sutrik:V USA často kupírují kvůli drsnému vzhledu i trpasličí pinče. Jsem ráda, že je to u nás zakázané.
Trp. pinč u nás byl, uši jak “břitvy”, nádherné, vzpřímené a NEKUPÍROVANÉ.
Jsou linie, kde je ucho vzpřímené nebo jiné, kde je klopené.
Ahoj všichni.
Zamilovala jsem se do dobrmana. Chci ho do sportovní kynologie. Ale, asi bych raději zvolila cestu bez uší. Protože prostě to k němu patří 🥲 a s ušima je to úplně jiný pes. Nevíte o nějaké chovce ze zahraničí, která má pořádný pracovní psy s dobrým rodokmenem?☺️ děkuji
po dvaceti letech od zákazu se prostě smiřte s tím, že dobrman má uši. jako i ze zahraničí byste musela dovést odněkud z primitivova.
Když najdete zdravého dobrmana s dobrým původem, budete docela kouzelník. Pracovní původ už je oblast zázraku. Ty uši jsou naprosto nepodstatný detail, který to hledání nemožného už nemůže ztížit.
..s okupírovanym dobrmanm nebude smět ani na sportovní ani výstavní akce….a to nejen jako účastník, ale i jako divák…
Dobik:Ahoj všichni.
Zamilovala jsem se do dobrmana. Chci ho do sportovní kynologie. Ale, asi bych raději zvolila cestu bez uší. Protože prostě to k němu patří 🥲 a s ušima je to úplně jiný pes. Nevíte o nějaké chovce ze zahraničí, která má pořádný pracovní psy s dobrým rodokmenem?☺️ děkuji
Tak se zase odmilujte. …bez uší. Protože prostě to k němu patří…
Njn, NEPATŘÍ. Časy kdy " úprava" vzhledu, , naprosto neopodstatněnému (pro zvíře), a jen pro zdání “drsnosti a ostražitosti”, kvůli rádoby “vkusu” podivných německých jedinců, naštěstí tato doba lidské arogance dávno minula…k hledání ZDRAVÉHO (byť ušatého 😉) vám přeji hodně velkou dávku trpělivosti a i štěstí
Lidi zmrvili tolik plemen viz mops nebo no že to kupírování je ten nejmenší problém
S kupírovanými psy se může na výstavy na Slovensku a je teda pravda, že naposledy v Bratislavě byli dobrmani vedle v kruhu a jediný komplet kupírovaný vyhrál vše. Byl impozantní, ale nejen tou úpravou, perfektní rámec, krásně úhlené končetiny, ušlechtilá hlava, nádherný pohyb.
Ušiska dobrmanům sluší i plandavý, ale polovina má prasečí ocásky a to je teda zoufalý.Ale chápu, proč někoho předělávat kvůli módě.
Kilian:..s okupírovanym dobrmanm nebude smět ani na sportovní ani výstavní akce….a to nejen jako účastník, ale i jako divák…
Nejen by nesměla na výstavy a sportovní akce. Ale ani by nemohla zveřejňovat fotky, bere se to jako podpora kupírování.
V USA často kupírují kvůli drsnému vzhledu i trpasličí pinče. Jsem ráda, že je to u nás zakázané.
Kdyby se radši u nás řešili podstatný věci a ne kraviny….
….to také…prostě jakákoli propagace na veřejnosti zakázána…
sutrik:V USA často kupírují kvůli drsnému vzhledu i trpasličí pinče. Jsem ráda, že je to u nás zakázané.
Trp. pinč u nás byl, uši jak “břitvy”, nádherné, vzpřímené a NEKUPÍROVANÉ.
Jsou linie, kde je ucho vzpřímené nebo jiné, kde je klopené.
To není o liniích. Z jednoho vrhu budou jedinci s klopenýma i postavenýma ušima. A hodně z těch, co je má postavené, toho dosáhlo vylepováním. Tohle jsem ale nemyslela, proto jsem zmiňovala kupírování.
Od 1.1. 2025 ani na SK uz kupiraka nevystavi. Konci jim prechodne obdobi, kdy to slo. Nikde na vystavach pod FCI - a kdyz je rec o sportu, je rec i o tom FCI 😉
k tomu sportu - tady v CR jsou 2-3 chovky, ktere maji odchovy pravidelne videt ve sportu. Slovensky dobrman byl letos druhy na MS vsech plemen. Dale nemci, italove -kdyz chcete ze zahranici… ale vsechno bude s usima. Nikdo, kdo mysli sport vazne - uz neokupiruje…