Ahoj, mám dotaz na všechny chovatele morčátek, a protože nevím, kam jinam to napsat, zakládám novou diskuzi. Blíží se čas Vánoc, období pečení, a tak mě napadlo upéct i morčátkům cukroví.
Takže otázka zní: Pečete morčátkům domácí sušenky a jedí je? Díky za odpovědi předem.
Mám recept pro mého králíčka, ale určitě by se dalo uplatnit o pro morčátko:
Tyto dobrůtky jsou podle mého receptu, a navíc s přidáním lněného semínka. Podpoří krásný a zdravý růst srsti a imunitu.
Suroviny (dle požadovaného množství sušenek):
jablka
ovesné vločky
lněné semínko
echinacea
Postup: Prvně si oloupeme a vykrájíme jablka. Všechna nastrouháme, ale jen část z nich dáme vařit. Vařená jablka rozmixujeme. Tím získáme hlavní hmotu na tvoření sušenek. Do mixéru nasypeme ovesné vločky. Jejich množství se odvíjí od množství jablek. Ovesné vločky rozmixujeme a získáme svou vlastní „mouku“.
Do připravené mísy dáme rozmixovaná i strouhaná nevařená jablka a ovesnou mouku. Vše smícháme. Pokud se nám zdá směs příliš vlhká, tak můžeme přidělat ovesnou mouku anebo rovnou přidat celé ovesné vločky. Pokud je konzistence vhodná k plnění do formiček, tak přidáme lněné semínko a sušenou echinaceu. Vše znovu smícháme.
Směs plníme do silikonových formiček. Troubu se spodním i horním ohřevem vyhřejeme na 170 °C. Až je trouba předehřátá, tak formičky umístíme na plech a vložíme do trouby. Pečení se odvíjí od velikosti zvolených formiček, ale většinou cca 5-10 minut na 170 °C. Poté teplotu snížíme na 120 °C a čekáme, dokud není těsto pevné a neprojde nám přes něj prst.
Po vyndání z trouby necháme vychladnout a pak opatrně vyndáváme z formiček. Hotové sušenky rozmístíme na síto a necháme ztvrdnout. Já nechávám tvrdnout klidně dva dny. Po ztvrdnutí můžeme sušenky nabídnout králíkovi. Pokud chcete sušenky déle uchovat, pečte menší množství a nechte hotové sušenky v suchu dál tvrdnout.
Myslete na to, že sušenky jsou jen občasný pamlsek a králíčka jimi nepřekrmujte.
Odpověď na příspěvek uživatele Radarka z 19.11.2024, 13:36:10
Děkuju za recept. Samozdřemě nebudu morčátka překrmovat, chtěla jsem to jenom na zpeřstření jídelníčku. I když myslím, že růst srsti mých morčat už nepodpoří nic😄.
Ještě dotaz na Radarku nebo na všechny kdo tenhle recept pekli- to lněné semínko rozmixovat, nakrájet atd…? Jedna z fufinek špatně kouše semínka, nejednou se nimi málem zadávila.
Ještě dotaz na Radarku nebo na všechny kdo tenhle recept pekli- to lněné semínko rozmixovat, nakrájet atd…? Jedna z fufinek špatně kouše semínka, nejednou se nimi málem zadávila.
Já je nechávám celá ale pokud vám je morče nebaští, tak zkuste rozmixovat.
Nepeču pro zvířata, ale len určitě můžete klidně rozmixovat (umlít v mlýnku na kafe, rozsekat v smoothie makeru…), pokud budete chtít. Krájet vám nepůjde 😀
Nemá fufinka problémy se zuby?
Pohlídejte si při pečení tvrdost sušenek… lněný sliz to umí slušně zabetonovat.