,a a 2 roky u mýho tatínka co psa v životě nic neučil….☹️
když tatka udělal něco co se Žerykovi nelíbilo-šel natvrdo do něj-sednutí do křesla,zvednutí spadlýho rohlíku…
takže na Žeryka šáhnout a učit ho sedni/lehni a další věcí mechanicky-jde natvrdo do mě a několik hodin kněmu nikdo nesmí…☹️
takže za pamlsky,hračku….
tchán si ho za celej život až do smrti nepohladil…☹️
párkrát ho viděl zuřit….
kdo to neviděl nepochopí….
takže bych ho chtěla vidět u těchto 2 psů-něco učit-submisivní Betty by se furt válela na zádech a u Žerykaby to byl boj kdo z koho….